Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Νοσοκομεία: Οι 3 αλλαγές στη Διοίκηση και το προσωπικό σε όσα γίνουν ΝΠΙΔ

Τι θα αλλάξει στη Διοίκηση και στο προσωπικό στα νοσοκομεία που θα γίνουν ΝΠΙΔ

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων για την πρόθεση της κυβέρνησης να μετατρέψει τα νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ, το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι για τους πολίτες το ΕΣΥ θα παραμείνει δωρεάν. Ωστόσο θα αλλάξει ο τρόπος που θα λειτουργούν τα νοσοκομεία.

Οι βασικές αλλαγές θα αφορούν στο προσωπικό αλλά και στη Διοίκηση. Όπως άλλωστε λειτουργούν και τα νοσοκομεία που σήμερα είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Χαρακτηριστική η περίπτωση του νοσοκομείου Σαντορίνης.

Τι θα αλλάξει στη Διοίκηση στα νέα νοσοκομεία

Οι βασικές αλλαγές στα νοσοκομεία που θα γίνουν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) από το υπουργείο Υγείας θα ξεκινούν από την κεφαλή. Η διοίκηση θα ορίζεται με διαφορετικό τρόπο και θα έχει συγκεκριμένα κριτήρια, αφού πρότυπο θα αποτελούν οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες. Οι διοικητές θα είναι σύγχρονοι manager ώστε να μπορούν να διαχειριστούν οικονομικά τις μονάδες υγείας και αυτές να είναι κερδοφόρες.

Στο πλαίσιο αυτό θα οριστούν συγκεκριμένα κριτήρια που μεταξύ άλλων – όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr – θα έχουν και ηλικιακούς περιορισμούς. Ποιος δε θυμάται άλλωστε Διοικητές νοσοκομείων 3ης και 4ης ηλικίας που έχουν διοριστεί στα δημόσια νοσοκομεία κατά καιρούς, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πάντα έντονες αντιδράσεις.

Το προσωπικό

Από την άλλη και για το προσωπικό δεν θα είναι ίδιες οι συνθήκες εργασίας όπως ισχύει σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία. Όσοι εργάζονται ήδη στο ΕΣΥ δεν θα δουν αλλαγές στις εργασιακές τους σχέσεις.

-Ωστόσο διαφοροποίηση θα υπάρχει για όσους θα προσλαμβάνονται μετά τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Όπως όλα δείχνουν, μόνιμες προσλήψεις δεν θα γίνονται αλλά θα υπάρχουν εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου όπως γίνεται σήμερα και στα αντίστοιχα νοσοκομεία με το ίδιο νομικό καθεστώς.

Ταυτόχρονα θα αυξηθούν οι προσλήψεις με “μπλοκάκια” τόσο σε γιατρούς όσο και για το υπόλοιπο προσωπικό, ενώ θα υπάρχουν και εργαζόμενοι με μισθολόγιο αλλά δεν θα είναι σε μόνιμη βάση.

Νοσοκομεία και με ιδιωτικές εταιρείες

Στο μεταξύ ιδιωτικές εταιρείες θα μπορούν να συμβληθούν με εξαιρετική ευκολία στα νέα νοσοκομεία, αφού θα μπορούν να παραχωρούνται ολόκληρες υπηρεσίες σε ιδιωτικούς φορείς, με το επιχείρημα την εξοικονόμηση πόρων.

Υπό το πρίσμα αυτό βέβαια δεν θα αναπτύσσονται με μόνιμο προσωπικό διάφορα τμήματα που σήμερα υπάρχουν στο ΕΣΥ.

8 σχόλια:

  1. Θετικα μετρα ,αν εφαρμοσθουν σωστα διοτι η μονιμοτητα ειναι αγκαθι στο ΕΣΥ και πρεπει να ξερριζωθει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα τα παρω συνττροφε να εισαι καλα .Εσυ Sparine οπως συνηθως

      Διαγραφή
    2. Φασιστακο 5.17 καλά τα καταφέρατε με το αιώνιο όνειρο σας να διαλυσετε το ΕΣΥ.....και τον ιατρικό κλάδο.....

      Διαγραφή
  2. Τι από όσα έχει διαβεβαιώσει η κυβέρνηση των Τεμπών ήταν αλήθεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η μονιμότητα σε νοσηλευτικό ιατρικό προσωπικό ανοιχτών- κλειστών τμημάτων είναι αγκάθι;;;;;Θα μας τρελάνετε εδώ μέσα;;;Δηλαδή προτιμάτε να σας νοσηλεύουν ΑΠΕΙΡΟΙ γιατροί-νοσηλευτες επικουρικοί ή με μπλοκάκι εεεε καλά να πάθετε λοιπόν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ασφάλεια της ασφάλειας........και μετά πάρε να δεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η μονιμότητα σας ενοχλεί; σε ποιους δημοσίους υπαλλήλους έγινε αναστολή αδειών με τον Covid ; μόνο στους υγειονομικους. Εσείς που μιλάτε έχετε δουλέψει ποτέ χωρίς άδεια; ξέρετε τι θα πει 2 χρόνια χωρίς άδεια με μεγάλο φόρτο εργασίας και δουλειά πέραν του ωραρίου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή