Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Προεκλογικό δώρο Σαμαρά στην ΙΝΤΡΑΣΟΦΤ

Γράφει: Αιμίλιος Νεγκής - VIRUS.COM.GR

"Μπορεί να μη βλέπω, αλλά ακούω", είπε με νόημα προχθες ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ας ακούσει λοιπόν το επόμενο: Λίγες ημέρες, πριν τις εκλογές η κρατική εταιρεία ΗΔΙΚΑ αποφάσισε να εγκρίνει τρεις συμβάσεις με την εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΟΜ ύψους περίπου 7 εκατ. ευρώ που αφορούν για ένα ακόμη πιλοτικό έργο σε δύο μόλις νοσοκομεία!

Η απόφαση ελήφθη στις 12-1-2014 από το Δ.Σ. της ΗΔΙΚΑ με βάση εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου Χρήστου Χάλαρη και αναρτήθηκε στη διαύγεια στις 20 του μηνός. Δηλαδή, πέντε μόλις ημέρες πριν τις εκλογές και ενώ προφανώς όλοι στη ΝΔ γνώριζαν ότι η μάχη είχε χαθεί και σύντομα θα πήγαιναν σπίτι τους.

Η υπόθεση αφορά ένα μεγάλο έργο, για το οποίο είχα κάνει αναφορά παλαιότερα, αφού για μια ακόμη φορά ετοιμαζόμασταν να δαπανήσουμε περίπου 17 εκατ. για την ανάπτυξη και εγκατάσταση ενιαίου πληροφοριακού συστήματος σε 40 νοσοκομεία όλης της χώρας. Νοσοκομεία τα οποία είχαν ήδη αναπτύξει με ίδιους πόρους πληροφοριακά συστήματα, τα οποία ουδέποτε αξιολογήθηκαν.

Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι χρόνια τώρα δεν έχουμε καθίσει να φτιάξουμε ένα Στρατηγικό Σχέδιο για την εισαγωγή πληροφοριακών συστημάτων στο ΕΣΥ και παρά το γεγονός ότι έχουν δαπανηθεί δεκάδες εκατ. ευρώ εδώ και 30 χρόνια, το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα πενιχρό.

Η προηγούμενη κυβέρνηση λοιπόν συνέχισε να εγκληματεί σε βάρος τόσο του ΕΣΥ όσο και της αγοράς πληροφορικής. Άρον άρον θέλησε να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση, εγκρίνοντας τρεις συμβάσεις και ενώ το έργο θα πρέπει να έχει παραληφθεί έως τον οκτώβριο του 2014, ώστε να μη χαθούν τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

Ενδεικτικό της μεθόδευσης είναι ότι μία από τις τρεις συμβάσεις με κόστος 5,3 εκατ. ευρώ αφορά την αμοιβή της εταιρείας για το σύνολο του έργου (λογισμικό, εφαρμογές, μελέτες κλπ), ενώ οι άλλες δύο αφορούν την εγκατάσταση του συστήματος στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός και Λαϊκό, έναντι 300.000 και 190.000 ευρώ αντίστοιχα.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του πιλοτικού έργου ορίστηκε σε 9 αντί των αρχικά οριζόμενων 12 μηνών. Διόλου τυχαίο διότι το έργο όπως είπαμε πρέπει να έχει παραδοθεί μέχρι τις 30-10-2015 για να καλυφθεί το κόστος από το ΕΣΠΑ και να πληρωθεί ο ανάδοχος…

Δηλαδή, ακόμη και αν δεν καταστεί δυνατόν το έργο να γίνει και στα 40 νοσοκομεία, ο ανάδοχος θα έχει λάβει τα χρήματα, που αφορούν στο λογισμικό, τις εφαρμογές και λοιπές υπηρεσίες για το σύνολο του έργου! Αυτές είναι δουλειές...

Προσέξτε τώρα. Το έργο μπορεί να διακοπεί αν το θελήσει η νέα κυβέρνηση. Το σχέδιο των συμβάσεων εστάλη προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και εν συνεχεία για να υπογραφούν οι τελικές συμβάσεις με την ΙΝΤΡΑΣΟΦΤ θα πρέπει να εγκριθούν από την αρμόδια διαχειριστική αρχή και το υπουργείο Υγείας.

Το ερώτημα λοιπόν είναι τι θα κάνει ο νέος υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής; Ακούει κανείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου