Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Ποιος είναι ο πολλαπλός ρόλος του οικογεονειακού γιατρού


Ο κομβικός ρόλος των Οικογενειακών Ιατρών στην παροχή εξατομικευμένης, ολοκληρωμένης και συνεχούς φροντίδας στους ασθενείς τους τονίζεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού στις 19 Μαΐου. Άοκνες είναι οι προσπάθειες των ιατρών του κλάδου για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της φροντίδας υγείας και τη δημιουργία πιο υγιών κοινοτήτων παγκοσμίως.

Τι προσφέρει ο οικογενειακός γιατρός:

Συνιστά το σημείο πρώτης επαφής για ασθενείς που αναζητούν ιατρική φροντίδα. Ο οικογενειακός γιατρός προσφέρει συνεχή και ολοκληρωμένη φροντίδα στους ασθενείς τους, χτίζοντας μακροχρόνια σχέση μαζί τους. Γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό, τον τρόπο ζωής και το κοινωνικό πλαίσιο των ασθενών τους και να προσφέρουν εξατομικευμένη φροντίδα και υποστήριξη. Ο οικογενειακός γιατρός εφαρμόζει μια ολιστική προσέγγιση στη φροντίδα υγείας, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τη σωματική υγεία του ασθενούς, αλλά και τη συναισθηματική, κοινωνική και ψυχική του ευεξία. Επίσης φροντίζει για την πρόληψη, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την πρώιμη διάγνωση νοσημάτων.

Ακόμη, ο οικογενειακός ιατρός λειτουργεί ως συντονιστικό κέντρο για τις ανάγκες υγείας των ασθενών τους, καθώς συνεργάζεται με εξειδικευμένους ιατρούς και νοσοκομεία, για να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς λαμβάνουν την βέλτιστη φροντίδα και να αποφευχθεί η άσκοπη και χρονοβόρα επανάληψη υπηρεσιών. Ο οικογενειακός γιατρός λειτουργεί ως πλοηγός στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και συντονιστής της πρόσβασής τους στις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη.

Επίσης, ο οικογενειακός γιατρός εκπαιδεύει τους ασθενείς τους σχετικά με θέματα που αφορούν την υγεία τους, όπως τον τρόπο διαχείρισης των χρόνιων παθήσεών τους, την επιλογή υγιεινού τρόπου ζωής και την πρόληψη ασθενειών. Η αφοσίωση, η ενσυναίσθησή και η εξειδικευμένη γνώση τούς καθιστούν την καρδιά της φροντίδας υγείας και μια αξιόπιστη πηγή υποστήριξης για ασθενείς και οικογένειες.

Εν συντομία οι άξονες παροχής φροντίδαςΕφ όρου ζωής ολοκληρωμένη και συμπονετική φροντίδα.
Οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων με τους ασθενείς τους.
Μεταφορά της φωνής των ασθενών ώστε οι ανάγκες υγείας τους να ικανοποιούνται.
Συντονισμός της περίθαλψης στα διάφορα επίπεδα φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, εξειδικευμένων ιατρών και άλλων παρόχων φροντίδας υγείας.
Υπεράσπιση των κοινοτήτων τους και αντιμετώπιση των συστημικών φραγμών στην πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα υγείας.
Προαγωγή της υγείας και της ευεξίας στις κοινότητές τους μέσω της εκπαίδευσης, των δράσεων και των συνεργασιών εντός της κοινότητας.

4 σχόλια:

  1. Κι ολα αυτα τα κανει σχεδον δωρεαν με 1-2 ευρω το ατομα .Φυσικα πληρης αποτυχια ,αυτο δεν μας το λεει το εγκυρο αυτο αρθρο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και όλα αυτά μόνο με 3 € μεικτά το κεφάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μόνο που προσφέρει ο ΟΙ είναι οικονομία σε μπαταχτσηδες πολιτικούς αλλά πρέπει πρώτα να τον βρουν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΩΡΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΙΔΕΩΝ .ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΞΗ ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή