Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Χωρίς νέα φάρμακα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ! Που «κόλλησε» η διαδικασία


Χωρίς νέα φάρμακα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ! Που «κόλλησε» η διαδικασία

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Τελικά οι πολιτικές εξελίξεις «έφαγαν» και τα φάρμακα, καθώς η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας κόλλησε στη διαδικασία και δεν εκδόθηκε θετική λίστα φαρμάκων.

Με αρκετή καθυστέρηση και δια χειρός της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας θα μπορούν να πάρουν τα νέα φάρμακα -πρωτότυπα και γενόσημα- οι Έλληνες ασθενείς καθώς η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου και η επιτροπή φαρμάκων δεν μπόρεσαν να καταλήξουν στις τιμές αναφοράς, δηλαδή στις τιμές αποζημίωσης που θα δίνει ο ΕΟΠΥΥ.

Η λεγόμενη «θετική λίστα» με τις τιμές αποζημίωσης επρόκειτο να εκδοθεί εδώ και περίπου 10 ημέρες, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.

Ωστόσο κατά τη διαδικασία, τα μέλη της επιτροπής καθυστέρησαν στις προϋποθέσεις σχετικά με το σε πόσες χώρες θα πρέπει ήδη να αποζημιώνεται ή να κυκλοφορεί ένα νέο φάρμακο για να μπορέσει να αποζημιωθεί και στην Ελλάδα. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν κατά την ερμηνεία του νόμου έπρεπε να συμπεριληφθούν 18 χώρες στις οποίες ένα νέο φάρμακο θα πρέπει να κυκλοφορεί.

Βέβαια στις περιπτώσεις ενός νέου σκευάσματος θεωρείται μάλλον δύσκολο να έχουν προηγηθεί 18 χώρες καθώς κάθε χώρα έχει διαφορετικές διαδικασίες για την κυκλοφορία ενός φαρμάκου και συνήθως σε διαφορετικούς χρόνους.

Μέχρι σήμερα η διαδικασία προέβλεπε πως θα έπρεπε να αποζημιώνεται στα 2/3 των χωρών στις οποίες κυκλοφορεί.

Μ αυτά και μ αυτά όμως η έκδοση της θετικής λίστας μπλόκαρε και παρά την αναμονή και τις διαμαρτυρίες των φαρμακευτικών εταιρειών δεν εκδόθηκε ο κατάλογος με τις τιμές αποζημίωσης.

Αυτό όμως σημαίνει πως οι ασθενείς και ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να πάρουν με μεγάλη καθυστέρηση τα νέα πρωτότυπα φάρμακα αλλά και τα γενόσημα που έχουν ήδη τιμολογηθεί.

Μάλιστα ανάμεσα στα νέα φάρμακα είναι και κάποια για σοβαρές παθήσεις όπως για Ηπατίτιδες, σκλήρυνση κατά πλάκας, διάφορες μορφές καρκίνου κλπ.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα είχαν τιμολογηθεί 720 νέα φάρμακα τα περισσότερα γενόσημα.

Το ζήτημα όμως τώρα είναι πως παραμένει άγνωστο με τις αλλαγές της νέας κυβέρνησης πότε θα μπορέσει να εκδοθεί η θετική λίστα φαρμάκων.

Μέχρι τότε οι ασθενείς θα είναι αναμονή για νέες θεραπείες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου