Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

ΞΕΝΑ ΜΕΣΑ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΣΙΠΡΑ – «Η ΜΟΙΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ»



http://www.newsbomb.gr/

Όλα τα φώτα στον πρωταγωνιστή: Σήμερα, τα μεγαλύτερα δίκτυα όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και του πλανήτη μιλούν για τον «χαρισματικό Μαρξιστή», τον «νεότερο πρωθυπουργό του τελευταίου αιώνα», τον «θαυμαστή του Τσε Γκεβάρα», που πέτυχε ιστορική νίκη. Υπενθυμίζουν δε το βαρύ χρέος του απέναντι στους ψηφοφόρους, βάσει των προεκλογικών δεσμεύσεων, τη μακρά λίστα υποχρεώσεων του, θεωρώντας αναγκαία προτεραιότητα την εξεύρεσης φόρμουλας συνεννόησης με τους δανειστές.

«Ο Τσίπρας αξίζει μια ευκαιρία» τιτλοφορείται διαδικτυακό άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel, που υπογραμμίζει: «Από τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα μπορεί εύκολα να προκύψει ένα σενάριο τρόμου. Ωστόσο, οι εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν κάλλιστα να μείνουν στην ιστορία: Ως η στιγμή που οι Έλληνες πήραν επιτέλους τη μοίρα τους στα χέρια τους».


Το Spiegel Online εκτιμά σε ανάλυσή του ότι οι εκλογές στην Αθήνα πρέπει να εγκαινιάσουν μία νέα πολιτική. «Η ΕΕ θα έπρεπε να διαγράψει ένα μέρος του ελληνικού χρέους, ζητώντας ως αντάλλαγμα σκληρές μεταρρυθμίσεις. Η στρατηγική 'λιτότητα με κάθε τίμημα' έχει αποτύχει», υπογραμμίζει ο γερμανός αρθρογράφος.

Όπως εκτιμά ο ίδιος, «ένα νέο κυβερνητικό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τουλάχιστον την ευκαιρία να ξεπεραστούν παλιές αγκυλώσεις και να σπάσει ο φαύλος κύκλος της μοιρολατρίας. Ένα κούρεμα θα τον ενίσχυε, το καλύτερο θα ήταν να 'κουρεύονταν' κατά το ήμισυ τα υπολειπόμενα χρέη».

Στη σελίδα του στο διαδίκτυο, το πρώτο κρατικό κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης, έχει αναλυτικό άρθρο με τις εξελίξεις και τα σενάρια της επόμενης μέρας.

Με τίτλο «ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε αλλά χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία», το ARD επισημαίνει: «Ο Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε καθαρή νίκη – με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων – αλλά μάλλον χάνει την απόλυτη πλειοψηφία».


Το ARD επισημαίνει πως «σε κάθε περίπτωση η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία τεράστια λίστα καθηκόντων», υπενθυμίζοντας το χρέος των 320 δις ευρώ αλλά και το γεγονός πως οι πιστωτές εμμένουν στην αξίωσή τους να ανταποκριθεί η Αθήνα στις υποχρεώσεις της προκειμένου να λάβει πρόσθετη στήριξη.

Ο τίτλος του διαδικτυακού άρθρου του Guardian είναι «Η ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ βάζει την Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη».

Η βρετανική εφημερίδα τονίζει: «Η ευρωπαϊκή πολιτική εισέρχεται σε μια νέα εποχή, μετά την ιστορική νίκη στις Εθνικές εκλογές των ριζοσπαστών της άκρας αριστεράς που έχουν δεσμευτεί να δώσουν τέλος στα χρόνια της λιτότητας.
Πάνω από πέντε χρόνια στην κρίση του ευρώ που ξεκίνησε στην Ελλάδα τον Οκτώβρη του 2009 και εγείρει ερωτήματα για την ίδια την επιβίωση του ενιαίου νομίσματος, οι Έλληνες ψηφοφόροι κατηγορηματικά απέρριψαν τις άγριες περικοπές δαπανών και τις αυξήσεις φόρων που επιβλήθηκαν από την Ευρώπη και οδήγησαν τη χώρα στην ένδεια».


Η βρετανική εφημερίδα Telegraph, σε άρθρο στη διαδικτυακή έκδοσή της που φέρει τίτλο «οι Έλληνες παραδίδουν εντυπωσιακή νίκη στον, κατά της λιτότητας, ΣΥΡΙΖΑ», χαρακτηρίζει τον Αλ. Τσίπρα χαρισματικό πολιτικό, θαυμαστή του Τσε Γκεβάρα που πρόκειται να γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός του τελευταίου 1,5 αιώνα, επισημαίνοντας: «Η Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης με την υπόλοιπη Ευρώπη, μετά τη νίκη στις εθνικές εκλογές του ακρο – αριστερού κόμματος που έχει δεσμευτεί να απορρίψει τη λιτότητα».


Το BBC, με τίτλο «Το – κατά της λιτότητας – ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται να δώσει τέλος στον ''πόνο''»

Το βρετανικό δίκτυο μεταδίδει τις εξελίξεις στο άρθρο του, υπογραμμίζοντας πως «ο θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί φόβους για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ».


«Ευχαριστούμε Ελλάδα», είναι ο τίτλος του editorial της γαλλικής Humanite, με τον αρθρογράφο να υπερθεματίζει: «Ο ελληνικός λαός έδωσε σε ολόκληρη την Ευρώπη ένα υπέροχο μάθημα Δημοκρατίας, πολιτικής ωριμότητας και κουράγιου»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου