Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Τουρκία – Εκλογές: Επίσημα σε δεύτερο γύρο εκλογών Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

Newsroom tovima.gr

Στην περίπτωση που κάποιος από τους δύο αποσύρει την υποψηφιότητα του, θα αντικατασταθεί από τον Σινάν Ογάν που αναδείχθηκε τρίτος.

Στο δεύτερο γύρο των εκλογών θα διεκδικήσουν την προεδρία της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο επικεφαλής του Ανώτερου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) της Τουρκίας επιβεβαίωσε ότι θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις προεδρικές εκλογές ανάμεσα στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον κύριο αντίπαλό του στις 28 Μαΐου, καθώς κανένας από τους δύο δεν μπορεί να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% από τον πρώτο γύρο.

Ειδικότερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε 49,50%, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 44,89%, ο Σινάν Ογάν 5,17% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ 0,44%, ενώ περίπου 35.000 ψήφοι μένουν να καταμετρηθούν.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 84,92%, και στο εξωτερικό 52,60%, με 35.875 ψήφους.

Στην περίπτωση που κάποιος από τους δύο αποσύρει την υποψηφιότητα του, θα αντικατασταθεί από τον Σινάν Ογάν που αναδείχθηκε τρίτος.
Ο άνθρωπος-«κλειδί» και το διακύβευμα του δεύτερου γύρου

Ο τρίτος υποψήφιος, ο εθνικιστής Σινάν Ογκάν, συγκέντρωσε το 5,17% και είναι ο «κρίσιμος» παράγοντας που ίσως καθορίσει το αποτέλεσμα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ανάλογα με το πού θα «στρέψει» τους ψηφοφόρους του.

«Θα διαβουλευθούμε με τη βάση των ψηφοφόρων μας για να πάρουμε απόφαση για το δεύτερο γύρο. Όμως έχουμε ήδη κάνει σαφές πως η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και το να στείλουμε πίσω τους πρόσφυγες είναι οι κόκκινες γραμμές μας» δήλωσε ο Ογάν σε σημερινή συνέντευξή του στο Reuters.

Μια τρίτη θητεία του Ερντογάν θα προβληματίσει ιδιαίτερα τους ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων που δίνουν αγώνα για να αλλάξουν τη ζημιά που έχει προκαλέσει ο Τούρκος πρόεδρος, όπως λένε. Αντίθετα, σε πιθανή επικράτηση Κιλιτσντάρογλου, υπάρχει το ενδεχόμενο να απελευθερωθούν χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι και ακτιβιστές.

Τα χαρτιά του Ερντογάν στον β’ γύρο – Τι λένε πολιτικοί αναλυτές

Ο Ερντογάν τα «έδωσε όλα» στην προεκλογική περίοδο, καταφεύγοντας σε λαϊκιστικές παροχές για να αντισταθμίσει την απώλεια εισοδήματος των Τούρκων.

Στη δυναμική του Ερντογάν στέκονται οι πολιτικοί αναλυτές και εξηγούν γιατί το timing πιθανότατα θα τον χρίσει τελικό νικητή στον δεύτερο γύρο. «Ο Ερντογάν έχει σαφές ψυχολογικό προβάδισμα έναντι της αντιπολίτευσης και πιθανότατα θα ρίξει το βάρος της προεκλογικής του καμπάνιας τις επόμενες δύο εβδομάδες στην εθνική ασφάλεια» λέει ο πολιτικός αναλυτής Βολφάνγκο Πικολί.

«Ο Ερντογάν διατήρησε τη βάση των οπαδών του στην καρδιά της Ανατολίας και στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας ενώ κατέγραψε εξαιρετικά ποσοστά στις σεισμόπληκτες περιοχές. Κάποιοι εκπλήσσονται αλλά προφανώς έκανε ακριβώς αυτό που περίμεναν από αυτόν και υπόσχεται ακόμα περισσότερα μετά τις εκλογές» λέει ο αναλυτής Ali Carkoglu στο Al Jazeera.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου