Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΣΙΔΕΙΑ (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΑΧΑΙΑΣ) : ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

                                                                         Πάτρα, 28/03/2012

(ΣΙΔΕΙΑ) 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΑΧΑΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο Ανδρέα
Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρη Γεράσιμο
ΠΙΣ, Ιατρικούς Συλλόγους
ΠΟΣΙΠΥ, ΠΕΕΒΙ, ΕΕΙΠΠ, ΣΙΔΕΙΔ
ΜΜΕ

Τα διαγνωστικά εργαστήρια του Νομού Αχαίας (Βιοπαθολόγοι, Ακτινολόγοι, Πυρηνικοί Ιατροί, Κυτταρολόγοι) που απαρτίζουν τον Σύνδεσμο, παρόλη την πολύμηνη καθυστέρηση αποπληρωμής (πέραν του 18 μήνου) των χρεών των ταμείων, αποδέχτηκαν την παράταση της σύμβασης των εντασσομένων στον ΕΟΠΥΥ ταμείων (ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ, ΟΑΕΕ, ΙΚΑ) και δέχτηκαν παραπεμπτικά από τους ασφαλισμένους, χωρίς καν να έχει υπογραφεί η αντίστοιχη σύμβαση και χωρίς σαφή χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής των νέων απαιτήσεων έναντι ΕΟΠΥΥ.

Μετά από πάροδο τριών μηνών, οι εργαστηριακοί ιατροί παρότι δήλωσαν την επιθυμία σύναψης σύμβασης με το νέο ασφαλιστικό φορέα, διαπίστωσαν και πιστοποίησαν την φοβερή προχειρότητα και ολιγωρία στο σχεδιασμό ενός ενιαίου φορέα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης:

1.      Δεν έχει υπογραφεί ακόμη η σύμβαση εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ με κανένα πάροχο υγείας, παρά μόνον έχουν κατατεθεί δηλώσεις ενδιαφέροντος, ενώ δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα ενδιαφερόμενα εργαστήρια στο επίσημο site του Οργανισμού. Δεν υπάρχει επομένως σαφής νόμιμη αναγνώριση των απαιτήσεων των εργαστηρίων έναντι ΕΟΠΥΥ.
2.      Μετά πάροδο τριμήνου, δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη στους εργαστηριακούς ιατρούς, η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των παραπεμπτικών ΕΟΠΥΥ που έχουν εκτελεστεί, και επομένως δεν μπορούν να κατατεθούν οι δαπάνες, ώστε να απαιτηθεί η αποπληρωμή τους εντός 45 ημερών.
3.      Όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη τεχνολογική υποδομή να στηρίξει τη διαχείριση και την αποχρέωση των ηλεκτρονικών συνταγών, με το σύστημα να καταρρέει πολύ συχνά.
4.      Η ακολουθούμενη διαδικασία με την παραλαβή κλειδαρίθμου (e-ΔΑΠΥ) για κάθε εργαστηριακό ιατρό και η αναμονή της ανάρτησης ενός δύσχρηστου απαρχαιωμένου προγράμματος του τέως ΙΚΑ καθιστά την  ηλεκτρονική καταγραφή  των παραπεμπτικών ιδιαίτερα επίπονη και πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί γραμματειακή υποστήριξη.
5.      Η πολυετής στάση πληρωμών των εντασσόμενων ταμείων στον  ΕΟΠΥΥ, συνεχίζεται απρόσκοπτα, χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική δέσμευση για την αποπληρωμή τους.
6.      Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ υφίσταται συνεχώς περικοπές (η τελευταία 500 εκ. ευρώ) και δημιουργείται έλλειμμα που αγγίζει τα 2 δις, πράγμα που επιδεινώνεται από τη στάση πληρωμών (εργοδοτών / αυτοαπασχολούμενων) των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΟΠΥΥ.
7.      Η τρίμηνη καθυστέρηση στην εκτίμηση της τήρησης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών για την περικοπή της υπερκατανάλωσης εξετάσεων θα τινάξει τα έξοδα του ταμείου, με πιθανή πρόωρη εξάντληση του πενιχρού προϋπολογισμού του.
8.      Η έλλειψη εφαρμογής διαρθρωτικών αλλαγών (δικλείδες ασφαλείας στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ελεγκτικοί μηχανισμοί, εφαρμογή πλαφόν, κλπ).

Δεδομένου ότι :
1.      η ρευστότητα των εργαστηρίων μας για την εξυπηρέτηση των 9,5 εκ. ασφαλισμένων, εξαντλήθηκε λόγω της ύπαρξης ανειλημμένων υποχρεώσεων προς προμηθεύτριες εταιρείες, μισθοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων, φορολογικές υποχρεώσεις, κλπ.
2.      επιμένει η νομική αβεβαιότητα σύμβασης και η πολύμηνη ολιγωρία διαδικαστικής υποβολής των εκτελεσθέντων παραπεμπτικών
3.      επιμένει η στάση πληρωμών στην αποχρέωση των δεδουλευμένων των εντασσομένων φορέων στον ΕΟΠΥΥ, εκ μέρους της Πολιτείας
4.      υπάρχουν σοβαρά πλέον ερωτηματικά για τη βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ εν όψει PSI, και ελλειμματικού προϋπολογισμού του.

Αποφασίστηκε από τη Γενική Συνέλευση που διενεργήθηκε στις 28-03-2012
1.      η αναστολή πίστωσης στην διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων με τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Εφεξής η διενέργεια εξετάσεων θα εκτελείται με τιμές κρατικού τιμολογίου και επίδοση ΑΠΥ στον ασφαλισμένο, ο οποίος θα απευθύνεται στον ΕΟΠΥΥ για την απόδοση της δαπάνης. Η απαίτηση για αποπληρωμή των δεδουλευμένων είναι επιτακτική για επιβίωση μας. Η παρούσα απόφαση θα περιφρουρηθεί με επιτροπή υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, και αίρεται μόνο μετά από απόφαση νέας Γενικής Συνέλευσης.
2.      το ομαδικό κλείσιμο των εργαστηρίων μας στους νομούς Αχαίας και Ηλείας στις 02/04/2012 και παράσταση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (6η ΥΠΕ) στις 11:00 πμ υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.
3.      η αλλαγή καταστατικού του Συνδέσμου με επέκταση στα όρια της Περιφέρειας της Νοτιοδυτικής Ελλάδος.

Ήρθε η ώρα να αποδείξει ο ΕΟΠΥΥ εάν θέλει να λέγεται στ' αλήθεια Ασφαλιστικό Ταμείο, η είναι απλώς ένα Ταμείο Διαχείρισης Ελλειμμάτων.

Μετά τιμής

          Η πρόεδρος                                   Ο γραμματέας

         Παναγιωτοπούλου Ελένη            Γρηγοράκης Λυκούργος
_____________________________________________________
Δ/ση επικοινωνίας : Πρόεδρος Κα. Παναγιωτοπούλου Ελένη     Κανακάρη 80 Τηλ: 2610276329,  69772275149. E-mail: elenpanagiotopoulou@gmail.com; anima@otenet.gr; l.grigorakis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου