Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Πρωτόγνωρος ξεσηκωμός των νέων γιατρών


Πρωτόγνωρος ξεσηκωμός των νέων γιατρών
«Οι γιατροί και ειδικά οι νέοι, που θέλουν να ζουν τίμια από το μισθό τους χωρίς άλλα “μαύρα” εισοδήματα, είναι αδύνατο να επιβιώσουν όταν ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας ευθαρσώς δηλώνει ότι τα 3 ευρώ ανά ώρα εργασίας (που είναι αρκετά πιο κάτω από τον κατώτερο μισθό ακόμα και ανειδίκευτου εργάτη) είναι ικανοποιητικό ποσό για την εφημεριακή αμοιβή ενός γιατρού. Είναι αδύνατο να μην αντιδράσουν, όταν περικόπτονται τα κονδύλια εφημεριών στα νοσοκομεία κατά 20%, σε σχέση με τα ήδη κουτσουρεμένα του προηγούμενου έτους. Όταν έχει πέσει ήδη η εφημεριακή αποζημίωση, ως αποτέλεσμα της μείωσης του βασικού μισθού κατά 17% και έπεται συνέχεια με το ειδικό μισθολόγιο. Όταν ο αγροτικός γιατρός ξεσπιτώνεται ,για να φτάσει σε κάθε σημείο και νησί της περιφέρειας για 780 ευρώ καθαρά. Είναι αδύνατο να σταθούν απαθείς όταν ήδη ένα μεγάλο κομμάτι των νέων συναδέρφων τους έχει οδηγηθεί στο εξωτερικό για καλύτερες συνθήκες εργασίας και εκεί εξωθεί και τους ίδιους η πολιτική του υπουργείου», επισημαίνει η ανακοίνωση της Κίνησης Νέων Γιατρών, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο δηλώνουν την ενεργή παρουσία τους στις επισχέσεις εργασίας που έχουν ξεκινήσει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

«Παρά την προσπάθεια τρομοκράτησης από αρκετούς διοικητές νοσοκομείων απέναντι στους νέους γιατρούς με ”εντέλεσθαι”, κλήσεις στην εισαγγελία, έως και απολύσεις ειδικευομένων όπως έγινε στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, αλλά και τις ψεύτικες υποσχέσεις των υπευθύνων του υπουργείου για αποπληρωμές, το κίνημα των κινητοποιήσεων μεγαλώνει κάθε μέρα αντί να μικραίνει, καταγγέλλει η ανακοίνωση των Νέων Γιατρών.

Ο καθημερινός φόρτος εργασίας όπως λένε όλοι οι γιατροί, αυξάνει καθημερινά σε όλα τα νοσοκομεία, λόγω των ελλείψεων προσωπικού. Σε όλα αυτά συσσωρεύονται και τα προβλήματα με ελλείψεις υλικών, παντελής έλλειψη προγραμμάτων εκπαίδευσης για τους ειδικευομένους, οι συγχωνεύσεις κλινικών που έχουν ως αποτέλεσα τις μειώσεις κλινών και το κλείσιμο νοσοκομείων, η αύξηση συμμετοχής στις εξετάσεις και στα φάρμακα των ασθενών κ.ο.κ.

Η καθυστέρηση των ήδη πετσοκομμένων δεδουλευμένων τους όμως, είναι αιτία που ξεχείλισε το ποτήρι για πολλούς και τους οδήγησε σε κινητοποιήσεις με τη μορφή της επίσχεσης εργασίας. Δε θέλουμε να γίνουμε μετανάστες επισημαίνουν οι Νέοι Γιατροί, ζητώντας την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους, για να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Ωστόσο, κατανοούν ότι τα προβλήματα της υγείας όμως δε μπορούν να λυθούν μόνο με το δικό τους αγώνα, χρειάζεται όλη η κοινωνία να αντισταθεί απέναντι στη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας και να σταθεί δίπλα στον αγώνα αξιοπρέπειας που δίνουν οι νέοι γιατροί.

Ανθή Αγγελοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου