Στάση παροχών και αυτού του «ελάχιστου πακέτου» του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προοιωνίζεται η οικτρή οικονομική κατάσταση του Οργανισμού, όπως την παρουσίασε χτες ο πρόεδρός του, Γεράσιμος Βουδούρης, στο συνέδριο των «Financial Times» για την Υγεία, που έγινε στην Αθήνα.
Το 80% των εσόδων του ΕΟΠΥΥ είναι από εισφορές των ασφαλισμένων και 20% απ' την κρατική επιχορήγηση, που αρχικά είχε προσδιοριστεί σε 0,6% επί του ΑΕΠ. Δηλαδή, για το 2012 η κρατική επιχορήγηση θα ανερχόταν σε 1,3 δισ. ευρώ και μαζί με τις εισφορές είχαν υπολογιστεί σε 8 δισ. ευρώ - παρότι τα έξοδα είχαν προϋπολογιστεί σε 9,5 δισ. ευρώ. Ομως, τελικά, όπως είπε χτες ο Γ. Βουδούρης, τα έσοδα απ' τις εισφορές, λόγω ανεργίας και αδυναμίας καταβολής των εισφορών απ' τους κατεστραμμένους ελευθεροεπαγγελματίες και τους αγρότες, δε θα ξεπεράσουν τα 4,5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε σε 0,4% επί του ΑΕΠ. Δηλαδή, θα είναι 0,85 δισ. ευρώ - αντί για 1,3 δισ. ευρώ - και έτσι τα συνολικά έσοδα του ΕΟΠΥΥ θα φτάσουν κοντά στα 5,35 δισ. ευρώ, προκαλώντας ένα έλλειμμα πάνω από 4 δισ. ευρώ σε σχέση με τα αρχικώς προϋπολογισθέντα έξοδα. Αλλά και αυτά τα μειωμένα έσοδα μπαίνουν με δυσκολία στα ταμεία κάθε μήνα, όπως είπε ο Γεράσιμος Βουδούρης.
Φαίνεται δηλαδή ότι η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ναρκοθετεί έστω και τις υποβαθμισμένες εκείνες παροχές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που παρέχονταν κυρίως μέσα απ' τις υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ. Ηδη οι μονάδες του ΙΚΑ συρρικνώνονται, κλείνουν τα εργαστήρια και οι ασφαλισμένοι οδηγούνται στα ιδιωτικά εργαστήρια, όπου τους περιμένουν τα χαράτσια συμμετοχής κατά 15%, καθώς στις αντίστοιχες μονάδες των δημόσιων νοσοκομείων οι ουρές είναι πολύμηνες. Μάλιστα, χτες, στο συνέδριο έγινε καθαρή και η πρόθεση της συγκυβέρνησης να καταργήσει κάθε παροχή ΠΦΥ που απέμεινε στον ΕΟΠΥΥ.
Ετσι όταν τέθηκε το ερώτημα αν ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να είναι και πάροχος (δηλαδή να συνεχίσουν να λειτουργούν οι υπολειτουργούσες μονάδες του ΙΚΑ) υπηρεσιών Υγείας ή αν ο ΕΟΠΥΥ θα μετατραπεί σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Νίκος Πολύζος, απάντησε ότι θα προτιμούσε μελλοντικά να μην είναι πάροχος υπηρεσιών Υγείας αλλά αγοραστής απ' το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Δηλαδή, θα καταργηθούν όλες οι δομές ΠΦΥ που μέχρι τώρα διατηρούνται στο πλαίσιο του ΕΟΠΥΥ.
Επιπλέον, η οικονομική αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να πληρώσει τα δημόσια νοσοκομεία μεταφράζεται σε αδυναμία των νοσοκομείων να πληρώσουν τους προμηθευτές. Ετσι, χτες, οι προμηθευτές εμφυτεύσιμου ορθοπαιδικού υλικού ανακοίνωσαν την αναστολή - λόγω των χρεών - προμήθειας με υλικά σε όλα τα νοσοκομεία.
Η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων στο τέλος του 2012, όπως την περιέγραψε χτες ο Ν. Πολύζος, θα είναι η εξής: Θα υπάρχουν 7 υγειονομικές περιφέρειες, με 85 «δυνατά νοσοκομεία» και 50 Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, τα οποία θα υποβοηθά η ΠΦΥ. Τα υπόλοιπα, από όσα άφησε να εννοηθεί ο γενικός γραμματέας, θα συλλειτουργήσουν στα πλαίσια των συγχωνεύσεων, αφού ήδη έχουν αξιολογηθεί ως εξής: Τριάντα θεωρούνται ως αριστεύσαντα, 70 θεωρούνται αποδοτικά και άλλα 30 είναι κάτω απ' τα δύο επίπεδα. Μ' άλλα λόγια, πολλά απ' τα νοσοκομεία που υπάρχουν οι αξιολογήσεις θα υποστούν τη σύνθλιψη των συγχωνεύσεων. Συνολικά για όλα τα νοσοκομεία η βασική αρχή θα είναι το δυναμικό μάνατζμεντ, που δεν αποκλείει την εκχώρησή του και σε ιδιώτες, όπως πρότεινε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Γιαννόπουλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου