Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Πόσο πιθανό είναι το σενάριο για υπερυπουργείο Εργασίας και Υγείας στη νέα κυβέρνηση;

IATRONET. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανακοινώσει ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα περιλαμβάνει δέκα χαρτοφυλάκια, με πιο πιθανούς διεκδικητές της Υγείας τους κ.κ. Ξανθό και Μπασκόζο.

Το σενάριο διαμόρφωσης ενός υπερυπουργείου κοινωνικών θεμάτων, στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα χαρτοφυλάκια Εργασίας και Υγείας, θεωρείται αρκετά πιθανό να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει λίγα υπουργεία, τα οποία δεν θα ξεπερνούν τα δέκα.

Με βάση το σενάριο αυτό, το χαρτοφυλάκιο της Υγείας θα περιληφθεί σε ένα υπουργείο, “Κοινωνικών Υπηρεσιών”, με υπεύθυνου υφυπουργό ή αναπληρωτή υπουργό.

Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι είναι λίγο – πολύ γνωστό ποιά πρόσωπα συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να το αναλάβουν.

Πρόκειται για τους τομεάρχες Υγείας Ανδρέα Ξανθό (φωτό δεξιά) και Γιάννη Μπασκόζο (φωτό αριστερά).

Ξανθός

Ο κ. Ο κ. Ξανθός είναι μικροβιολόγος και έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου. Είναι βουλευτής από το 2012.

Θεωρεί ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί προνομιακό χώρο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, χωρίς να είναι αντίθετος και στη στήριξη των πρωτοτύπων φαρμάκων.

Έχει εκφράσει την άποψη ότι πρέπει να αναβαθμιστεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας ( ΙΦΕΤ), ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν πιο ουσιαστικά στην αγορά.

Πιστεύει στη δημιουργία κρατικής φαρμακαποθήκης, η οποία θα αποτελέσει τον προπομπό για μία εθνική – δημόσια φαρμακευτική βιομηχανία.

Μπασκόζος

Ο κ. Μπασκόζος είναι ενδοκρινολόγος και α΄ αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Τάσσεται και αυτός υπέρ της ενίσχυσης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων στο 30% της συνολικής κατανάλωσης.

Έχει κατ΄ επανάληψη αναφερθεί στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ενίσχυση του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ.

Είναι αντίθετος με την απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου