Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Δώστε Κίτρινη Κάρτα στις παρενέργειες των φαρμάκων


Δώστε Κίτρινη Κάρτα στις παρενέργειες των φαρμάκων


Συμμαχούν προκειμένου να αρχίσουν να καταγράφονται οι παρενέργειες στην περιβόητη Κίτρινη Κάρτα των φαρμάκων. Σε αυτή την απόφαση προχωρούν για την προστασία της Δημόσιας Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων οι οποίοι ξεκινούν σειρά ενεργειών για την ευαισθητοποίηση των γιατρών σχετικά με την ενίσχυση του συστήματος Φαρμακοεπαγρύπνησης. 
Ειδικότερα για την ενίσχυση της χρήσης της Κίτρινης Κάρτας, ο Ιατρικός Σύλλογος  Αθηνών και ο ΕΟΦ ξεκινούν Εκστρατεία Ενημέρωσης για τη Φαρμακοεπαγρύπνηση που περιλαμβάνει αποστολή ενημερωτικών επιστολών στα μέλη του ΙΣΑ και διοργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και με την αξιοποίηση ειδικών εντύπων.

Το βασικότερο πρόβλημα της Φαρμακοεπαγρύπνησης στη χώρα μας είναι ο σχετικά μειωμένος αριθμός αναφορών. Στην Ελλάδα, αν και υπάρχει σημαντική αύξηση του συνολικού αριθμού Ανεπιθύμητων Ενεργειών των Φαρμάκων (ΑΕΦ) που γνωστοποιούνται ετησίως στον ΕΟΦ, ο αριθμός των απευθείας αναφορών μέσω της Κίτρινης Κάρτας παραμένει σημαντικά κάτω από τον Κοινοτικό μέσο όρο.
Επιπλέον, φαίνεται ότι οι επαγγελματίες υγείας προτιμούν να αποστείλουν την αναφορά ΑΕΦ στον ΕΟΦ μέσω των φαρμακευτικών εταιρειών, παρά απευθείας με τη χρήση της Κίτρινης Κάρτας.
Από το 2005 έως και το τέλος του 2011 ο συνολικός αριθμός αναφορών που γνωστοποιήθηκαν στον ΕΟΦ διπλασιάστηκε (από 1002 σε 2073 αναφορές). Αυτό οφείλεται στην τροποποιούμενη Κοινοτική Νομοθεσία για τη Φαρμακοεπαγρύπνηση που έδωσε ώθηση στη λειτουργία των συστημάτων σε επίπεδο Ρυθμιστικών Αρχών (ΕΟΦ) και Εταιρειών.

Ειδικότερα στο τέλος του 2011, οι Κίτρινες Κάρτες αποτελούσαν μόλις το 17% του συνόλου των αναφορών ενώ οι αναφορές από Εταιρείες το υπόλοιπο 83%. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ 2005 και 2011 ο αριθμός των αναφορών μέσω Κίτρινης Κάρτας που έλαβε ο ΕΟΦ σημείωσε μικρή αύξηση, περίπου 6,5% (από 322 σε 343 αναφορές), εκ των οποίων μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό αφορούσε αναφορές αναποτελεσματικότητας.

Τα παραπάνω ανέφεραν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γεώργιος Πατούλης και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Αν. Καθηγητής Γιάννης Τούντας, σε Συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
 

Β.Καλυβιώτη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου