Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Η Ελλάδα στο επίκεντρο του ενεργειακού πολέμου Ρωσίας-ΗΠΑ


Μήλον της Έριδος στον ενεργειακό ανταγωνισμό Μόσχας- Ουάσινγκτον κινδυνεύει να γίνει εκ νέου η Ελλάδα...
 
Η Ελλάδα στο επίκεντρο του ενεργειακού πολέμου Ρωσίας-ΗΠΑ
σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αριστοτελίας Πελώνη στην εφημερίδα «Τα Νέα».







Την ερχόμενη εβδομάδα η Ελλάδα, η Κύπρος καιν το Ισραήλ, σε συνέδριο του Economist, θα επισημοποιήσουν την τριγωνική ενεργειακή συνεργασία τους υπό το άγρυπνο βλέμμα των ΗΠΑ που θα εκπροσωπείται από τον ειδικό απεσταλμένο για θέματα ενέργειας στην Ευρασία, Ρίταρντ Μόρνινγκσταρ.

Η κατάσταση έχει γίνει περίπλοκη καθώς η ισραηλινή πλευρά από τη μια δεν έχει καταλήξει για τον τρόπο μεταφοράς του αερίου προς την Ευρώπη και αν αυτός θα περνά από την Ελλάδα. Το Ισραήλ συνδέει την τελική απόφαση που θα πάρει σε σχέση και με τις μελλοντικές έρευνες την Κρήτη.

Από την άλλη πλευρά το ενδιαφέρον της Γκάζπρομ να αποκτήσει μετοχές της ΔΕΠΑ, με στόχο την εξασφάλισή της δυνατότητας να προμηθεύει άμεσα τους ευρωπαίους πελάτες της με φυσικό αέριο, και ο πιθανός ρόλος που αυτή μπορεί να έχει σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία δυσκολεύουν ένα ήδη εύθραυστο γεωπολιτικό παζλ.

Ο αμερικανός απεσταλμένος κ. Μόρνινγκσταρ θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον υπουργό και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Γιάννη Μανιάτη, το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Ιωάννη-Αλέξιο Ζέππο,και στελέχη της ΔΕΠΑ, για να τους εκφράσει εκτός των άλλων και τη δυσφορία του για τα σχέδια της Γκαζπρομ για την Ελλάδα.

Οι εξελίξεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου