Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Μείωση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων: Έρχονται κίνητρα για «καθαρά χέρια» στα νοσοκομεία

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Μέτρα για την υγιεινή των χεριών στα νοσοκομεία με στόχο τη μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, δρομολογεί με υπουργική του απόφαση ο Θάνος Πλεύρης.

Νέα υπουργική απόφαση που βρίσκεται «στα σκαριά» ορίζει νέα κίνητρα για τη συμμόρφωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στους κανόνες υγιεινής των χεριών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, η συμμόρφωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στην υγιεινή των χεριών είναι πολύ χαμηλή (κάτω από το 50%), όπως αποδεικνύουν τα άκρως ανησυχητικά στοιχεία από τα 10 μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας μας κατά τον τελευταίο χρόνο.

Όπως ανέφερε μάλιστα ο ίδιος σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγιεινής των Χεριών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνει πως η υγιεινή των χεριών σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο, όταν εκτελείται τις σωστές στιγμές κατά την παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Κι αυτό αποτελεί το βασικότερο μέτρο πρόληψης και παράλληλα ένδειξη σεβασμού σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας.

«Η συμμόρφωση αυτή είναι μία πράξη που δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος και είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο κατά της μετάδοσης των λοιμώξεων στα νοσοκομεία», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης και πρόσθεσε: «Ολοκληρώνοντας αυτόν τον κύκλο στο υπουργείο Υγείας, έχουμε δώσει έμφαση στις δράσεις που υλοποιούνται στο κομμάτι των νοσοκομειακών λοιμώξεων».

Η έρευνα στο πλαίσιο προγράμματος για τη μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Από τα 10 νοσοκομεία, η βάση δεδομένων αναμένεται να επεκταθεί σε όλα τα νοσοκομεία της επικράτειας, δημόσια και ιδιωτικά.

Κάτω από το 50% η συμμόρφωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στην υγιεινή των χεριών

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, παρουσίασε ένα εξαιρετικά αποθαρρυντικό στοιχείο για τη χώρα μας: το επίπεδο των νοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα, ξεπερνά αυτό κρατών χαμηλότερου εισοδήματος, όπως είπε.

Σημείωσε δε ότι η υγιεινή των χεριών στα νοσοκομεία θα βοηθήσει σημαντικά στην βελτίωση αυτών των ποσοστών:

«Θεωρώ ότι αυτή η υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί σύντομα, θα βοηθήσει σημαντικά στην καταγραφή των λοιμώξεων, στην εφαρμογή των καλών πρακτικών και την επιβεβαίωσή τους με τη βοήθεια του ΟΔΙΠΥ προς την αποτελεσματικότητά τους και τη μείωση των λοιμώξεων», είπε.

Νίκος Σύψας: Πώς θα περιοριστεί το πρόβλημα

Για να καταπολεμηθούν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις χρειάζονται τρία πράγματα, τόνισε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων (ΕΕΛ), Καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας:

«Το πρώτο είναι να αντιληφθεί το πρόβλημα η πολιτική ηγεσία, η οποία -όπως σημείωσε ο καθηγητής- το έχει ήδη αντιληφθεί. Το δεύτερο είναι η υλοποίηση θεσμικών αλλαγών και το τρίτο η διοχέτευση πόρων προς αυτήν την κατεύθυνση».

Πρόσθεσε δε πως στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή «τρέχουν» δύο μεγάλα προγράμματα: το ένα που χρηματοδοτείται από το «Σταύρος Νιάρχος» και το δεύτερο, το Reverse που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon. Στο πλαίσιο του Reverse, έχουν επενδυθεί στην Ελλάδα 1,5 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και έχουν προσληφθεί 10 άτομα που ασχολούνται μόνο με αυτό, όπως είπε.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει να ανανεωθεί το θεσμικό πλαίσιο των Επιτροπών Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΛ), το οποίο είναι «απαρχαιωμένο» και «μη λειτουργικό». «Πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων. Όπως λειτουργούν σήμερα οι ΕΝΛ δεν αποδίδουν και το βλέπουμε και στην πράξη. Και αυτό φάνηκε ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά.

Και κατέληξε: «Η Πολιτεία πρέπει να κάνει το καθήκον της και να χρηματοδοτήσει όλα αυτά τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται τώρα από άλλες πηγές. Θα πρέπει να έχουμε προσωπικό που θα ασχολείται μόνο με τον έλεγχο των λοιμώξεων», ανέφερε ο κ. Σύψας, υπογραμμίζοντας ότι «μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να ελέγξουμε το πρόβλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου