Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Σοβαρό θέμα στο νέο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ-Μέλος του κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος!

Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Στις 23 Μαρτίου 2023, ο Θάνος Πλεύρης διόρισε νέο Δ.Σ. στον ΕΟΠΥΥ και όπως αποκαλύπτουμε σήμερα υπάρχει σοβαρό θέμα καθώς ένα από τα επτά μέλη και νυν υψηλόβαθμο στέλεχος του οργανισμού ελέγχεται πειθαρχικά για παράβαση καθήκοντος. Μάλιστα, η σοβαρή υπόθεση πρακτικά αφορά την ευνοϊκή μεταχείριση ενός παρόχου του ΕΟΠΥΥ σε βάρος του οποίου είχε καταλογιστεί πρόστιμο 400.000 ευρώ!

Η σκανδαλώδης υπόθεση ξεκινά τον Ιούλιο του 2019. Ειδικότερα, στις 29 του μηνός ο Γενικός Επιθεωρητής της ΥΠΕΔΥΦΚΑ εκδίδει απόφαση σε βάρος μεγάλης ιδιωτικής κλινικής των Αθηνών, καταλογίζοντας τσουχτερό πρόστιμο 400.000 ευρώ. Είχε προηγηθεί έλεγχος, στον οποίο διαπιστώθηκαν παραβάσεις της κλινικής, σε σχέση με τη σύμβαση, που είχε υπογράψει με τον ΕΟΠΥΥ. Ο έλεγχος διενεργήθηκε κατόπιν καταγγελιών ασφαλισμένων ή συγγενών τους για τις χρεώσεις της κλινικής και το κλείσιμο των ραντεβού για γαστροσκοπήσεις.

Στη συνέχεια, η αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία (ΠΕΔΙ Ανατολικής Αττικής) αρχικά παρακρατεί το ποσό από τις υποβολές της κλινικής για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Στις 22 Νοεμβρίου, ο πειθαρχικά ελεγχόμενος στέλνει email με εντολή προς την υπηρεσία να μην προχωρήσει στην παρακράτηση, διότι η κλινική άσκησε έφεση και λέγοντας ότι θα σταλούν σχετικές οδηγίες αργότερα. Η ΠΕΔΙ συμμορφώνεται και δεν προχωρεί στην παρακράτηση του προστίμου.

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κα Θ. Καρποδίνη

Η υπόθεση ξεχνιέται για περίπου 2 ολόκληρα χρόνια. Στις 7 Απριλίου του 2021, ο ΕΟΠΥΥ αναζητεί στοιχεία για το τι είχε συμβεί με την υπόθεση. Η αρμόδια ΠΕΔΙ εξηγεί τι είχε συμβεί και τελικά, το πρόστιμο εισπράττεται σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, στις 21 Απριλίου του 2022! Στις 2 Ιουνίου η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κα Θ. Καρποδίνη δίνει εντολή για τη διενέργεια ΕΔΕ, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “διαπράχθηκε το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 107, παρ. β του Ν.3528/2007).

Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς και τι ισχυρίστηκε ο εν υπάλληλος στην απολογία του. Στις 29-7-2022 κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα, στο οποίο ανέφερε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της κλινικής του ζήτησε να μην εισπραχθεί το πρόστιμο μέχρι να εξεταστεί η σχετική ένσταση. Ακόμη, ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε κίνδυνος για την απώλεια του προστίμου, καθόσον η κλινική είχε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ και οι μηνιαίες καταστάσεις που υποβάλει για πληρωμή είναι πολλαπλάσιες του προστίμου”!

Η μη εκτελεστική πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου

Ενώ λοιπόν είχαν συμβεί όλα αυτά, δηλαδή, ενώ η ΕΔΕ διαπιστώνει το πειθαρχικό παράπτωμα, στις 19 Σεπτεμβρίου εκδίδεται απόφαση από τη μη εκτελεστική πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Βασιλικής-Κωνσταντίνας Γκογκοζώτου με την οποία απαλλάσσεται ο υψηλόβαθμος υπάλληλος από κάθε κατηγορία!

Όμως, στις 5 Οκτωβρίου η αναπληρώτρια διοικήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κα Αλεξάνδρα Ρογκάκου καταθέτει ένσταση στην προαναφερόμενη απόφαση της μη εκτελεστικής πρόεδρου του ΕΟΠΥΥ και στέλνει το πειθαρχικό φάκελο για κρίση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Υγείας.

Πράγματι, στις 19-12-2022 συνέρχεται το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Υγείας και αποφασίζει να κάνει δεκτή την ένσταση ως νομικά και ουσιαστικά βάσιμη και παραπέμπει το ζήτημα στο δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Η υπόθεση παραμένει εκεί μέχρι σήμερα.

Να σημειωθεί ότι στα μέσα Μαρτίου η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ έλαβε απόφαση να μετακινήσει το συγκεκριμένο στέλεχος σε μία περιφερειακή υπηρεσία και σχεδόν αμέσως υπήρξαν δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου για πραξικοπηματικές ενέργειες της κας Καρποδίνη. Μάλιστα, τα ίδια προφανώς κατευθυνόμενα ρεπορτάζ ανέφεραν ότι ο Θάνος Πλεύρης είχε πλήρη άγνοια για τη δυσμενή μεταχείριση του στελέχους.

Τελικά, όπως αναφέραμε στην αρχή, ο κ. Πλεύρης στις 23 Μαρτίου διόρισε νέο Δ.Σ. στον οργανισμό, το οποίο περιλαμβάνει το συγκεκριμένο υψηλόβαθμο στέλεχος, που έχει παραπεμφθεί για παράβαση καθήκοντος. Να δεχθώ ότι τότε δεν γνώριζε. Τώρα που τα έμαθε ο κ. Πλεύρης, τι θα κάνει;

4 σχόλια:

  1. Χαρίζονται χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ και εμείς πληρώνουμε τα claw back γιατί ο οργανισμός δήθεν δεν έχει επαρκή κονδύλια Πόσο θα κρατήσει αυτή η ανήθικη πρακτική ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ ΟΡΟΣ Η ΗΘΙΚΗ …….ΑΠΩΛΕΣΘΗ ΑΠΟ. ΚΑΙΡΟ !!!!

      Διαγραφή
  2. Σε λιγο θα εχουμε νεο υπυγ και ας ασχοληθει αυτος .Βεβαια ο πηχυς ειναι πολυ χαμηλα ,ακομη κι εναν απο το δρομο να παρουν καλυτερος θα ειναι απο τους μεχρι τωρα διατελεσαντες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. hahahahaha..πολλες κυριακες.παρα πολλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή