Οι προτάσεις που συζητούνται
Στο 1994 επέστρεψαν τα κόμματα που μετέχουν στο διάλογο για τη φορολογική μεταρρύθμιση προκειμένου να αναζητήσουν τρόπους αποτελεσματικής φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα υιοθετεί για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος 800.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών τη μέθοδο αντικειμενικών κριτηρίων που είχε παρουσιάσει τον Απρίλιο 1994 ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Αλέκος Παπαδόπουλος.
Σύμφωνα με τις τελικές προτάσεις των κομμάτων, τα αντικειμενικά κριτήρια που προέβλεπε ο νόμος Παπαδόπουλου θα προσαρμοσθούν στα σημερινά δεδομένα και θα εμπλουτισθούν με νέα κριτήρια και με τα τεκμήρια διαβίωσης. Μεταξύ των κριτηρίων θα είναι:
-Το είδος και τα έτη άσκησης της δραστηριότητας.
-Η εμπορική, η επαγγελματική αμοιβή που εκφράζει την αμοιβή του επιχειρηματία ή του ελεύθερου επαγγελματία και η οποία θα καθορίζεται με βάση την αμοιβή των μισθωτών του κλάδου προσαυξημένη κατά ένα ορισμένο ποσοστό.
-Η ειδικότητα και οι επιστημονικοί τίτλοι.
-Ο τόπος εγκατάστασης της επιχείρησης ή του γραφείου.
-Το απασχολούμενο προσωπικό και οι δαπάνες μισθοδοσίας.
-Οι λειτουργικές δαπάνες.
-Ο μοναδικός συντελεστής καθαρού κέρδους για τις επιχειρήσεις ή καθαρής αμοιβής για τους ελεύθερους
επαγγελματίες.
-Η μισθωτική αξία των ακινήτων που χρησιμοποιεί η επιχείρηση ή ο επιτηδευματίας, η οποία θα προκύπτει με βάση τον αριθμό των τετραγωνικών, την τιμή ζώνης και έναν συγκεκριμένο συντελεστή τεκμαρτού ενοικίου.
-Ο συντελεστής απόδοσης που έχει να κάνει με τη σχέση ανάμεσα στα ακαθάριστα και καθαρά εισοδήματα και ο οποίος θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον κλάδο.
Σύμφωνα με τη λογική του νέου σχεδίου, όταν το δηλούμενο ποσό εισοδήματος από την άσκηση ατομικής επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγέλματος είναι μικρότερο από το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος που θα προκύπτει από τα επαγγελματικά κριτήρια, τότε ο φορολογούμενος θα έχει δύο επιλογές: ή θα αποδεχτεί το τεκμαρτό εισόδημα καταβάλλοντας τον αναλογούντα φόρο ή θα υπαχθεί σε τακτικό φορολογικό έλεγχο.
Τα αντικειμενικά κριτήρια θα είναι μαχητά, δηλαδή ο φορολογούμενος θα μπορεί να προσφεύγει στις φορολογικές αρχές και να αποδεικνύει ότι το ποσό του φόρου που του βεβαιώθηκε δεν είναι σωστό ή δεν υπολογίσθηκε με επακριβή δεδομένα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου