Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Ξεκίνησαν να μιλούν γερμανικά...στην οδό Αριστοτέλους


Ξεκίνησαν να μιλούν γερμανικά...στην οδό Αριστοτέλους

Εντατικά μαθήματα γερμανικών... ξεκίνησαν από χθες υψηλόβαθμοι υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας. Στόχος δεν είναι να μάθουν να μιλούν άπταιστα μια ξένη γλώσσα αλλά να μπορούν να καταλάβουν και να υιοθετήσουν τις προτάσεις του Ράιχενμπαχ για να σωθεί, όπως ο ίδιος εκτιμά, το ΕΣΥ.
Οι συνεργάτες του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ε.Ε έβαλαν πίσω στα θρανία τους συμβούλους και τους συνεργάτες του Ανδρέα Λοβέρδου για να τους μάθουν από την αρχή τους τρόπους βελτίωσης και εξοικονόμησης πόρων στο σύστημα υγείας.  Το πρώτο κεφάλαιο των εντατικών μαθημάτων πάντως αφορούσε στην αγορά γενόσημων φαρμάκων όπου όταν στην Γερμανία άγγιξε το 80% η εξοικονόμηση πόρων ήταν τεράστια για την γερμανική κυβέρνηση.  

Οι οδηγίες της ομάδας Ραίχενμπαχ ήταν σαφείς: ο ΕΟΠΥΥ ως βασικός αγοραστής φαρμάκων θα πρέπει άμεσα να εξασφαλίσει γενναίες εκπτώσεις για τα φάρμακα.  Το μοντέλο που θα πρέπει να ακολουθηθεί είναι αυτό της Γερμανίας όπου ο αντίστοιχος φορέας παροχών υγείας ο ΑΟΚΑ κέρδισε μεγάλες εκπτώσεις σε διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Έτσι θα πρέπει άμεσα να συγκροτηθεί ομάδα ανεξάρτητων οικονομολόγων οι οποίοι θα πρέπει να ξεκινήσουν συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ανάλογα με τις ποσότητες των αγορών θα επιτευχθεί και το ύψος των εκπτώσεων.
Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν με κάθε εταιρεία ξεχωριστά. Κριτήριο επιλογής των εταιρειών θα είναι αυτές που πωλούν τα πιο εμπορικά σκευάσματα ή που κάνουν το μεγαλύτερο τζίρο, αλλά και όσες διαθέτουν σκευάσματα συγκεκριμένων ασθενειών όπου καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες φαρμάκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου