Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Εκλογές 2023: Προεκλογικές υποσχέσεις για την υγεία – Τι τάζουν τα κόμματα για νοσοκομεία, προσλήψεις και ΠΦΥ

Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές τόσο τα τρία μεγάλα πολιτικά κόμματα διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την Υγεία

HR
Στην τελική ευθεία βρισκόμαστε πλέον για τις εκλογές και τα τρία μεγάλα πολιτικά κόμματα διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την Υγεία, έναν τομέα που απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας.

Υπό το πρίσμα αυτό η Υγεία κατέχει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στα προεκλογικά προγράμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ καθώς ο ευαίσθητος αυτός τομέας χει δοκιμαστεί δεόντως τα τελευταία χρόνια λόγω και της πανδημίας, ενώ το απαρχαιωμένο πλέον Εθνικό Σύστημα Υγείας χρήζει άμεσης αλλαγής ώστε να μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα.

Οι δεσμεύσεις για βελτίωση του συστήματος υγείας, οι προσλήψεις, η καλυτέρευση στις παρεχόμενες υπηρεσίες δίνουν και παίρνουν στις προεκλογικές ομιλίες των εκπροσώπων των κομμάτων αλλά ακόμη και των ίδιων των αρχηγών.
Μεταξύ άλλων τα τρία μεγάλα κόμματα υπόσχονται:

Η ΝΔ

Το πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023-2027 της ΝΔ, προβλέπει «αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους, ώστε να φθάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με 2,2 νοσηλευτές ανά κλίνη».

Παράλληλα, δεσμεύεται για επέκταση του προγράμματος της ψηφιακής υγείας με ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αλλά και ψηφιοποίηση διαφόρων υπηρεσιών και παροχών. Μεταξύ αυτών η ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, η αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία και η επέκταση και ανάπτυξη των μητρώων ασθενών.

Σε ό,τι αφορά στα νοσοκομεία υπόσχεται να προχωρήσει σε ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας, τη δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης και κατασκευή νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης και νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Οι βελτιώσεις στις υποδομές θα γίνουν με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης έως το 2025.

Παράλληλα, δεσμεύεται για μείωση του χρόνου αναμονής κατά 50% για χειρουργικές πράξεις και 70% μείωση χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών έως το τέλος του 2027.

Σχετικά με τις διοικήσεις νοσοκομείων η ΝΔ υπόσχεται αξιολόγηση ενώ για τις ίδιες τις υπηρεσίες Υγείας μιλά για έλεγχο της ποιότητας με αντικειμενικούς δείκτες.

Για την πρόληψη στον πληθυσμό σκοπεύει να συνεχίσει τις δωρεάν εξετάσεις που ξεκίνησε με τον καρκίνο του μαστού, ενώ σχεδιάζονται και τρόποι για μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών από 37,5% σε 24,5% (330.000) έως το 2030 και παροχή δωρεάν υπηρεσιών συμβουλευτικής από διατροφολόγο/ιατρό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του στοχεύει να δημιουργήσει ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ, για αξιοπρεπή περίθαλψη και φροντίδα υγείας για όλους.

Υπό το πρίσμα αυτό θα επιχειρήσει:

Αύξηση στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία στο 7% του ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας.
Την αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, με ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για άμεση και γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ. Με εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ στους γιατρούς, με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών, με νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές, αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα.
Επίσης, υπόσχεται μονιμοποίηση όσων υγειονομικών βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, και θα προχωρήσει σε 15.000 στοχευμένες προσλήψεις στο ΕΣΥ σε βάθος 4ετίας, με παράλληλη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης κάλυψης κενών συνταξιοδότησης.

Ταυτόχρονα δεσμεύεται να επαναφέρει τις Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου σε καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση των νοσοκομείων.

Θα ενισχύσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με στόχο τη λειτουργία 380 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) σε όλη τη χώρα, σε βάθος τετραετίας.

Ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ενίσχυση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού με την αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.

Το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ εστιάζει δεόντως στην Υγεία σε αυτές τις εκλογές με δεδομένο ότι το κόμμα είναι συνυφασμένο με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τη δημιουργία του. Έτσι οι προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της Υγείας είναι οι εξής:

Προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και κατάργηση του άρθρου 10 του Νόμου 4999/2022 που προβλέπει μεταξύ άλλων ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία και ιδιωτικά ιατρεία για τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με Κέντρα Υγείας σε κάθε Δήμο.
Κάλυψη όλων των κενών με μόνιμες προσλήψεις.

Αύξηση των αμοιβών και ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές και δράσεις του κράτους.

Χρηματοδότηση με 8% έως 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μαρία Γλένη:.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου