Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

INE-ΓΣΕΕ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ


«Μαύρη τρύπα» 32 δισ. ευρώ


Το ασφαλιστικό σύστημα με δυσκολία θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του στους επόμενους μήνες, όπως αποκαλύπτει το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ.
Σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, καθηγητή Σάββα Ρομπόλη, μόνο από το άλμα της ανεργίας στο 23%-24% στα τέλη του έτους (1.200.000 άνεργοι), το σύστημα θα ζημιωθεί κατά 6 δισ. ευρώ. Οι κύριοι λόγοι που προκαλούν οικονομική ασφυξία στα ταμεία είναι η έκρηξη της ανεργίας, το κλείσιμο των επιχειρήσεων, η εισφοροδιαφυγή και το κούρεμα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων. Τα παραπάνω δημιουργούν μια τεράστια «μαύρη τρύπα» που φτάνει τα 32 δισ. ευρώ, η οποία απειλεί με οικονομικό κράχ όχι μόνο τα ταμεία, αλλά και την ελληνική οικονομία εν γένει. Ειδικότερα, οι συνέπειες από την απομείωση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ περίπου, καθώς περιορίζεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα ομόλογά τους ως εγγύηση για δανεισμό, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις υποχρεώσεις τους. Επιπλέον, οι συνολικές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας. Παράλληλα, το ελληνικό Δημόσιο φέρεται να έχει χάσει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ από παράνομες συντάξεις και προνοιακά επιδόματα.
Τέλος, η εισφοροδιαφυγή λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις αγγίζοντας τα 6 δισ. ευρώ και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδυνατούν να περιορίσουν το φαινόμενο.Τα οικονομικά δεδομένα των οργανισμών, σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας και τη συμπίεση των μισθών στα μειωμένα κατά 22% όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αναμένεται να οδηγήσουν σε νέες περικοπές συντάξεων, αλλά και σε αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου