Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Γενικεύονται οι επισχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία

Γενικεύονται οι επισχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία
Διευρύνουν τις κινητοποιήσεις τους οι Νοσοκομειακοί Γιατροί όλης της χώρας διεκδικώντας την καταβολή των εφημεριών τους, ζητώντας την κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης καταγγέλλοντας επίσης την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), οι νοσοκομειακοί γιατροί ανακοίνωσαν ότι θα γενικευθούν οι επισχέσεις εργασίας σε όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία όλης της χώρας.

Ήδη, 37 νοσοκομεία βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, που καλύπτεται πλήρως από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρη Βαρνάβα, η συμμετοχή στις επισχέσεις είναι εξαιρετικά επιτυχής, αφού ξεπερνά το 90%. Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε, στο νοσοκομείο της Χαλκιδικής, οι 100 από τους 120 γιατρούς έχουν δηλώσει συμμετοχή στη επίσχεση.

Παράλληλα, η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε τη διακοπή της ηλεκτρικής συνταγοφράφησης, έως ότου καταργηθεί το πρόστιμο 1€ που επιβάλλεται σε όσους γιατρούς συνταγογραφούν χειρόγραφα, γιατί, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν έχουν άλλη επιλογή.

Οι γιατροί καταγγέλλουν επίσης ότι το ηλεκτρονικό σύστημα αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Για την ακρίβεια το σύστημα είναι ικανό να δεχθεί έως 48 χιλιάδες συνταγές, τη στιγμή που οι συνταγές συνολικά φτάνουν τις 200 χιλιάδες. Μάλιστα, το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εφαρμόζεται στο 60% των νοσοκομείων, στο 30% των Κέντρων Υγείας και μόλις στο 4 με 5 % των περιφερειακών ιατρείων.

Επίσης, από χθες 22 Μαρτίου, οι νοσοκομειακοί γιατροί σταμάτησαν να συμπληρώνουν τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, μη αναγράφοντας στα εξιτήρια των ασθενών την κωδικοποίηση της νόσου τους. Τέλος, ξεκίνησαν οι πρώτες παραιτήσεις ιατρών του ΕΣΥ από κάθε είδους επιτροπή, Νοσοκομείων ή Υπουργείου, στην οποία συμμετείχαν.

Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Βαρνάβας τόνισε ότι οι επισχέσεις θα συνοδευτούν σύντομα από συγκεντρώσεις, πορείες, ακόμη και καταλήψεις γραφείων Διοικητών Νοσοκομείων, Διοικήσεων Υγειονομικών Περιφερειών και του Υπουργείου Υγείας.

Ιατρικός Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου