Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΞΑΝΘΗΣ: ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΣΙΠΥ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ


Ο ΣΕΙΞ συμπαρίσταται στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) και των εργαστηριακών γιατρών της Ξάνθης, καθώς και στον αγώνα όλων των απλήρωτων Ελλήνων γιατρών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Δημόσια Υγεία, στις κρατικές ή ιδιωτικές δομές.
Για 18 μήνες , οι ιδιώτες κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί κρατούμαστε όμηροι σε ένα «ιδιότυπο» καθεστώς άρνησης πληρωμών, που καθιστά ανέφικτη τη συνέχιση εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από τους γιατρούς που στηρίζουν το σύστημα ΠΦΥ .  Σε μεγαλύτερη απόγνωση λόγω της πολύμηνης στάσης πληρωμών βρίσκονται κυρίως οι εργαστηριακοί  γιατροί , που πέραν όσων τους οφείλονται, «χρηματοδοτούν» ταυτόχρονα  το σύστημα της ΠΦΥ με δικά τους κεφάλαια, αφού αναγκάζονται  να καλύπτουν τα πάγια λειτουργικά τους έξοδα, ουσιαστικά από τις  όποιες αποταμιεύσεις τους ( το  «λίπος» κατά τα λεγόμενα του  Υ.Υγείας ), χωρίς ωστόσο να υπάρχει «σάλιο»( επίσης έκφραση του ανωτέρω) και  χωρίς να  έχουν  ουσιαστικά καμιά δέσμευση αποπληρωμής από την Πολιτεία. 
 Ο ΣΕΙΞ συντάσσεται επίσης  αλληλέγγυος με την ΟΕΝΓΕ και όλους τους συναδέλφους που προβαίνουν σε επίσχεση εργασίας σε πολλά  Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία της χώρας καθώς οι συνθήκες άσκησης του ιατρικού λειτουργήματος στις κρατικές δομές έχουν καταντήσει αφόρητες εξαιτίας των επιλογών του μνημονιακού καθεστώτος σε κάθε επίπεδο (εργασιακό, οικονομικό, επιστημονικό).
 Ως ΣΕΙΞ  ζητούμε κι εμείς επιτακτικά την κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών, που θα πληρώνονται και μάλιστα έγκαιρα(εφόσον προ πολλού έχει χαθεί κάθε έννοια αξιοπρεπούς αμοιβής), χωρίς τις παρεμβάσεις των «δοτών» διοικήσεων, που ουσιαστικά επιβάλλουν με τη στάση τους αφενός άλλη μια «άρνηση» - στάση πληρωμών σε μια  ήδη κακά  αμειβόμενη κατηγορία συναδέλφων, αφετέρου θέτουν σε προφανείς και ολέθριους κινδύνους τη Δημόσια Υγεία.   . 
   Ως  ΣΕΙΞ και παίρνοντας θέση στην αίτηση για δανειοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τα αποθεματικά του ασφαλιστικού μας φορέα του ΤΣΑΥ, ένα έχουμε να πούμε: « Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι» είναι μια παροιμία που δεν επιθυμούμε να ισχύσει στη περίπτωση μας και γι αυτό εφιστούμε την προσοχή όλων, καθώς τα φαινόμενα «αρπαγής» με το «έτσι θέλω» των αποθεματικών Νοσοκομείων, Ταμείων, Οργανισμών είναι πλέον καθημερινή πρακτική της κυβέρνησης του Μνημονίου.
 Το Δ.Σ του ΣΕΙΞ πιστεύει, ότι οδηγούμαστε σε μετωπική σύγκρουση  με την κυβερνητική πολιτική  στην υγεία, με μοναδική υπεύθυνη  την αδιάλλακτη  και αλαζονική  ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και προτείνει:           
- Συμμετοχή όλου του Ιατρικού Σώματος, υπό την αιγίδα του ΠΙΣ, στην κινητοποίηση που αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 29 Μαρτίου, προβάλλοντας τη συγκεκριμένη ημέρα ως μέρα δράσης  για ανάδειξη των προβλημάτων υγείας, καθώς και στην ανάλογη πανελλαδική κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στις 5 & 6 Απριλίου.
- Συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις για την Υγεία, σε αλληλεγγύη  με σωματεία, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.  
Τέλος, καλούμε την κυβέρνηση και τους «Λογιστές» της Υγείας,  να αναλογιστούν τις μέχρι τώρα πράξεις τους, να σκέφτονται ότι έχουν «καταγραφεί» στη συνείδηση όλων μας και στην Ιστορία  και να ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν την Δύναμή μας  ως Ιατρικό Σώμα, τόσο στις επικείμενες εκλογές, όσο και σε δράσεις στα πλαίσια του Λαϊκού Κινήματος.
Συνάδελφοι, ο ΣΕΙΞ, έχοντας πάντα αίσθηση της κρισιμότητας των συνθηκών, υπόσχεται, ότι θα συνεχίσει  να αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις  και με κάθε τρόπο, για την αξιοπρέπεια τόσο των μελών του, ως λειτουργών του Συστήματος Υγείας, όσο και των απροστάτευτων πλέον ασθενών, ως αποδεκτών της αναλγησίας του Μνημονιακού Καθεστώτος.

       Ο Πρόεδρος του ΣΕΙΞ           Ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΙΞ


ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ             ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου