Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Αυξάνεται η συμμετοχή των ασθενών στα ακριβά φάρμακα;



Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν σύλλογοι ασθενών μπροστά στο ενδεχόμενο να αυξηθεί η συμμετοχή τους στο κόστος της αγοράς των ακριβών φαρμάκων. Πόσα μπορεί να πληρώνουν;
 

Οι Σύλλογοι ασθενών βρίσκονται σε απόλυτη σύγχυση και εκφράζουν κραυγή αγωνίας καθώς η νέα απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από τις 29.2.2012 ορίζει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε ποσοστό 10% για την προμήθεια των φαρμάκων κατά των περισσοτέρων και των πιο συχνών ρευματικών νοσημάτων. 
Κάτι που σημαίνει βέβαια ότι μπορεί οι χρονίως πάσχοντες να πρέπει να πληρώνουν ακόμη και 200 και 300 ευρώ το μήνα για να καλύπτουν τη θεραπεία τους. 
 
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι σύλλογοι των ασθενών και ειδικά όσοι πάσχουν από ρευματοπάθεια: «δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στους ρευματοπαθείς, καθότι η ζωή τους είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την πρόσβασή τους σε αυτά τα φάρμακα. Η απόφαση ορίζει ότι η συμμετοχή δεν ισχύει για φάρμακα που προμηθεύονται οι ασθενείς από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή από τα Κρατικά Νοσοκομεία, αλλά επειδή είναι ασαφής και με αρκετά κενά ως προς την εφαρμογή της η τροπολογία, δεκάδες Σύλλογοι Ασθενών ζητούν με επιστολή τους άμεσα διευκρινίσεις από το Υπουργείο θέτοντας τα παρακάτω ερωτήματα:
Οι ασθενείς ασφαλισμένοι εκτός ΕΟΠΥΥ (Τράπεζες, δημοσιογράφοι, ιατροί) θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν συμμετοχή 10% για τις θεραπείες τους?
 
Η απόφαση με την οποία οι ασφαλισμένοι για τα κυτταροστατικά και ανοσορρυθμιστικά φάρμακα με τα οποία υποβάλλονται σε θεραπεία, ανεξάρτητα  της πάθησης από την οποία πάσχουν δεν καταβάλλουν συμμετοχή, παύει να ισχύει?» 
 
Οι ρευματικές παθήσεις είναι στις περισσότερες περιπτώσεις χρόνια αυτοάνοσα νοσήματα, που πολλές φορές αφορούν και μικρά παιδιά όπως η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα. Τα περισσότερα νέας τεχνολογίας σκευάσματα για την αντιμετώπιση αυτών των νοσημάτων είναι ανοσσορρυθμιστικά φάρμακα, υψηλού κόστους και είναι αδύνατον να καλυφθεί η συμμετοχή από τους ασφαλισμένους. Τυχόν συμμετοχή του ασθενούς με 10% μπορεί να σημαίνει μια επιβάρυνση 86-189€ το μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου