Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Ανδρέας Ξανθός: Τέλος το 5ευρο, πρόσβαση για όλους στην υγεία



Την κατάργηση του 5ευρου στα εξωτερικά ιατρεία και του 1 ευρώ στις συνταγές, μείωση της επιβάρυνσης για αγορά φαρμάκων, πρόσβαση στην υγεία όλων των ανασφάλιστων και ενίσχυση των δομών υγείας με προσωπικό, εξήγγειλε ως πρώτα μέτρα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Η πλήρης δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:

«Η συμμετοχή μου στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι προφανώς μεγάλη τιμή αλλά και επιλογή τεράστιας ευθύνης σε πολύ κρίσιμη στιγμή για την κοινωνία , τη χώρα και τη δημόσια περίθαλψη. Έχουμε υποχρέωση να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας για επείγουσα αντιμετώπιση της υγειονομικής φτώχειας, για καθολική και χωρίς εξαιρέσεις πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, τις εξετάσεις, τα φάρμακα και τη νοσηλεία που έχουν ανάγκη.

Ταυτόχρονα απαιτούνται μέτρα άμεσης ανακούφισης των ασφαλισμένων με κατάργηση των χαρατσιών (5 ευρώ στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, 1 ευρώ ανά συνταγή) και μείωση της επιβάρυνσης τους στην αγορά φαρμάκων. Για να υπάρξει όμως μια αισθητή βελτίωση στο Σύστημα Υγείας, χρειάζεται στοχευμένη ενίσχυση του με ανθρώπινο δυναμικό, γιατι όλες οι δομές υγείας -ιδιαίτερα στην επαρχία- υπολειτουργούν και αδυνατούν να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση.

Πάνω απο όλα όμως απαιτείται μια ριζική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, με άρση της κομματοκρατίας, της αναξιοκρατίας, της προκλητής ζήτησης, της σπατάλης και της διαφθοράς. Οφείλουμε, στηριγμένοι στις πιο έντιμες και αποδοτικές δυνάμεις του συστήματος υγείας, να εδραιώσουμε ένα άλλο εργασιακό και κοινωνικό ήθος στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, να ενισχύσουμε το δημοκρατικό προγραμματισμό, τη συμμετοχή των εργαζομένων και τον κοινωνικό έλεγχο.

Δεν έχουμε κανένα περιθώριο να απογοητεύσουμε μια κοινωνία που ζητά συνέπεια και αξιοπιστία. Η πολυετής θητεία στο ΕΣΥ και η ενεργός συμβολή στους αγώνες των υγειονομικών για τη δημόσια περίθαλψη και την κοινωνική αλληλεγγύη είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη στα νέα καθήκοντα. Με σοβαρότητα, εντιμότητα, συλλογικότητα και συνεργασία με τους φορείς των εργαζομένων και των ασθενών, θα τα καταφέρουμε».

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ κ.ΞΑΝΘΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ.
    ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΑΤΑΞΕΙ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ
    ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΣΑΝ ΚΥΡΙΩΣ
    ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
    ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ.
    ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙ ΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ
    ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΜΑΧΗΤΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ
    ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ.
    ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ /ΑΘΗΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή