Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Μητσοτάκης: Προσωπική επίβλεψη της Υγείας τη νέα 4ετία

Συντάκτης: Virus

“Θα έχω προσωπική επίβλεψη του χαρτοφυλακίου της Υγείας“, δεσμεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επόμενη τετραετία, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για νέες προσλήψεις και επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, προαναγγέλοντας για πρώτη φορά ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις για να επιταχυνθούν οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

“Δεν συζητώ για παράκαμψη του ΑΣΕΠ, αλλά πρέπει να υπάρχει επιτάχυνση”, τόνισε. Σπάνια μιλάω για προσλήψεις, αλλά στο ΕΣΥ χρειάζονται 10.000 νοσηλευτές και γιατροί τα επόμενα 4 χρόνια.

Απαντώντας στην ερώτηση γιατί δεν έγιναν οι αλλαγές αυτές στην τρέχουσα διακυβέρνηση, απάντησε ότι το σύστημα υγείας ήταν σε φάση απόλυτης κρίσης υπό τη συνεχή πίεση της πανδημίας για 2,5 χρόνια και έτσι δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξουν παρεμβάσεις. Σχολίασε πάντως λόγω της πανδημίας, αποκτήσαμε διπλάσιο αριθμό ΜΕΘ, περισσότερο προσωπικό και μηχανήματα.

Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ που παρουσιάστηκε πρόσφατα προβλέπει τα εξής για την Υγεία:
Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους, ώστε να φτάσουμε τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο με 2,2 νοσηλευτές ανά κλίνη.
Ψηφιακός μετασχηματισμός Υγείας. Ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας. Αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία. Επέκταση και ανάπτυξη των μητρώων ασθενών.
Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας,
δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης
και κατασκευή Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης) και
Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, δωρεά του Ιδρύματος
Σταύρος Νιάρχος.
Εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ, πρώτες βοήθειες σε 7 με 10 λεπτά από την κλήση σε αστικές και ημιαστικές περιοχές. Δημιουργία 6 νέων βάσεων για πρωτογενή διάσωση και αεροδιακομιδές, για την αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Αξιολόγηση διοικήσεων νοσοκομείων και ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς με χρήση αντικειμενικών δεικτών.
Μείωση χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις κατά 50% και μείωση χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά 70% έως το τέλος του 2027.
Μείωση του χρόνου αναμονής για ραντεβού σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων κατά 80% έως το 2027 και ανάπτυξη πλήρους ψηφιακής εφαρμογής για ραντεβού, για το σύνολο των δημόσιων δομών υγείας.
Επέκταση του θεσμού του προσωπικού γιατρού σε όλο τον πληθυσμό της χώρας και εισαγωγή του θεσμού συμβούλου υγείας.
Υλοποίηση των σχεδιασμένων προγραμμάτων μαζικών προληπτικών ελέγχων για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, των καρδιαγγειακών κινδύνων καθώς και προληπτικές εξετάσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.
Μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών από 37,5% σε 24,5% (330.000) έως το 2030. Δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής από διατροφολόγο/ ιατρό. Εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών ηλικίας έως 15 ετών με το εμβόλιο HPV έως το 2030.
Μείωση των καπνιστών από 42% του ενήλικου πληθυσμού το 2020, σε 25% έως το 2027. Ενίσχυση των ιατρείων διακοπής καπνίσματος.
Δημιουργία 311 νέων δομών, υλοποίηση 211 δράσεων & προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας και ενίσχυση 279 υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Ενίσχυση των 300 Κέντρων Υγείας με 5 Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας ανά κέντρο, για την περαιτέρω ενσωμάτωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

8 σχόλια:

  1. Βοήθα μας Παναγία μου και σώσε μας από τον γκαντέμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξεζουμισατε τους υγειονομικούς κατά την πανδημία,δώσατε στους ιατρούς 100 ευρώ αύξηση διατυμπανιζοντας το σε συνεντεύξεις ενώ αποκρύπτει τεχνηέντως τις δικαιωτικες αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας περί των περικοπών του ιατρικού μισθολογίου.Οι νέοι ιατροί με το που τελειώνουν την ειδικότητα φεύγουν στο εξωτερικό (7000 πρώτος μισθός ειδικού στην Κύπρο) η σε ιδιωτικά κεντρα.Εχουμε καταλάβει πλέον ότι το σχέδιο σας είναι ένα ΕΣΥ χαμηλού budget και παροχών για τον λαουτζίκο ,όποιος θέλει την υγεία του θα πάει ιδιωτικά εάν το σηκώνει η τσέπη του.Τουλαχιστον ας μην κοροϊδεύετε ασθενείς και ιατρούς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΡΧΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα ειπωθει κάτι για τα rebate Kai clawback πριν τις εκλογές η Παρί και αυτή η ευκαιρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κυριακο τους εργαστηριακους τους εδιωξες με αυτην την πολιτικη και αυτον το υπουργο.Χιλιαδες ψηφοι θα πανε σε αλλα κομματα γιατι απλα και εσυ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕΣ ΤΙΠΟΤΑ.Ας προσεχες.Δεν ειναι μονο οι συνταξιουχοι ψηφοφοροι.Δεν κανατε τιποτα .....γιατι απλα αδιαφορησατε.Καλα να παθετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τον Οκτώβριο του 2020 περιμένω να πάρω τα αναδρομικά του 2015-2016.
    Είμαι συνταξιούχος γιατρός του ΕΣΥ. Ελαβα μόνο το ποσό από το ταμείο του Δημοσίου. Από το ΤΣΑΥ τίποτα. Βέβαια είχαν υπολογισθεί τα ποσά και από τα δύο ταμεία. Στην συμπληρωματική δήλωση στην εφορία ήταν προσυμπληρωμένα. Ετσι πλήρωσα φόρο μεγάλο (γιατί άλλαζε η κλίμακα) και είμαι μείον κάπου 1500 ευρώ. Οσες προσπάθειες έκανα από τον ΕΦΚΑ και από το ΤΣΑΥ έπεσαν στο κενό.
    Ηταν μάλλον που δεν υπήρχε ''προσωπική επίβλεψη'' από τον κ. Μητσοτάκη!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πολλες πολλες κυριακες.ας προσεχατε.νοιωθω οτι φοραω το κιτρινο αστρο του εργαστηριακου..θα πεσετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στα Βαρεα και ανθυγιεινα επαγγελματα θα ενταχθουν οι νοσηλευτες και ιατροι ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή