Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Άρχισαν οι μηνύσεις για τα άδεια ταμεία των νοσοκομείων


Άρχισαν οι μηνύσεις για τα άδεια ταμεία των νοσοκομείων

Οι νοσοκομειακοί και οι ιδιώτες γιατροί όλης της χώρας προχωρούν σε μηνύσεις εναντίoν του Προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Προβόπουλου με αφορμή την άγρια περικοπή  των αποθεματικών που διατηρούσαν τα Νοσοκομεία στην ΤτΕ.
Οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση αυτή στην περίθαλψη των ασθενών, πολλοί εκ των οποίων θα κινδυνεύσουν από την έλλειψη υλικών λόγω της οικονομικής ασφυξίας που προκαλείται στα Νοσοκομεία της χώρας.  

Αποφασίστηκε προσφυγή ΟΕΝΓΕ και ΠΙΣ με όλα τα ένδικα μέσα εναντίον της ΤτΕ και μάλιστα αποφασίστηκε να υποβληθεί και ιδιαίτερη μήνυση εναντίον του Προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Προβόπουλου για ενέργειες που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των ασθενών.

Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε επιβεβλημένη μετά την προκλητική αδράνεια του υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου και όλων των Διοικητών Νοσοκομείων και ΥΠΕ, κανένας εκ των οποίων δεν θεώρησε υποχρέωσή του να προβεί σε προσφυγή για τη διασφάλιση  των συμφερόντων των Νοσοκομείων, δυνατότητα που παρέχει ο νόμος. Τουναντίον ορισμένοι εξ αυτών (όπως πχ ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου) αντί να διαφυλάξουν τα αποθεματικά των Νοσοκομείων επιδίδονται σε ευθείες απειλές εναντίον γιατρών που κινητοποιούνται για την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών τους.

Οι νομικοί σύμβουλοι της  ΟΕΝΓΕ και του ΠΙΣ εξουσιοδοτήθηκαν να καταθέσουν το συντομότερο δυνατό τα ένδικα μέσα εναντίον της ΤτΕ  και του κ. Προβόπουλου.


Πάντως  στην αρχή της εβδομάδας το Υπουργείο Υγείας  διέρρεε πως θα  προωθήσει ειδική ρύθμιση  σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να εξαιρεθούν τα ομόλογα των δημοσίων νοσοκομείων που κουρεύτηκαν λόγω PSI.  Σύμφωνα με  πληροφορίες  η απόφαση αυτή θα  οδηγήσει στην επιστροφή περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ στους λογαριασμούς των νοσοκομείων, ποσό που αντιστοιχεί στο κεφάλαιο που κουρεύτηκε.

Να σημειωθεί ότι συνολικά τα αποθεματικά των δημοσίων νοσοκομείων αγγίζουν τα 550 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 100 βρίσκονταν σε καταθέσεις στην ΤτΕ  συνεπώς μετατράπηκαν αυτομάτως σε ομόλογα. Αυτό συνέβη επειδή νόμος του 1997 προβλέπει ότι όλες οι καταθέσεις των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων στην ΤτΕ  μετατρέπονται αυτομάτως σε κινητές αξίες του Ελληνικού δημοσίου.


Β.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου