Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Πρώτο θέμα η Ελλάδα σε Βρυξέλλες - διεθνή ΜΜΕ

Για «τεράστιες διαφορές που παραμένουν» έκαναν λόγο πηγές της Ευρωζώνης σχολιάζοντας τις συνομιλίες στην Αθήνα

Η εκρηκτική κατάσταση μετά τη συνάντηση Ντέισελμπλουμ-Βαρουφάκη ήταν βασικό θέμα στα γερμανικά και διεθνή ΜΜΕ.

http://www.naftemporiki.gr/

Εκρηκτικούς τίτλους στα ξένα μέσα και ιδιαίτερα βαρύ κλίμα στις Βρυξέλλες προκάλεσαν δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ότι δεν θα ζητήσει παράταση του προγράμματος και ότι δεν θα συνεργαστεί με την τρόικα, με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης να προοιωνίζεται ότι ο δρόμος προς τη γεφύρωση των διαφωνιών και την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης με τους Ευρωπαίους εταίρους θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος.

Για «τεράστιες διαφορές που παραμένουν» έκαναν λόγο πηγές της Ευρωζώνης σχολιάζοντας τις χθεσινές, «αρκετά εποικοδομητικές» συνομιλίες στην Αθήνα του κ. Ντέισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον κ. Βαρουφάκη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε καλό κλίμα, δόθηκε η ευκαιρία στις δύο πλευρές να γνωριστούν και έγινε ανταλλαγή απόψεων. «Είναι η αρχή μιας διαδικασίας», σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Πάντως, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρωζώνης διαμορφώνεται βαρύ κλίμα μεταξύ των εταίρων και της κυβέρνησης, ενώ οι επισκέψεις στην Αθήνα των προέδρων της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς και του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ φαίνεται ότι δεν οδήγησαν σε γεφύρωση των διαφωνιών. Κοινοτικοί αξιωματούχοι και εταίροι πιέζουν την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, να μην προχωρήσει σε καμία μονομερή ενέργεια και να ξεκινήσει συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ωστόσο, η Αθήνα μέχρι τώρα δεν έχει ανταποκριθεί, κάτι που κάνει αναπόφευκτη, όπως τονίζουν στις Βρυξέλλες, την είσοδο σε μια περίοδο τριβών τις επόμενες δύο βδομάδες, μέχρι δηλαδή την προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup στις 16 Φεβρουαρίου.

Η εκρηκτική κατάσταση μετά τη συνάντηση Ντέισελμπλουμ-Βαρουφάκη ήταν βασικό θέμα στα γερμανικά και διεθνή ΜΜΕ. «Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών έδειξε στην τρόικα την πόρτα της εξόδου», αναφέρει στην ηλεκτρονική του έκδοση το περιοδικό «Der Spiegel». Σύμφωνα με το περιοδικό, «η νέα ελληνική κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο της σκληρής αντιπαράθεσης».

Για το τέλος της τρόικας κάνει λόγο η εφημερίδα «Frankfurter Allgmeine Zeitung», καθώς αναφέρει ότι η νέα ελληνική ηγεσία την «ακυρώνει». Μάλιστα, κάνει λόγο για την πρώτη μεγάλη διένεξη της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες του ευρώ.

Για το πρακτορείο Reuters, «η νέα κυβέρνηση των Αθηνών άνοιξε τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους απορρίπτοντας ρητώς την επιμήκυνση του προγράμματος και τους διεθνείς επιθεωρητές που το επιτηρούν».

Η «WSJ» εστιάζει στην προειδοποίηση του κ. Ντέισελμπλουμ προς την Ελλάδα να μην προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις. «Οι συζητήσεις στην Αθήνα δεν κατάφεραν να οδηγήσουν σε “κοινό τόπο” όσον αφορά το πρόγραμμα στήριξης της χώρας και το χρέος της», σημειώνει η εφημερίδα.
Για το πρακτορείο Bloomberg, «η Ελλάδα προετοιμάζεται για έλλειψη ρευστότητας τον Μάρτιο, με το να διαμηνύει ότι η χρηματοοικονομική βοήθεια της Ε.Ε. έχει τελειώσει». «Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπλοφάρουν», αναφέρει στο δημοσίευμα ο Θεόδωρος Πελαγίδης του Iνστιτούτου Brookings. «Δεν υπάρχει τρόπος να τα βγάλει πέρα η Ελλάδα έως τον Φεβρουάριο. Η κατάσταση θα χειροτερεύει καθημερινά και στην πρώτη γραμμή του δράματος θα βρεθούν οι τράπεζες της χώρας», καταλήγει ο κ. Πελαγίδης.

«Ελλάδα, σπίθες με τη Γερμανία και την τρόικα», γράφει η ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», μετά τη συνάντηση Ντέισελμπλουμ-Βαρουφάκη, ενώ η επίσης ιταλική «La Repubblica» κάνει λόγο για «παγωμάρα ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Ελλάδα».

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν, απηύθυνε έκκληση προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση να μείνει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει με τους διεθνείς πιστωτές, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι μπορεί να δοθεί στην Αθήνα περισσότερος χρόνος για την επίτευξη ορισμένων στόχων.

Το Βερολίνο επιμένει στη σκληρή γραμμή, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε να δηλώνει ότι η Γερμανία είναι ανοικτή για συνομιλίες με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, καθιστώντας όμως σαφές ότι η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις. «Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη στην Ευρώπη και πέραν τούτου, δεν μπορούμε να δεχθούμε εκβιασμό», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

«Οι θέσεις του κ. Σόιμπλε και του επιτελείου του είναι γνωστές» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι «πλέον έχει γίνει διεθνώς γνωστή και η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για διέξοδο από το τέλμα της τοξικής λιτότητας», ενώ διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις «για την εξεύρεση αμοιβαία επωφελούς λύσης». 

Την ίδια ώρα, ανοιχτό το ενδεχόμενο αντικατάστασης της τρόικας «με μια δομή που θα διαθέτει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία» αφήνει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Τέλος, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο σημείωσε ότι η Λισαβόνα δεν συμφωνεί με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και της πορτογαλικής Αριστεράς για μια ευρωπαϊκή διάσκεψη χρέους.

Τριμερής συνάντηση για το ελληνικό ζήτημα

Το ελληνικό ζήτημα κυριάρχησε στο Στρασβούργο κατά τη συνάντηση που είχαν χθες το βράδυ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, οι οποίοι προσκάλεσαν και τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς να τους ενημερώσει για τις συζητήσεις που είχε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στόχος της συνάντησης ήταν ο καθορισμός μιας κοινής στάσης του γαλλογερμανικού άξονα έναντι της Ελλάδας.


Ο Μάρτιν Σουλτς ενημερώνει Αγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ για το ελληνικό ζήτημα.«Δεν είμαι ο δάσκαλος του Αλέξη Τσίπρα, αλλά έπειτα από δύο ώρες είχα την αίσθηση ότι το κατάλαβε. Αν το δέχεται δεν το ξέρω, αλλά του είπα ξεκάθαρα “αν θέλεις αυτήν την πορεία σύγκρουσης και την ακολουθήσεις, πιστεύω ότι θα χάσεις. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να ακολουθήσεις μια πορεία συμβιβασμού”» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησης που είχαν οι δύο αξιωματούχοι χθες στην Αθήνα. Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ο κ. Σουλτς τόνισε ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις συμφωνίες αν θέλει να συνεχιστούν τα προγράμματα βοήθειας.

«Αν η ελληνική κυβέρνηση, αντί να μιλάει για “κούρεμα” χρέους, προχωρήσει με τη φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων που εν μέσω κρίσης έβγαλαν τα λεφτά τους σε φορολογικούς παραδείσους, θα έχει όλη την Ευρώπη στο πλευρό της - και σε κάθε περίπτωση εμένα. Αν το κάνει αυτό, μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη μας» κατέληξε.

«Οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να συνεργάζονται στενά με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για να διευθετηθούν οι διαφορές και να βελτιωθεί η κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας» δήλωσε χθες ο Τζος Ερνεστ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ευρωπαϊκή Ενωση και αυτό σημαίνει ότι θα συνομιλούμε με τους νέους πολιτικούς ηγέτες της Ελλάδας, για να προσπαθήσουμε να λύσουμε τις διαφορές αυτές και να επαναφέρουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας», είπε ο Ερνεστ.

Αντιδράσεις κομμάτων

Εκκληση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να επιδιώξει τη συνεννόηση των κομμάτων που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, έτσι ώστε να εκπονηθεί άμεσα ένα πατριωτικό σχέδιο δράσης» απηύθυνε το Ποτάμι, αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση Βαρουφάκη-Ντέισελμπλουμ.

«Οι στιγμές απαιτούν ψυχραιμία, λογική και συναίνεση» τόνισε το Ποτάμι, επισημαίνοντας ότι όπως προκύπτει από τις δηλώσεις «η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη σύγκρουση με την Ευρωζώνη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» και επειδή «δεν φαίνεται να υπάρχει σχέδιο που θα διασφάλιζε τα συμφέροντα της χώρας και την παραμονή της στην Ευρωζώνη, η κατάσταση τείνει να εξελιχθεί από ανησυχητική σε επικίνδυνη».

«Θα συνεχίζει να ματώνει»

Το ΚΚΕ σημείωσε ότι «ο λαός μας όλα τα προηγούμενα χρόνια μάτωσε, γιατί αυτό απαιτούσαν οι “μεταρρυθμίσεις”, η “ανταγωνιστικότητα” του κεφαλαίου και οι “ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί”, με “πρωτογενές πλεόνασμα”, που σήμερα επανέλαβε και ο νέος υπουργός Οικονομικών. Κι ο λαός θα συνεχίζει να ματώνει, ανεξάρτητα αν η κυβέρνηση αυτά θα τα συζητήσει με τους επικεφαλής της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ ή με τους υπαλλήλους τους».

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γ. Ντέισελμπλουμ «σε αντίστιξη προς τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη και υπό το φως των σημερινών ανακοινώσεων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αποτύπωσαν την εικόνα του απόλυτου αδιεξόδου στο οποίο έχει δυστυχώς περιέλθει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ, εγκλωβισμένη στις εύκολες και επιπόλαιες θέσεις της, που βεβαίως ψήφισε ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου