Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Αυτή είναι η υπηρεσιακή κυβέρνηση – Όλα τα ονόματα

«Κλείδωσαν» τα ονόματα των υπουργών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση. Πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς, Εξωτερικών ο Βασίλης Κασκαρέλης, Άμυνας ο Αλκιβιάδης Στεφανής και Προστασίας του Πολίτη ο Χαραλάμπος Λαλούσης.
In.gr
Το απόγευμα της Πέμπτης (25/5) ο Ιωάννης Σαρμάς θα ορκιστεί πρωθυπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι τις δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου. Από εκεί και πέρα, επιβεβαιώθηκαν τα ρεπορτάζ για τα ονόματα που θα αναλάβουν τα υπουργεία.

Στα κομβικά χαρτοφυλάκια τοποθετήθηκαν σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο κ. Βασίλης Κασκαρέλης που αναλαμβάνει υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών. Ομοίως υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας θα αναλάβει ο κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, όπως έγραψε νωρίτερα το Newsbomb.gr, ενώ υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης.

Στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας τοποθετήθηκε ο Ευάγγελος Τουρνάς, ενώ σε μία ακόμα επιβεβαίωση του Newsbomb.gr, η κ. Αναστασία Κοτανίδου αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας.

Η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Ιωάννης Σαρμάς Πρωθυπουργός

Αρχαιότερος εκ των προέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων – Πρ. Ελεγκτικού Συνεδρίου

Βασίλης Κασκαρέλης Υπουργός Εξωτερικών

Πρέσβης ε.τ. Ουάσιγκτον – Άγκυρα – Λευκωσία

Αλκιβιάδης Στεφανής Υπουργός Άμυνας

Υφυπουργός Άμυνας και επίτιμος ΑΓΕΣ

Χαράλαμπος Λαλούσης Υπουργός Προστασίας Πολίτη

Στρατηγός ε.α. Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ επί μεταναστευτικής κρίσης Έβρου και Ορούτς Ρέις

Ευάγγελος Τουρνάς Υπουργός Πολιτικής Προστασίας

Πτέραρχος ε.α. Επίτιμος Αρχηγός Αεροπορίας διατελέσει Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας 2021

Αναστασία Κοτανίδου Υπουργός Υγείας

Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ

Χρήστος Κίττας Υπουργός Παιδείας

Πρώην πρύτανης παν/μιου Αθηνών – Διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός υγείας 2012

Καλλιόπη Σπανού Υπουργός Εσωτερικών

Φίλιππος Σπυρόπουλος Υπουργός Δικαιοσύνης

Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

Ελένη Λουρή Υπουργός Ανάπτυξης

Υποδιοικητής τράπεζας της Ελλάδος 2008 -2014

Ιωάννα Δρέττα Υπουργός Τουρισμού

Διευθύνουσα Σύμβουλος Marketing Greece
Τα επόμενα βήματα στον δρόμο προς τις εκλογές

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αύριο Πέμπτη 25 Μαΐου και ώρα 16:00, θα ορκισθεί ως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, μετά την αυριανή ορκωμοσία του κ.Σαρμά η οποία θα συγκροτηθεί έπειτα από συνεννόηση με τα κόμματα, αναμένεται να ορκιστεί μέχρι την Παρασκευή.

Παράλληλα, χθες με νεότερο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, επισπεύδεται η σύγκληση της Βουλής για την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε αρχικώς οριστεί.

Ειδικότερα, στις 18:00 της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος για μία ημέρα. Ως πιθανότερη θεωρείται η επανεκλογή του νυν προέδρου της Βουλής, του Κώστα Τασούλα.

Τη Δευτέρα το απόγευμα, η Βουλή θα διαλυθεί και θα θυροκολληθεί το προεδρικό διάταγμα με την προκήρυξη του δεύτερου γύρου εκλογών.

Τη Δευτέρα ξεκινά η νέα προεκλογική περίοδος για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι μια νέα εκλογική διαδικασία και ως εκ τούτου θα εκκινήσουν εξαρχής και όλες οι διαδικασίες για την ανακήρυξη των συνδυασμών που θα συμμετάσχουν σε αυτές, υποβάλλοντας εκ νέου τα απαιτούμενα για τη συμμετοχή τους στον Άρειο Πάγο.
Δεύτερες εκλογές: Πώς ψηφίζουμε - Τι ισχύει με την ενισχυμένη αναλογική

Οι εκλογές του Ιουνίου θα γίνουν με λίστα, που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να «σταυρώσουν» κάποιον υποψήφιο. Είθισται οι λίστες των κομμάτων να διαμορφώνονται με βάση την κατάταξη των υποψηφίων στις πρώτες εκλογές.

Οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Σε αυτή την περίπτωση εξακολουθεί να ισχύει το όριο του 3%, όμως το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους μέχρι και 40 έδρες. Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%.

Όσες έδρες παραμείνουν αδιάθετες, κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα που έχουν περάσει το όριο του 3% και έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου