Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Ελλάδα: Παιδεία και Υγεία οι μεγάλοι ασθενείς της κρίσης



http://gr.euronews.com/

Εκπαιδευτικό σύστημα και υγειονομική περίθαλψη. Τομείς που αποτελούν τον ιστό για μία κοινωνία. 

Η κρίση στην Ελλάδα ήρθε να επιτείνει τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα.

Η αναμόρφωση της παιδείας ανέκαθεν αποτελούσε υπόσχεση σε κάθε προεκλογική περίοδο, αλλά στην πράξη, ποτέ δεν τηρήθηκαν τα υπεσχημένα.

Το γνωρίζουν από πρώτο χέρι ο Νίκος Κατσούλης και η Μαρία Πολίτη, που έχουν τη διπλή ιδιότητα των καθηγητών και των γονέων.

«Όλες οι πολύτεκνες οικογένειες, κι εμείς, τα φέρνουμε πέρα πάρα πολύ δύσκολα. Αυτό ισχύει για όλο τον κλάδο. Παρόλ’ αυτά, οι περισσότεροι είμαστε λειτουργοί» αναφέρει ο Νίκος Κατσούλης, καθηγητής φυσικής.

«Τα γράμματα στην Ελλάδα προχωρούν θεωρώ με την καλή διάθεση και την πίστη και το στόχο που έχουμε οι συνάδελφοι να αλλάξουν τα πράγματα και να δώσουν το καλύτερο δυνατόν στα παιδιά. Και οι γονείς από τη δική τους πλευρά», επισημαίνει από την πλευρά της η Μαρία Πολίτη, νομικός και καθηγήτρια λυκείου.

Δυσχερέστερη είναι η κατάσταση για τους εκπαιδευτικούς, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Ο Νίκος Κυριακίδης, καθηγητής Γραφικών Τεχνών, εδώ κι ενάμιση χρόνο, περιμένει τη στιγμή, που θα ειδοποιηθεί να επιστρέψει να διδάξει και πάλι.

«Δεν είχα να πάω πουθενά, καθόμουν στο σπίτι και ασχολιόμουν με οικογενειακά προβλήματα. Μαγείρευα και έφτιαχνα κανένα γλυκό, έστελνα φαγητό στην κόρη μου που σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη. Βοηθούσα το γιο μου για να μην πέσω στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Να μου φύγει λίγο το άγχος, να μη νομίζω ότι είμαι άχρηστος, ότι δεν έκανα τη δουλειά μου σωστά» λέει προβληματισμένος ο Νίκος Κυριακίδης, καθηγητής Γραφικών Τεχνών.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι γενικότερα από την Ελλάδα και ειδικότερα από την Παιδεία στη χώρα μας λείπει το όραμα.

Άποψη, που συμμερίζονται και πολλοί φοιτητές, όπως ο Δημήτρης, που αυτοπροσδιορίζεται ως “μέλος της γενιάς του μνημονίου”.

«Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες στην ΕΕ και στην ευρωζώνη όσον αφορά τις δαπάνες και τις παροχές για την παιδεία» τονίζει ο Δημήτρης, φοιτητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Η Ελλάδα υπολείπεται κατά πολύ στις δαπάνες για την Παιδεία με δέσμευση μόλις του 4,1%, του συρρικνωμένου εδώ και πέντε χρόνια ΑΕΠ, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 5,26%.

Η εικόνα δεν είναι καλύτερη στον τομέα των παροχών της Υγείας με τους ασφαλισμένους να επωμίζονται το βάρος και τις αρρυθμίες του συστήματος εξαιτίας της λιτότητας.

«Στον τομέα της Υγείας όλα διαλύθηκαν. Γιατρούς δεν βρίσκεις, φάρμακα έχουν ακριβύνει, έχουν φθηνύνει, δίνουν γενόσημα που κάποιους τους πειράζουν. Προτιμά ο κόσμος να μη φάει ψωμί για να αγοράσει τα φάρμακά του» λέει η κυρία Κασσιάνη, συνταξιούχος.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια βάσει του κρατικού προϋπολογισμού, οι δαπάνες για την Υγεία έχουν μειωθεί κατά 20% και για φέτος υπολογίζονται στα 4,22 δις €.

«Καθώς η κάλυψη υγείας είναι συνδεδεμένη στην Ελλάδα με το εργασιακό στάτους, υπήρξε μαζική απασφάλιση του πληθυσμού και σχεδόν 2 εκ. πολίτες έχασαν την κάλυψη υγείας» αναφέρει ο Ευάγγελος Φραγκούλης Γενικός Ιατρός, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής.

Η κατιούσα στον συγκεκριμένο τομέα έκανε πολλούς γιατρούς ν’ αναζητήσουν μία καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Η αιμορραγία επιστημονικού προσωπικού για την Ελλάδα έμοιαζε αναπόφευκτη.

«Τα τελευταία 6 χρόνια μόνο από τον ΙΣΑ έχουν φύγει 7.500 γιατροί στο εξωτερικό, αναζητώντας την τύχη τους στην Αγγλία, τις Σκανδιναβικές χώρες και στη Γερμανία» τονίζει ο Ευάγγελος Φραγκούλης.

Η περίθαλψη και η εκπαίδευση, δυο βασικοί πυλώνες σε κάθε κοινωνία έχουν υποστεί τις συνέπειες της δημοσιονομικής προσαρμογής κι όλοι αναρωτιούνται αν θα βρεθούν στην κορυφή των προτεραιοτήτων.

«Οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες της Κυριακής κουρασμένοι και απογοητευμένοι. Η δύσκολη κατάσταση στους νευραλγικούς τομείς της υγείας και της παιδείας, τους έχει κάνει να αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Αυτό που περιμένουν, λοιπόν, από την επόμενη κυβέρνηση είναι να εξαλείψει αυτό το αίσθημα, με πράξεις» μεταδίδει από την Αθήνα η ανταποκρίτρια του euronews, Νικολέτα Δρούγκα.

1 σχόλιο:

  1. ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΕΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΩΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΑΜΟΓΙΑΤΖΗΔΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή