Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Αναστασία Κοτανίδου: Ποιες οι αρμοδιότητές της σε ρόλο προσωρινής υπουργού Υγείας μέχρι τις εκλογές

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Το πρωί της Παρασκευής 25/5 αναμένεται η ορκωμοσία των υπουργών της νεάς υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ο Ιωάννης Σαρμάς, θα ορκιστεί στις 4 το απόγευμα της Πέμπτης (25/5) ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ως προσωρινός πρωθυπουργός.

Μετά την ορκωμοσία θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντα του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αμέσως μετά αναμένεται να επιλέξει τους ανθρώπους που θα αποτελέσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Μόλις ολοκληρωθεί η σύνθεση της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης, οι υπουργοί, εκτός απροόπτου, θα ορκιστούν το πρωί της Παρασκευής.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και όπως μετέδωσε την Τετάρτη (24/5) το iatropedia.gr, το χαρτοφυλάκιο της Υγείας αναμένεται να παραλάβει από τον απερχόμενο υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Εντατικολόγος στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, Αναστασία Κοτανίδου.

Είναι το πρόσωπο που θα αναλάβει τον ρόλο της υπηρεσιακής υπουργού Υγείας, μέχρι τις ερχόμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Πρόκειται για εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο κοινής αποδοχής, όπως όλοι οι υπουργοί που επιλέγονται για να συστήσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Βασικό κριτήριο της επιλογής όλων των υπηρεσιακών υπουργών, είναι η επιστημονική τους γνώση, πάνω στο αντικείμενο του υπουργείου που θα κληθούν να υπηρετήσουν για βραχύ χρονικό διάστημα.

Αν. Κοτανίδου: Ποιο το έργο της υπηρεσιακής υπουργού Υγείας

Η νέα υπουργός Υγείας, κα. Κοτανίδου, έχει θητεία με ημερομηνία λήξης, η οποία ολοκληρώνεται την 25η Ιουνίου.

Έως τότε, δεν θα έχει δικαίωμα υπογραφής αποφάσεων και δυνατότητα παραγωγής νομοθετικού έργου, αφού ούτως ή άλλως η Βουλή θα είναι κλειστή λόγω προεκλογικής περιόδου.

Η υπηρεσιακή υπουργός -όπως και όλοι οι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης- είναι προσωρινή και κύριο έργο της είναι η προετοιμασία και διενέργεια των εθνικών εκλογών. Ωστόσο μπορεί να διαχειρίζεται έκτακτες περιστάσεις και τα τρέχοντα ζητήματα.

Εάν μάλιστα λόγω έκτακτης ανάγκης ή πιθανής κρίσης πάνω σε θέματα του Υπουργείου Υγείας, απαιτηθεί κάποια νομοθετική διαδικασία, αυτή δύναται να υλοποιηθεί μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η κα. Κοτανίδου επελέγη για τη θέση αυτή, επειδή απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, και καθώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας απέδειξε πως μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά, δύσκολα ζητήματα.

Να υπενθυμίσουμε πως είχε τεθεί επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για το σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ένα δύσκολο και ιδιαίτερα απαιτητικό έργο, το οποίο έφερε εις πέρας.

Μετακομίζει στην Αριστοτέλους

Η κα. Κοτανίδου έχει ήδη πει το «ναι» σε μια πρώτη κρούση που της έγινε και αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα μετά την ανακοίνωση και την ορκωμοσία των υπηρεσιακών υπουργών, η οποία αναμένεται την (Παρασκευή 26/5).

Πιθανότατα το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ο απερχόμενος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα παραδώσει τη θέση του στην κα. Κοτανίδου, σε μια τυπική τελετή “παράδοσης – παραλαβής” που θα γίνει στην οδό Αριστοτέλους.

Να σημειωθεί, ότι οι γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Υγείας (Ιωάννης Κωτσιόπουλος – Μάριος Θεμιστοκλέους) παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι τις δεύτερες εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr η κα. Κοτανίδου έχει ήδη προτείνει στους στενούς συνεργάτες του ιδιαίτερου γραφείου της πρώην αναπλ. Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Η Μίνα Γκάγκα δεν θα αναλάβει τον ρόλο της υπηρεσιακής υπουργού, καθώς ως αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, θεωρείται πολιτικό προσωπικό.
Ποια είναι η Αναστασία Κοτανίδου

Η Αναστασία Κοτανίδου είναι Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εντατικολόγος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Δεν είχε εμπλακεί με την πολιτική ποτέ μέχρι σήμερα, ωστόσο, είχε ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην πανδημία του κορονοϊού.

Ως πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, ορίστηκε από το υπουργείο Υγείας, επικεφαλής της ειδικής Επιτροπής για τη διαχείριση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ ήταν παράλληλα και ενεργό μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Ως προς τα βιογραφικά της στοιχεία, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου έζησε μέχρι τα 24 της χρόνια.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σόφιας και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 βρέθηκε στην Ελλάδα.

Έκανε ειδικότητα Πνευμονολογίας στην Παθολογική Κλινική Γενικού Νοσοκομείου Λοιμωδών Νόσων Αθηνών και πλέον εργάζεται στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Σήμερα είναι διευθύντρια σε μία από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου, και συντονίστρια όλων των ΜΕΘ της χώρας.

Εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία έλαβε το 1994 ενώ εκλέχθηκε λέκτορας το 1996, επίκουρη καθηγήτρια το 2002, μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια το 2007 και αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας το 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου