Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Σαν έτοιμοι από καιρό, οι 3 ισχυροί άνδρες της Υγείας πιάνουν από σήμερα δουλειά



Σαν έτοιμοι από καιρό είναι οι νέοι ένοικοι της οδού Αριστοτέλους που αναλαμβάνουν από σήμερα καθήκοντα –κ.κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, Ανδρέας Ξανθός και Δημήτρης Στρατούλης– μετά από διόμισι χρόνια στο μετερίζι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ενώ επιπλέον γνωρίζουν σε βάθος τα καυτά θέματα της υγείας, της πρόνοιας και της φαρμακευτικής πολιτικής.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Και τα δύο στελέχη του πολύπαθου υπουργείου Υγείας –κ.κ. Κουρουμπλής και Ξανθός– είναι πράγματι γνώστες της κατάστασης, ενώ ο ερχομός του κ. Στρατούλη, ο οποίος αναλαμβάνει το μείζον ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, υπογραμμίζει με έμφαση τη σημασία που επιθυμεί να δώσει ο νέος πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στο θέμα των συντάξεων και να το εντάξει στο χαρτοφυλάκιο της πρόνοιας.

Μάλιστα, ο κ. Στρατούλης, από την πρώτη κιόλας στιγμή, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ την Τρίτη, έδωσε το στίγμα του, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να μειωθούν άλλο οι συντάξεις» και πως «αναλαμβάνουμε αμέσως δουλειά!». Ο νέος αναπληρωτής υπουργός γνωρίζει ότι, τα τελευταία πέντε χρόνια, 2,5 με 3 εκατ. Έλληνες έχασαν την ασφαλιστική τους κάλυψη και είναι βέβαιο ότι θέλει και πρέπει να κινηθεί άμεσα.

Φυσικά, ως νομικός, πολιτικός επιστήμονας και διδάκτορας νομικής στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και ως Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο κ. Στρατούλης παίζει τα εργασιακά ζητήματα στα δάχτυλα.

Επιπλέον, ο κ. Στρατούλης, ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας αρμόδιος για την Κοινωνική Ασφάλιση, θα πρέπει να συνεργασθεί αρμονικά με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό και να βρουν τρόπους για να ισορροπήσουν το θέμα με τα ληξιπρόθεσμα όλων των παρόχων υγείας.

Ισχυρή τριανδρία

Η νέα ισχυρή τριανδρία του υπουργείου Υγείας είναι αποφασισμένη να εργαστεί έως εσχάτων, όπως δηλώνει, για να ξανασηκώσει ψηλά την υγεία, την πρόνοια, την περίθαλψη, το ΕΣΥ και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, μετά τον καταποντισμό που σημειώθηκε στους τομείς αυτούς στα χρόνια του Μνημονίου. Και ο ερχομός πράγματι και των τριών ανδρών στο υπουργείο Υγείας είναι πέρα για πέρασυμβολικός, για όσους γνωρίζουν να διαβάζουν πίσω από τα γράμματα, τις λέξεις και τις εικόνες, ενώ ευχόμαστε να αποδειχθεί και ουσιαστικός.

Ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι ο αγωνιστής και ο απόλυτος εκφραστής των ΑμΕΑ, ο κ. Ανδρέας Ξανθός είναι το εξαιρετικά αποτελεσματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, γνώστης και με επάρκεια όλων των ζητημάτων υγείας και φαρμάκου, με χάρισμα τους πολύ χαμηλούς τόνους, ενώ ο κ. Δημήτρης Στρατούλης είναι ο γνήσιος εργατοπατέρας που θα παλέψει μέχρι τέλους για το δίκαιο των αιτημάτων των εργαζομένων και για το ασφαλιστικό.

Τα μέτωπα της Αριστοτέλους

Οι ανασφάλιστοι και γενικότερα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η άμεση και ισότιμη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και στις αναγκαίες θεραπείες, η αναδιάρθρωση της ΠΦΥ, η τόνωση του ΠΕΔΥ, το άνοιγμα κλινών ΜΕΘ, οι γιατροί και η σχέση τους με το ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ, η έμφαση στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία και στα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα, η ενίσχυση του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ, αλλά και οι έλεγχοι στους διαγωνισμούς της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας αποτελούν την αιχμή του δόρατος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο κομμάτι της Υγείας.

Για τους ανασφάλιστους και αναξιοπαθούντες, είναι πολύ πιθανό να δοθεί χρεωστική κάρτα, με την οποία θα μπορούν να πραγματοποιούν τις αγορές τους αλλά και επισκέψεις στα νοσοκομεία. Πρόκειται για μια πρόταση του οικονομολόγου και νέου υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη, η οποία θα κοστίσει περί το ένα δις ευρώ (εκτός από τις νοσηλείες).

Ειδικότερα, είναι σαφές ότι ο κ. Κουρουμπλής θέλει να δώσει το στίγμα του στο κομμάτι της πρόνοιας, των ΑμΕΑ αλλά και της φαρμακευτικής πολιτικής, με την οποία θα ασχοληθεί.

Η επόμενη ημέρα

Μάλιστα, ο νέος υπουργός Υγείας, σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν μία εβδομάδα στο ONMED, αναφέρθηκε ενδελεχώς στο πώς οραματίζεται την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Δεσμεύτηκε για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής, ενώ επανέλαβε ότι rebate μπορεί να επιβληθεί, ωστόσο δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι τιμές των φαρμάκων.

Αναφορικά με τον ΕΟΦ, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τονίζει, είναι να ενισχυθεί με προσωπικό και να αναδειχθεί σε ένα αξιόπιστο και σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κέντρο, ενώ φιλόδοξα σχέδια υπάρχουν και για το Δημόκριτο, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ οραματίζεται ως ένα φορέα παραγωγής ραδιοφαρμάκων.

Όπως τόνισε, ακόμη, η χώρα μας διαθέτει άξιο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο όμως πλήρωσε με τη μετανάστευση, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι φτωχή σήμερα. Και η φτώχεια σε μια χώρα κρίνεται από την έλλειψη στελεχών και άξιου ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό που έχει συμβεί, σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, είναι μια σύγχρονη γενοκτονία.

Όσον αφορά στους διαγωνισμούς της ΕΠΥ για τις δραστικές και ειδικότερα την τελευταία απόφαση της Επιτροπής για τις 51 δραστικές στα νοσοκομεία, ο κ. Κουρουμπλής ήταν σαφής: θα ελεγχθούν από την αρχή όλοι διαγωνισμοί, ανέφερε, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι ο πέλεκυς θα είναι βαρύς, σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαφάνεια.

Το βαρύ χαρτοφυλάκιο στα χέρια του Ανδρέα Ξανθού

Ο κ. Ξανθός είναι γνώστης, όπως είπαμε παραπάνω, όλων των ζητημάτων της υγείας, αλλά και του φαρμάκου. Φαίνεται ότι θα είναι το πρόσωπο-κλειδί που θα αναλάβει τα καυτά και επείγοντα θέματα της υγείας και της περίθαλψης, όπως την λειτουργία σε 24ωρη βάση των νοσοκομείων του ΕΣΥ, την αναδιάρθρωση της ΠΦΥ προσελκύοντας οικογενειακούς γιατρούς, ενώ θα επιχειρήσει να δώσει λύση και στο θέμα όσων γιατρών έχουν αποχωρήσει από το ΠΕΔΥ.

Ας θυμίσουμε όμως, μερικές απόψεις του κ. Ξανθού, που έχει κατά καιρούς επισημάνει:

22 Νοεμβρίου 2013: «Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη δημιουργία μιας Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας υπό δημόσιο κρατικό έλεγχο και ήδη το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επεξεργάζεται συγκεκριμένο σχέδιο για τον ΕΟΦ και τον ΙΦΕΤ, οι οποίοι θα διαδραματίσουν σημαντικό ελεγκτικό και παραγωγικό ρόλο. Θα πρέπει να σχεδιάσουμε μια δημόσια φαρμακευτική πολιτική. Να στηρίξουμε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία πολλαπλώς, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό θύλακα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Θέλουμε η αγορά να καλυφθεί με ποιοτικά επώνυμα γενόσημα και να βρούμε μια φόρμουλα ισορροπίας με τις πολυεθνικές με ξεκάθαρους όρους και κανόνες, με διαφάνεια και έλεγχο όλων των επιχειρήσεων και των φορολογικών υποθέσεων των εταιρειών. Η πολιτική αυτή εντάσσεται βεβαίως σε ένα διευρυμένο σχέδιο αναβαθμισμένης φαρμακευτικής πολιτικής.»

«Δεν μας ενδιαφέρει το κέρδος της φαρμακοβιομηχανίας», προσθέτει, «αρκεί να είναι καλυμμένοι ιατροφαρμακευτικά όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα οι ανασφάλιστοι. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μια καταστροφική πολιτική για την υγεία, η οποία συμπαρασύρει στη φτώχεια όλους τους πολίτες».

Όμως ως γνήσιος Κρητικός δεν θα μπορούσε να μη μιλήσει και για το νησί του και να το αναδείξει σε κυρίαρχο πρωταγωνιστή της Υγείας για όλη την χώρα.

Για παράδειγμα, στις 16 Δεκεμβρίου 2014, ο κ. Ξανθός, μιλώντας στην Παγκρήτια Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την άποψη ότι «η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει μια περιφέρεια-πρότυπο μιας σχεδιασμένης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας όλων των βαθμίδων, εκτός από ένα άριστο τουριστικό προϊόν. Η Κρήτη, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, μπορεί να λειτουργήσει με ανεξαρτησία στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης δυνατής υγειονομικής αυτάρκειας της περιοχής, με στήριξη των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, με αξιοποίηση του Πανεπιστημίου και του εξαιρετικού ερευνητικού, εκπαιδευτικού και κλινικού έργου που μπορεί να προσφέρει, με προώθηση μιας ολιστικής αντίληψης για την Υγεία που θα στηρίζεται τόσο στις καλές και αξιόπιστες δομές περίθαλψης και κοινωνικής φροντίδας, όσο και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου (μεσογειακό κλίμα, καθαρό περιβάλλον, κρητική διατροφή, γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, κ.λπ.)».

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή το νησί, σύμφωνα με το βουλευτή, «είναι μια Περιφέρεια όπου το Δημόσιο Σύστημα Υγείας παρουσιάζει την ίδια προβληματική εικόνα που κυριαρχεί σε όλη τη χώρα: πλήρης αποδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μετά τη «μεταρρύθμιση» του ΠΕΔΥ, με νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στα όρια της κατάρρευσης, ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, αποκλεισμός, απόγνωση και αναξιοπρέπεια για τους φτωχούς και ανασφάλιστους ανθρώπους. Το 35-40% των οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Κρήτης είναι κενές, τα νομαρχιακά νοσοκομεία έχουν σοβαρές ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες και αδυνατούν να καλύψουν την καθημερινή εφημερία, τα πρώην πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ έμειναν με ελάχιστους γιατρούς, το ΕΚΑΒ έχει ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό και ασθενοφόρα για να ανταποκριθεί, ιδιαίτερα στις ανάγκες της τουριστικής περιόδου, η τομεοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και η ανάπτυξη κοινοτικών δομών δεν προχωρά». 

Η ευρεία γνώση του κ. Ξανθού στα υγειονομικά ζητήματα και ειδικότερα στα θέματα ΠΦΥ, ΠΕΔΥ, νοσοκομείων, οικονομικών της υγείας, είναι βέβαιο ότι θα αφήσει έντονη σφραγίδα και θα δρομολογήσει αρκετά ζητήματα τα οποία είτε καθυστερούν είτε έχουν υποβαθμιστεί!

Ένα ερωτηματικό πάντως αυτή τη στιγμή είναι ποιος θα αναλάβει την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση (μήπως ο γ.γ. Πέτρος Γιαννουλάτος;), καθώς υπάρχουν δρομολογημένα ζητήματα, όπως αυτό της μεταφοράς των ασθενών από τα δημόσια Ψυχιατρεία στις Ψυχιατρικές Κλινικές του ΕΣΥ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα θέματα της υγείας είναι πολλά, σοβαρά και επείγοντα και δεν μπορούν να περιμένουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου