Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Διοικητές Νοσοκομείων με αντικειμενικά κριτήρια – Οι υποσχέσεις των αρχηγών στο debate και το ουτοπικό σενάριο

Διοικητές Νοσοκομείων με αντικειμενικά κριτήρια – Οι υποσχέσεις των αρχηγών στο debate και το ουτοπικό σενάριο

Γιατί οι Διοικητές Νοσοκομείων θα αποτελούν πάντοτε την επιτομή της κομματοκρατίας στο ΕΣΥ

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Διοικητές Νοσοκομείων με πραγματική αξιολόγηση και αξιοκρατικά κριτήρια δεσμεύονται τα περισσότερα κόμματα ότι θα φέρουν στα νοσοκομεία μετά τις εκλογές. Μία δέσμευση που ακούστηκε δεόντως σχεδόν από όλους στο χθεσινοβραδινό debate των πολιτικών αρχηγών, αλλά είχε διατυπωθεί και πολύ νωρίτερα σχεδόν από όλες τις παρατάξεις.

Βέβαια στην πράξη ουδέποτε μέχρι σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία είχαν Διοικητές Νοσοκομείων που πέρασαν από πραγματική αξιολόγηση ώστε να διαθέτουν τόσο τα τυπικά προσόντα, όσο και την προσωπικότητα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο έργο της ανόρθωσης των ΕΣΥ.

Κομματικά στελέχη, άτομα 4ης ηλικίας, αποτυχημένοι βουλευτές και στελέχη με άσχετα επαγγέλματα όπως δάσκαλοι, γυμναστές, αλλά ακόμη και τεχνικοί αναλαμβάνουν από όλα τα κόμματα θέση Διοικητών Νοσοκομείων χωρίς προφανώς να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για τα επιχειρησιακά σχέδια που απαιτούνται.

Ίσως γι αυτό και η χαρακτηριστικά ατάκα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη στο debate που αναφέρθηκε στο Νοσοκομείο Σαντορίνης, να προκάλεσε το γέλιο σχεδόν όλων των πολιτικών αρχηγών ακόμη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα που “εμπλεκόταν” στην υπόθεση.

Οι Διοικητές Νοσοκομείων και στο debate των πολιτικών αρχηγών

«Ο κ. Τσίπρας συμφωνεί με αυτό που είπα για τα νοσοκομεία, και χαίρομαι. Έτσι θα αποφύγει να διορίσει τον ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ που είχε ο ίδιος διορίσει στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης» είπε γελώντας ο Νίκος Ανδρουλάκης επικαλούμενος μήνυμα που του απέστειλε φίλος από τη Σαντορίνη όπως είπε.

Πρόκειται για μία υπόθεση που είχε απασχολήσει την επικαιρότητα στο παρελθόν όταν ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης επί ΣΥΡΙΖΑ είχε διορίσει ως Διοικητή του Νοσοκομείου Σαντορίνης στέλεχος χωρίς να διαθέτει τα τυπικά προσόντα ενός μάνατζερ νοσοκομείου.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως στην «ατάκα» Ανδρουλάκη απάντησε παρασκηνιακά με χιούμορ, όπως τουλάχιστον μεταφέρουν οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στο debate. «Τουλάχιστον ήξερε από ζυγοστάθμιση» είπε χαμηλόφωνα γελώντας μέσα στο studio της δημόσιας τηλεόρασης.

Όμως το περιστατικό αυτό δείχνει το τι συμβαίνει τελικά με τους Διοικητές Νοσοκομείων τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο διορισμός τους αποτελεί το προπύργιο της κομματοκρατίας που εξυπηρετεί κυρίως εσωτερικά ζητήματα τακτοποίησης ημέτερων και ουχί τα συμφέροντα των πολιτών και του ΕΣΥ.

Να σημειωθεί ότι πριν τη δήλωση για το …Βουλκανιζατέρ, ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε δηλώσει ότι εάν εκλεγεί το κόμμα του, θα διεξάγει διεθνή διαγωνισμό για την ανεύρεση Διοικητών Νοσοκομείων που θα διαρκεί δύο μήνες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΣΥΡΙΖΑ που επίσης θα επιδιώξει αξιοκρατικά κριτήρια για τον διορισμό Διοικητών Νοσοκομείων. Η ΝΔ από την πλευρά της εδώ και καιρό προαναγγέλλει ότι θα επιλέγει Διοικητές Νοσοκομείων με τα απαραίτητα αξιοκρατικά κριτήρια γι αυτό τα στελέχη θα θυμίζουν μάνατζερ ιδιωτικών εταιρειών.

Προς ώρας όμως όσοι έχουν διοριστεί έχουν περάσει πρώτα από την έγκριση του κόμματος.

Διοικητές Νοσοκομείων από τη δεξαμενή των κομμάτων

Το φαινόμενο πάντως δεν είναι καινούριο και δεν φαίνεται ότι μπορεί να εκλείψει. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ το 2012, επισήμως είχε ορισθεί το «3-2-1» ως σύστημα επιλογής των Διοικητών Νοσοκομείων ανά κόμμα με βάση το ποσοστό που κατείχε η κάθε παράταξη.

Και πως θα μπορούσε να αλλάξει η νοοτροπία αυτή όταν τα νοσοκομεία αποτελούν τον νούμερο ένα φορέα τακτοποίησης των «δικών μας παιδιών».

Το να εφαρμοσθεί ένα αξιοκρατικό σύστημα αποτελεί μάλλον ένα ουτοπικό σενάριο, αφού δεν φαίνεται να μπορεί να αποδώσει στα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ενδεικτικό είναι ότι η ΝΔ προώθησε ρύθμιση για την αξιολόγηση των Διοικητών των Νοσοκομείων, βάζοντας τους μάλιστα να υπογράψουν και συμβόλαιο αποδοτικότητας, συμβόλαιο το οποίο ωστόσο ποτέ δεν ελήφθη υπόψη από τους κυβερνώντες.

Άλλωστε οι πιέσεις από υπουργούς και βουλευτές για να παραμείνουν στη θέση τους κάποιοι Διοικητές Νοσοκομείων έστω κι αν απεδείχθησαν στην πράξη μη ικανοί, είναι το πιο συχνό φαινόμενο στην χώρα μας. Διαβάστε ΕΔΩ ένα χαρακτηριστικό ρεπορτάζ του HealthReport.gr για τις πιέσεις που ασκούνται κάθε φορά: «Διοικητές Νοσοκομείων: Οι δυσαρεστημένοι και οι «ανανεωμένοι» – Γιατί κάποιοι είναι έξαλλοι»

Άγνωστο παραμένει εάν κάποιο κόμμα εξουσίας επιδιώξει τελικώς να φέρει την αξιοκρατία στον πολύπαθο ΕΣΥ μετά τις εκλογές στις 21 Μαίου.

1 σχόλιο:

  1. Ειναι δυνατον να πιστευει σοβαρος ανθρωπος οτι θα διοριστουν διοικητες νοσοκομειων με αξιοκρατικα κριτηρια ?ΕΣΥ και αξιοκρατια ειναι ποτε δυνατον να συνυπαρχουν ? Οχι βεβαια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή