Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Κ ΤΙΜΟΣΙΔΗ ΣΤΙΣ 22/03/2012


ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Χαρ.Τρικούπη 12 & Καρνεάδου 1 Ηλιούπολη
Τηλ.: 210-9924980-9959181
Fax: 210-9916854
email: enosieke@yahoo.gr
   
                                                                                                                                     Αθήνα 24/03/2012     
Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Στην χθεσινή συνάντηση με τον Υφυπουργό Υγείας κ.Τιμοσίδη και τον Α΄Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ.Νικόλη στο Υπουργείο Υγείας, που έγινε μετά από την ένταση που δημιουργήθηκε από την αρχική άρνηση της ηγεσίας του Υπουργείου να δεχθεί τους συναδέλφους και την οποία οργάνωσαν  οι εργαστηριακοί ιατροί και συμμετείχαν  ο ΙΣΑ και ο ΙΣΠ, την Ενωσή μας αλλά και την Ομοσπονδία Κλινικοεργαστηριακών Ιατρών (ΠΟΣΚΕ) εκπροσώπησε ο πρόεδρος κ.Πατσουράκος Φώτης, ετέθησαν στον κ.Τιμοσίδη από τους παρευρισκόμενους προέδρους του ΙΣΑ κ.Πατούλη, ΙΣΠ κα.Ανεμοδουρά, Πρόεδρο ΠΟΣΙΠΥ κ.Αναγνώστου, Πρόεδρο ΠΕΕΒΙ κ.Πλακιώτη, πρόεδρο ΙΣΚ κ.Παπαπαναγιώτου και από τον πρόεδρο της Ένωσής μας και της ΠΟΣΚΕ κ.Πατσουράκο, σημαντικά θέματα τα οποία συνοψίζονται κατωτέρω:

Α) Τι γίνεται με την πληρωμή των καθυστερούμενων δαπανών 2010-2011.

Β) Τι γίνεται με τις πληρωμές 2012 ΕΟΠΥΥ.

Γ) Πότε θα αρχίσει η κατάθεση δαπανών  στον ΕΟΠΥΥ για ιατρικές πράξεις που έγιναν τους 3 πρώτους μήνες του 2012.

Οι απαντήσεις που εδόθησαν από τον κ.Τιμοσίδη κάθε άλλο παρά χαρακτηρίζονται ικανοποιητικές.  Για τις παλαιές οφειλές από το 2010-2011 ανέφερε ότι έως την επόμενη Πέμπτη θα πληρωθούν 100.000.000.  Αν γίνει αυτό θα εξοφληθούν κάποιοι λίγοι μήνες που φυσικά δεν λύνει το πρόβλημα.  Ευχόμαστε να γίνει αλλά διατηρούμε αρκετές επιφυλάξεις που ετέθησαν από εμάς στον Υφυπουργό   και είναι ότι από τον πρόσφατο νόμο και στο άρθρο 34 που σας έχει σταλεί με mail αναφέρεται ότι για να πληρωθούν οι δαπάνες θα πρέπει να βγει Υπουργική απόφαση για το «κούρεμα» στις δαπάνες μας (που θα πρέπει να πάρει ΦΕΚ) και να υπογράψουμε βεβαίωση ότι δεν έχουμε άλλη απαίτηση και για τόκους υπερημερίας.  Ευχόμαστε το Ελληνικό Κράτος να δράσει  τώρα όπως δεν έχει κάνει στα 200 χρόνια ζωής του, δηλαδή γρήγορα και υπεύθυνα, αλλά διατηρούμε επιφυλάξεις, εκτός αν ο κ.Υφυπουργός δεν εφαρμόσει τον νόμο.
 Εξάλλου στον ίδιο νόμο και ίδιο άρθρο δεν ξεκαθαρίζεται αν για να πληρωθούμε θα έπρεπε να έχουν ήδη κοπεί αποδείξεις διότι αναφέρεται ότι υφιστάμενες οφειλές είναι αυτές για τις οποίες έχουν κοπεί τα νόμιμα παραστατικά. Σε ερώτησή μας στο Υπουργείο Οικονομικών και στις νομικές υπηρεσίες, νόμιμο παραστατικό θεωρείται το δελτίο παροχής υπηρεσιών. Σε όλα αυτά ο Υφυπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει, λέγοντας ότι είναι τεχνικό θέμα.  Για τα άλλα δύο θέματα οι απαντήσεις του κ.Νικόλη ήταν ασαφείς και χωρίς δέσμευση δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει πάρει ακόμη χρήματα.  Κατόπιν των ανωτέρω όπως φαίνεται όλα τα θέματα είναι ρευστά και χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις από την πολιτεία.
Πληροφορηθήκαμε επίσης, ότι όπως ήταν αναμενόμενο, σε κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας δεν άρεσε η απόφαση που περιέχεται στην σύμβαση των κλινικοεργαστηριακών ειδικοτήτων, ότι ο Ιατρός δύναται να αναγράφει και να εκτελεί ιατρικές πράξεις της ειδικότητος του και εισηγούνται αυτό να μην ισχύει και οι ιατροί να εκτελουν μόνο ιατρικές επισκέψεις.  Ο λόγος είναι σαφής.  Εως τώρα όλες αυτές τις εξετάσεις της έκαναν τα συμβεβλημμένα Πολυιατρεία (Διαγνωστικά κέντρα) και με την νέα σύμβαση αυτές οι εξετάσεις μπορούν να γίνονται από τον θεράποντα ιατρό ανά ειδικότητα και φυσικά αυτό σημαίνει απώλεια 7.500.000 ασφαλισμένων του ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ από τα Διαγνωστικά Κέντρα.  Κάθε απόπειρα αλλαγής αυτού του αυτονόητου δικαιώματος (προς άμεσο όφελος της καλύτερης εξυπηρέτησις των ασθενών) που κερδίσαμε μέσα από επίπονους αγώνες, θα μας βρεί απέναντι με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτούς που υποσκάπτουν τα συμφέροντα μας.  Γνωρίζουμε ότι όλοι οι συνάδελφοι θα πραξουν το καθήκον τους δηλαδή θα περιφρουρήσουν το δικαίωμα αυτό που κερδίσαμε και της ελεύθερης συνταγογράφησης.

 Σας καλώ όλους σε εγρήγορση. Η παθητική στάση δεν βοηθάει κανέναν.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Φ.Ν. ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ                                    ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου