Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Αναλγησία εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ καταγγέλλουν παιδίατροι και παθολόγοι

Ο γιατρός παρόλο ότι προσέφυγε εναντίον της απόφασης του ΕΟΠΥΥ στο τέλος πλήρωσε τα χρήματα.

Intime News
ieidiseis.gr

Για αντικίνητρα στην άσκηση της Ιατρικής και «αμυντική Ιατρική» κάνουν λόγο από την Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος και την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής μετά το τελευταίο κρούσμα τυπολατρείας εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ που οδήγησε παιδίατρο στην πληρωμή προστίμου 1500 ευρώ επειδή έγραψε σε έφηβο μεγαλύτερη δόση εισπνεόμενου από αυτή που επιτρέπουν τα τυπικά guidelines, επειδή έκρινε ότι ο συγκεκριμένος ασθενής το χρειαζόταν.

Συγκεκριμένα, στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιεί ο Οργανισμός, και με την αιτιολογία ότι ο παιδίατρος συνταγογράφησε εισπνεόμενο φάρμακο για το άσθμα ενώ στο φύλλο οδηγιών του φαρμάκου (SPC) αυτό συνταγογραφείται σε ηλικία άνω των 16 ετών του κατακύρωσε το πρόστιμο.

Ο γιατρός παρόλο ότι προσέφυγε εναντίον της απόφασης αυτής στο τέλος πλήρωσε τα χρήματα. ‘Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κωνσταντίνος Νταλούκας «δυστυχώς φαίνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί στην βάση των αποφάσεων (ΦΕΚ) περί τήρησης της συνταγογράφησης όπως αυτή αναφέρεται στα SPC των φαρμάκων. Η μεγάλη διαφορά μας είναι ότι εμείς είμαστε γιατροί!!! Με λύπη μου πρέπει να δηλώσω ότι δυστυχώς θα πρέπει να ασκούμε την ιατρική όχι έτσι όπως ορίζεται από την κρίση του γιατρού, αλλά με βάση μόνο τον νόμο, που στηρίζεται στις οδηγίες του φαρμάκου. Μου είναι αδιανόητο να δεχτώ ότι γιατρός πλήρωσε πρόστιμο γιατί θεώρησε ότι έπρεπε με δική του πάντα ευθύνη, να ξεπεράσει την δοσολογία χορήγησης εισπνεόμενου φαρμάκου.

Η άσκηση αμυντικής ιατρικής είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να μας συμβεί, αλλά απ ότι φαίνεται υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες για να το αποτρέψουμε.

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και η Ομοσπονδία μας θα επικοινωνήσει με τον ΠΙΣ προκειμένου να καταθέσει τις απόψεις της και να πάρει τις δικές του, όπως και με τις επιστημονικές εταιρείες».

Προβλήματα τέτοιου τύπου αντιμετωπίζουν ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων στους οποίους έχει επιβληθεί «κόφτης» στη συνταγογράφηση φαρμάκων που θεωρούνται στα …όρια της ειδικότητάς τους. Πάντως το πιο εξοργιστικό για τους γιατρούς είναι όταν το σύστημα συνταγογράφησης δεν έχει «κόφτη», επιτρέπει στο γιατρό να ασκήσει το λειτούργημά του όπως εκείνος κρίνει κατά περίπτωση αλλά -αν τον πιάσει στους δειγματοληπτικούς ελέγχους- τον τιμωρεί!





8 σχόλια:

  1. Το υπουργείο είναι σαφές ότι έχει κηρύξει πόλεμο στους γιατρούς και στόχο έχει να μας εξοντώσει οικονομικά, ηθικά, επαγγελματικά. Με την νωπή βέβαια εντολή του κυρίαρχου λαού, έχει κάθε δικαίωμα. Συνάδελφοι προσοχή σε κάθε συνταγή και σε κάθε πράξη που κάνουμε γιατί έρχεται τσουνάμι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το πράγμα στην Ελλάδα ότι "ο γιατρός αποφάσισε " παρά τα πρωτόκολλα, τις οδηγίες, ενδείξεις και κριτήρια με ξεπερνάει...Φαντάζομαι ότι αν ο γιατρός αυτός το έκανε στηριζόμενος σε κάποια μελέτη ή έρευνα, δε θα πλήρωνε πρόστιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε να τρολάρεις κάπου που σε παίρνει, Αδωνίτσα!

      Διαγραφή
  3. ο παιδιατρος ειχε συμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ?το γνωριζουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αμφιβαλω πολυ σοβαρα αν θα ασχοληθει σοβαρα καποιος απο συλλογους ,ενωσεις κλπ .Το μαχομενο γιατρο δεν τον στηριζει κανεις απολυτως .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο μαχομενος γιατρός οφείλει να ακολουθεί ενδείξεις και πρωτόκολλα, και όχι να κάνει ότι να' ναι!!

      Διαγραφή
    2. Δεν ειναι θεσφατα ομως και μπορει να αποστει απο αυτα αν υπαρχει συγκεκριμενος λογος .Δεν ειναι λιγες οι φορες που τα πρωτοκολλα εχουν κατηγορηθει και αντικατασταθει .Σημασια εχει ο ασθενης και οχι τα χαρτια

      Διαγραφή
  5. Εσύ υπαλληλάκο 2:27 μμ!!εκεί το ίδιο τροπάρι ….μισθουλάκος να πέφτει !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή