Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Έρχεται υπερ-υπουργείο Υγείας; Όλα τα τελευταία σενάρια

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σβήνουν και ξαναγράφουν ονόματα στην Κουμουνδούρου μέχρι να σχηματισθεί το παζλ των υπουργών στο υπουργείο Υγείας.

Όλες οι τελευταίες πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταλήξει στα πρόσωπα που θα «παίξουν» στην Υγεία ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ψήφων που έλαβαν κατά την εκλογική διαδικασία.

Ωστόσο αυτό που φαίνεται να δημιουργείται πλέον δια χειρός Αλέξη Τσίπρα είναι σύμφωνα με όλες τις πηγές του HealthReport.gr ένα υπερυπουργείο κοινωνικής πολιτικής που θα περιλαμβάνει τόσο τις αρμοδιότητες του Υγείας όσο και κάποιες του Εργασίας.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκεται να ξαναενωθούν τα δύο υπουργεία τουλάχιστον σε ορισμένους τομείς, γιατί θεωρείται πως έχουν κοινές αρμοδιότητες που θα πρέπει να είναι υπό την ομπρέλα ενός προσώπου-συντονιστή κοινωνικής πολιτικής ώστε να ελέγχονται τόσο τα κονδύλια για την υγεία, όσο και αυτά της κοινωνικής ασφάλισης.

Στο πλαίσιο αυτό με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα περί μείωσης των υπουργών, αναμένεται- όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr- να τοποθετηθεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ως επικεφαλής αυτού του σχήματος. Εξάλλου ο ίδιος δηλώνει πως αν αναλάβει το υπουργείο Υγείας την επόμενη ημέρα θα είναι ήδη έτοιμος να εργασθεί καθότι γνωρίζει καλά τον χώρο.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής

Κάτω από την «ομπρέλα» του υπερυπουργού όλα δείχνουν πως θα εργασθεί ο Ανδρέας Ξανθός στο κομμάτι της Υγείας που καιρό τώρα ήταν στον τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ έστω και πιο διακριτικά το τελευταίο διάστημα. Άλλωστε πηγές αναφέρουν ότι είχε αρχίσει ήδη να κάνει επαφές με διεθνείς οργανισμούς της Υγείας όπως ο ΠΟΥ.


Ο Ανδρέας Ξανθός

Αλλά και ο επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς «παίζει» δυνατά για να αναλάβει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.


Ο Χρήστος Μαντάς

Και ο Γιάννης Μπασκόζος όμως που προέρχεται από το χώρο του ιατρικού συνδικαλισμού αναμένεται να παίξει βασικό ρόλο στην Υγεία ανεξάρτητα εάν δεν εξελέγη βουλευτής.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν βασικές τις γνώσεις του στον τομέα και με δεδομένο ότι είναι ένα πρόσωπο αποδεκτό και από μεγάλο κομμάτι των «δεξιών» γιατρών.


Ο Γιάννης Μπασκόζος

Και να μην όμως υπουργοποιηθεί έστω στη θέση του υφυπουργού όλα δείχνουν – έλεγαν υψηλόβαθμα πρόσωπα της Κουμουνδούρου στο HealthReport.gr -πως θα αξιοποιηθεί σε κάποιον από τους μεγάλους οργανισμούς που θεωρούνται κρίσιμοι για την εξέλιξη και την ανάπτυξη του τομέα της Υγείας όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ΕΟΠΥΥ, ή η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας.



Ωστόσο μέχρι την τελευταία στιγμή όπως άλλωστε γίνεται στις περιπτώσεις σχηματισμού κυβέρνησης, όλα «παίζουν» και τον τελικό λόγο έχει ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου