Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ελέγχους σε Κινέζικα φάρμακα κάθε …13 χρόνια!



Πόσο ασφαλή είναι άραγε τα φάρμακα που παράγονται και προέρχονται από χώρες όπως Κίνα, Ταιβάν ή Μπαγκλαντές;
Ιδού η απορία. 

 Και αυτό διότι απεδείχθη μετά από έρευνα των Αμερικανικών Αρχών ότι ακόμη και οι ΗΠΑ που δημιούργησαν ειδική υπηρεσία ελέγχου σε Κινέζικα φάρμακα μπόρεσαν να ελέγξουν τα κινέζικα φαρμακευτικά σκευάσματα μόλις κάθε 13 χρόνια. 
 
Και το ερώτημα είναι τι θα γίνει αν τελικώς εισαχθούν στη χώρα μας φάρμακα από Τρίτες χώρες με σκοπό τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, με έναν Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων να παραπαίει;
 
Το μόνο βέβαιον είναι σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) ότι ο φόβος θα οδηγήσει σε υποκατάσταση και αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Και αυτό διότι πολλοί γιατροί από το να επιλέξουν για τους ασθενείς τους φθηνά γενόσημα αλλά άγνωστα φάρμακα από ξένες χώρες, θα τα υποκαταστήσουν με ακριβότερα, γνωστότερα αλλά σαφώς πιο ασφαλή.
 
Σύμφωνα με την ΠΕΦ, ανησυχητικά μηνύματα «έρχονται» από το εξωτερικό σχετικά με την ασφάλεια και την ποιότητα των ανώνυμων γενοσήμων φαρμάκων. Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, όπου ήδη εισάγονται και κυκλοφορούν γενόσημα φάρμακα που παράγονται σε χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα κ.ά. επιστημονικές έρευνες και ανακοινώσεις επιβεβαιώνουν ότι οι αντιδράσεις στο μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική δεν αφορούν σε «κινδυνολογίες», όπως υποστηρίζει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά σε βάσιμες ανησυχίες για τη Δημόσια Υγεία. 
 
Μετά από έρευνα που διενήργησαν τον Ιούλιο του 2011, επιστήμονες του American Enterprise Institute for Public Policy Research σε 2.121 γενόσημα που παράγονται κυρίως σε ασιατικές χώρες και διατίθενται στην αμερικανική αγορά, αποδεικνύεται πως οι ΗΠΑ δεν αποτελούν ακριβώς «παράδειγμα προς μίμηση».
 
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Αμερικάνικος Οργανισμός Φαρμάκων (U.S. F.D.A.), μάλιστα, έχει ιδρύσει ειδική υπηρεσία ελέγχου με έδρα στην Κίνα για να αυξήσει τους ελέγχους των εργοστασίων που εξάγουν σκευάσματα προς τις ΗΠΑ. Εντούτοις υπολογίζεται ότι με βάση το ρυθμό των ελέγχων, η ειδική αυτή υπηρεσία θα  καταφέρει να ελέγχει το κάθε εργοστάσιο κάθε 13 χρόνια!
 
«Φανταστείτε την κατάσταση στην  Ελλάδα και τους κινδύνους για τον Έλληνα ασθενή, με έναν ήδη υποστελεχωμένο ΕΟΦ, αφού η αγορά κατακλυστεί με εισαγόμενα, ανώνυμα φάρμακα από τρίτες χώρες»
 
Επίσης στη Γαλλία, πρόσφατα, έντονες ανησυχίες εξέφρασε και η Ακαδημία Ιατρικής, για τη μετατόπιση της παραγωγής φαρμάκων σε χώρες όπου δεν εφαρμόζονται επαρκείς έλεγχοι, γεγονός που οδήγησε την ιατρική κοινότητα στη συνταγογράφηση ακριβότερων πρωτοτύπων φαρμάκων και κατά συνέπεια στην αύξηση της  φαρμακευτικής δαπάνης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου