Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Πότε και ποιες εισφορές εργοδοτών θα μειωθούν

Του Δημήτρη Κατσαγάνη -Capital.gr 

Σε τελική φάση διαμόρφωσης βρίσκεται το πλάνο παραπέρα μείωσης των εργοδοτικών εισφορών από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον επανεκλεγεί στη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει εξαγγείλει τη μείωση των εισφορών κατά τουλάχιστον μία μονάδα, κατά την επόμενη 4ετία.

Αρμόδια στελέχη με πολύ καλή εικόνα των διεργασιών στο απερχόμενο κυβερνητικό κόμμα σε σχέση με το πρόγραμμα στο ασφαλιστικό αναφέρουν στο Capital.gr ότι το πιθανότερο σενάριο προβλέπει πως η μείωση θα προέλθει από το πεδίο των εισφορών υγείας - ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ).

Υπενθυμίζεται πως οι εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ αντιστοιχούν σε 7,1 μονάδες επί συνόλου περίπου 36,2 μονάδων εισφορών επί των μεικτών αποδοχών των μισθωτών.

Έτσι, μία μείωση των εισφορών υγείας κατά 1 μονάδα, θα τις οδηγούσε σε ποσοστό 6,1%, ενώ τις συνολικές εισφορές κοντά στο 35,2%.

Να σημειωθεί πως, εφόσον επαληθευτεί το σενάριο αυτό, θα είναι η πρώτη φορά από το 2019 που θα μειωθούν εισφορές υγείας. Υπενθυμίζεται πως την περίοδο 2019-2022, κατά την οποία μειώθηκαν οι εισφορές, η μείωση αφορούσε συντριπτικά τις εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ (3,9 μονάδες) και ελάχιστα τις εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης (0,5 μονάδα).

Όσον αφορά τον χρόνο εφαρμογής της νέας μείωσης εισφορών, οι ίδιες πηγές την προσδιορίζουν προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο παραπέρα μείωσης των εισφορών -δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μείωση "τουλάχιστον” μίας μονάδας- δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα στο κυβερνητικό επιτελείο για το ενδεχόμενο ύψος ενός ακόμη κύκλου μείωσης, ούτε φυσικά, για τον χρόνο εφαρμογής του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου