Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου στις 10.30

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το θρίλερ της αυτοδυναμίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη τις πρώτες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους επικεφαλής των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο και του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη για μια κυβέρνηση συνεργασίας. Στις 10:30 τη Δευτέρα, ορίστηκε το ραντεβού Τσίπρα - Καμμένου.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, φαίνεται να έχει ήδη κλείσει η συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην οποία το κόμμα του Πάνου Καμμένου θα έχει ένα υπουργικό χαρτοφυλάκιο -πιθανότατα θα δοθεί στον ίδιο τον Πάνο Καμμένο το υπουργείο Ναυτιλίας.

Παράλληλα, μέσα στις επόμενες ώρες θα υπάρξει συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ υπάρχει και αίτημα για συνάντηση με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να λάβει εντός της ημέρας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ορκιστεί πρωθυπουργός εντός της ημέρας, ενώ η κυβέρνηση συνεργασίας θα ορκιστεί το απόγευμα της Τρίτης ή το αργότερο την Τετάρτη.

Δεδομένης, της άρνησης τόσο του Ποταμιού να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ, όσο και του Π.Καμμένου να συνεργαστεί με το κόμμα του Στ.Θεοδωράκη, το πιθανότερο σενάριο είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και να ζητηθεί από το Ποτάμι να την στηρίξει ή έστω να δώσει «ψήφο ανοχής» στην κυβέρνηση.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συνεργαστεί ευκολότερα με τους ΑΝΕΛ, παρά τις σοβαρές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους, καθώς είχαν σταθερά ταχθεί κατά του μνημονίου, σε αντίθεση με το Ποτάμι.

Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να προχωρήσει άμεσα στον βασικό στόχο του που είναι η εφαρμογή του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης για την ανακούφιση των πιο αδύναμων, καθώς και της εκ νέου διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Σε αυτούς τους δύο άξονες προτεραιότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι θα έχει τη στήριξη των ΑΝΕΛ, χωρίς αστερίσκους.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει ανακοινωθεί εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα, ακόμη και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτοδυναμία (οι έδρες του κυμαίνονται από 149 έως 151 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις), θα επιδιώξει στήριξη και από άλλες δυνάμεις -όπως είναι η ΔΗΜΑΡ, αν και δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή.

Ο Φώτης Κουβέλης τηλεφώνησε και εκείνος στον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πιθανά ονόματα της νέας κυβέρνησης

Σύμφωνα με Το Βήμα, όλα δείχνουν ότι κορυφαίο και κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσει ο Γ. Δραγασάκης, πιθανότατα από την θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του γενικού συντονιστή επί των οικονομικών.

Οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι υπουργός Οικονομικών θα είναι ο Γ. Βαρουφάκης, με αναπληρωτή, αρμόδιο για τα έσοδα τον Ευκλ. Τσακαλώτο. Κάποιες πηγές πάντως επιμένουν ότι ο κ. Βαρουφάκης θα έχει τελικώς άλλο ρόλο.

Σε αυτή τη δομή θα είναι ενταγμένη η ομάδα διαπραγμάτευσης που θα δημιουργηθεί και στην οποία αναμένεται και ακούγεται ότι θα ανατεθούν ρόλοι σε πρόσωπα όπως η Ράνια Αντωνοπούλου (υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας) και κατά κάποιους, ο Ν. Χριστοδουλάκης. Σε περίπτωση που η Λούκα Κατσέλη αναλάβει επικεφαλής στο ΤΧΣ θα αποτελεί και μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης.

Το υπουργείο Ανάπτυξης θα είναι ένα από τα δύο υπερ-υπουργεία, καθώς αναμένεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να συμπεριλάβει και το υπουργείο Υποδομών και Δικτύων. Επικεφαλής θα είναι όπως όλα δείχνουν ο Γ. Σταθάκης και ρόλο θα έχει ο Γαβρ. Σακελλαρίδης.

Το δεύτερο νέο υπερ-υπουργείο θα είναι το Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης (ενδεχομένως με κάποια νέα ονομασία), στο οποίο θα υπαχθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με επικεφαλής αναπληρωτή υπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτηση για το συγκεκριμένο υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη γίνει με τον Δ. Παπαδημούλη, ενώ μελετάται το αν θα συμπεριληφθεί στο σχήμα κάποιος από τους ΠαΣοΚογενείς, πιθανώς ο Αλ. Μητρόπουλος.

Εχει σχεδιαστεί η δημιουργία ενός νέου υπουργείου Μετανάστευσης, για τη θέση της επικεφαλής ακούγεται το όνομα της Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Επίσης, έχει αποφασιστεί η κατάργηση του υπουργείου Τύπου. Θα υπάρχει κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά πάσα πιθανότητα ο Π. Σκουρλέτης.

Στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου θα συμμετέχουν πιθανώς ο Ν. Παππάς, από θέση υπουργού Επικρατείας, ενώ ακούγεται και το όνομα του δημοσιογράφου, σημερινού αρθρογράφου της Αυγής, Θ. Καρτερού για κάποια επιτελική θέση.

Στο υπουργείο Εξωτερικών πιθανότερο ενδεχόμενο είναι αυτή τη στιγμή η ανάθεσή του στον Ν. Κοτζιά, ενώ στο υπουργείο Αμυνας ακούγεται το όνομα του Θ. Δρίτσα, και βέβαιη θεωρείται η τοποθέτηση ως αναπληρωτή του στρατηγού ε.α. Ν. Τόσκα. Διαφορετικές συνθήκες για το συγκεκριμένο υπουργείο θα διαμορφωθούν πάντως αν σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο Π. Καμμένος θα το διεκδικήσουν.

Για το υπουργείο Πολιτισμού έντονη είναι η φημολογία περί ανάθεσής του στον Κ. Τσουκαλά.

Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να είναι ένα από αυτά που θα ανατεθούν σε εκπροσώπους του Αριστερού Ρεύματος, με πιθανότερο τον Δ. Στρατούλη.

Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του Π. Κουρουμπλή.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρείται πολύ πιθανή η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αν και ακούγεται και το όνομα του Π. Νικολούδη, σημερινού επικεφαλής της Αρχής καταπολέμησης του μαύρου χρήματος, με τον οποίο υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας.

Πέραν των υπουργικών θέσεων, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στις θεσμικές αρμοδιότητες και στην αναβάθμιση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Στο πλαίσιο αυτό, κεντρικό ρόλο αναμένεται ότι θα παίξει ο Ν. Βούτσης (είτε ως πρόεδρος της Βουλής, είτε ως αναβαθμισμένος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος). Ενα ενδεχόμενο για τη θέση του Προέδρου της Βουλής είναι και η πρόταση για τον Θ. Δρίτσα, σε περίπτωση που δεν του ανατεθεί το υπουργείο Αμυνας.

news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου