Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Φάρμακα με δραστική ουσία από τη Δευτέρα! Ποια γενόσημα θα παίρνουν οι ασθενείς



Διαφορετικά φάρμακα από αυτά που γνώριζαν θα παίρνουν από τη Δευτέρα οι ασθενείς και κυρίως οι χρονίως πάσχοντες καθώς εισάγεται το νέο μέτρο του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με το οποίο επιβάλλεται η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία για 10 βασικές κατηγορίες φαρμάκων/ασθενειών. 

Αλλάζει ο τρόπος συνταγογράφησης αλλά και η χορήγηση φαρμάκων από την 1η Απριλίου δηλαδή από τη Δευτέρα.
Το πολυσυζητημένο μέτρο βάση του οποίου οι γιατροί θα πρέπει να γράφουν φάρμακα με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία, ξεκινά την πιλοτική του εφαρμογή.
Η έναρξη γίνεται με 10 βασικές κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν και 10 αντίστοιχες ασθένειες οι οποίες αυξάνουν κατακόρυφα και τη φαρμακευτική δαπάνη.
Πρόκειται κυρίως για αντιβιοτικά, φάρμακα για την καρδιά, το διαβήτη αλλά και άλλες κατηγορίες που εκτοξεύουν την ετήσια δαπάνη.
Η λίστα καταρτίσθηκε από ειδική ομάδα του ΕΟΦ και δόθηκε ήδη στους ενδιαφερόμενους.
Έτσι οι ασθενείς και κυρίως όσοι έχουν χρόνια νοσήματα και είχαν συνηθίσει συγκεκριμένα σκευάσματα, θα αναγκαστούν τώρα να λάβουν και γενόσημα τα οποία θεωρούνται πιο φθηνά σε σχέση με τα πρωτότυπα.
Η αποτελεσματικότητα των γενοσήμων βέβαια που θα κυριαρχήσουν πια σ αυτές τις κατηγορίες των ασθενειών, δεν υπολείπονται των πρωτοτύπων καθώς περιέχουν την ίδια δραστική ουσία και έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα.
  Το ζήτημα είναι πάντως τι θα γίνει αν «ξεφύγει» η φαρμακευτική δαπάνη καθώς ο Ανδρέα Λοβέρδος έχει προειδοποιήσει πως σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι αριθμοί που έχουν ορισθεί ως στόχος της φαρμακευτικής δαπάνης, θα επιβάλλει το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων.
Σύμφωνα με τη συμφωνία που έχει γίνει με την τρόικα, η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη δε θα πρέπει να ξεπεράσει τα 2,88 δις από περίπου 4,1 δις που ήταν στο παρελθόν. Γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνουμε φάρμακα έως 240 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου