Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Τι «πάγωσε» στην Υγεία από τις εκλογές – Τα 3 άμεσα «αγκάθια» για τον επόμενο υπουργό Υγείας

Τι «πάγωσε» στην Υγεία από τις εκλογές – Τα 3 άμεσα «αγκάθια» για τον επόμενο υπουργό Υγείας

Ποια άμεσα μέτρα στην Υγεία έπρεπε να έχουν γίνει αλλά μπλόκαραν από τις εκλογές

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Οι εκλογές πάγωσαν βασικές ρυθμίσεις που είχαν προωθηθεί στον τομέα της Υγείας, αφού όλες οι διαδικασίες έχουν διακοπεί εδώ και καιρό. Άλλωστε από τις εκλογές παραλύουν τα πάντα, καθώς τα πολιτικά στελέχη σταματούν να δίνουν βαρύτητα στις μεταρρυθμίσεις και εστιάζουν στον προεκλογικό αγώνα.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά όμως ο επόμενος υπουργός Υγείας θα πρέπει να ολοκληρώσει άμεσα μετά τις εκλογές ορισμένες αλλαγές στο σύστημα υγείας, ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι τροποποιήσεις που θα επιφέρουν ποιοτικότερες και πιο λειτουργικές υπηρεσίες υγείας.

Ιδιωτικά ιατρεία μετά τις εκλογές

Μετά τη θεσμοθέτηση των ιδιωτικών ιατρείων για τους γιατρούς του ΕΣΥ, ο επόμενος υπουργός Υγείας εφόσον βέβαια αποφασίσει ότι θέλει να προχωρήσει τη ρύθμιση αυτή, θα πρέπει να εκδώσει διευκρινιστική υπουργική απόφαση που να ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Η υλοποίηση ωστόσο του εγχειρήματος όλα δείχνουν ότι θα επιφέρει πιέσεις προς τους ασθενείς ώστε να οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα για εξέταση ή για μία επέμβαση, γι αυτό και ο επόμενος υπουργός θα πρέπει να θέσει δικλείδες ασφαλείας. Εάν τουλάχιστον θα επιδιώξει να διατηρήσει απολύτως δωρεάν το ΕΣΥ.

Διευκρινιστική υπουργική απόφαση θα πρέπει να εκδοθεί και για τα απογευματινά χειρουργεία τα οποία έχουν θεσμοθετηθεί αλλά είναι άγνωστο εάν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Και δεν είναι μόνο τα χρήματα που θα πρέπει να δίνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους. Υπάρχουν εγγενή προβλήματα για την εφαρμογή ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, αφού το βασικό πρόβλημα είναι το που θα νοσηλεύονται οι ασθενείς που ουσιαστικά θα κάνουν ιδιωτικά το χειρουργείο τους.

Άλλωστε τα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία ειδικά της Αττικής όχι μόνο δεν έχουν ελεύθερα κρεβάτια αλλά διαθέτουν και ράντζα.

«Λίφτινγκ» στα ΤΕΠ μετά τις εκλογές με καθυστέρηση

Σε «λίφτινγκ» στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Υγείας.

Θα πρέπει δηλαδή να γίνει μία πλήρης ανακαίνιση των ΤΕΠ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ όπου δεν υπάρχουν θα πρέπει να δημιουργηθούν από την αρχή.

Μάλιστα σε κάθε νοσοκομείο δυναμικότητας άνω των 300 κλινών θα πρέπει να συσταθεί αυτοτελές Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με ειδική στελέχωση και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Να σημειωθεί εδώ ότι στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. απασχολούνται και ιατροί Γενικής Ιατρικής.

Πάντως ήδη η διαδικασία έχει καθυστερήσει με βάση τις δεσμεύσεις μας γι αυτό και ο επόμενος υπουργός Υγείας θα είναι υποχρεωμένος να επιταχύνει την υλοποίηση των έργων.

Ο απαραίτητος προσωπικός γιατρός

Από την άλλη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ο προσωπικός γιατρός, καθώς χωρίς Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν μπορεί να προχωρήσει κανένα σχέδιο ανασυγκρότησης των υπηρεσιών Υγείας.

Ταυτόχρονα χωρίς προσωπικό γιατρό για όλους δεν μπορεί να ψηφιοποιηθεί καμία υπηρεσία στη χώρα και να διασυνδεθούν όλες οι Μονάδες Υγείας. Πάντως όσο δεν προχωρά ο ηλεκτρονικός φάκελος Υγείας τόσο και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση της.

Να υπενθυμιστεί εδώ ότι στόχος είναι όλα τα ψηφιακά συστήματα υγείας να διασυνδέονται μεταξύ τους, ώστε οι πληροφορίες τόσο για την κατάσταση υγείας των ασθενών όσο και για τις υπηρεσίες που παρέχονται να είναι διαθέσιμες προς αξιοποίηση σε έναν ενιαίο ατομικό ψηφιακό φάκελο υγείας.

4 σχόλια:

  1. ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΥΥ...ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΑΒΡΑΣΜΟ........ΟΥΤΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ......ΟΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΗ ΜΕ ΤΑ CLAWBACK KAI ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν φταίνε οι εκλογές αλλά τα ......καβούρια στην τσέπη για να κάνουν πάρτυ οι Πάτσηδες.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να γινουν αυτα θα επρεπε να υπηρχε στοιχειωδως σοβαρος υπυγ ,που δεν συνεβη ,οποτε ειναι φυσικο να εχουν παει ολα λαθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ότι παρά τις εκκλήσεις ,κανένα κόμμα δεν πήρε θέση για για το claw back και rebate είναι σοβαρή ένδειξη για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον !!!!Το μέτρο αυτό θα καταστρέψει και το τελευταίο μικρό εργαστήριο ,κυρίως στην επαρχία ,αν συνεχίσει και ειδικότητες όπως η ακτινοδιαγνωστική θα εξαφανιστούν από την Ελλάδα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή