Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Εξαγγελίες με ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα του ασφαλιστικού βρέθηκε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μία μόλις ημέρα μετά τον καταιγισμό εξαγγελιών για βελτιωτικές αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Το επίσημα καταγεγραμμένο έλλειμμα των ασφαλιστικών Ταμείων για το 2015 ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, στην περίπτωση που καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά Ταμεία. Η εύθραυστη ισορροπία των ασφαλιστικών οργανισμών «φωτογραφίζεται» και στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για το 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου του 2014, καθώς η ρευστότητα των Ταμείων από 2,155 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2013 περιορίστηκε σε μόλις 435 εκατ. ευρώ, μέσα σε ένα χρόνο (-79,8%). Αλλά και τα στοιχεία του συστήματος Ηλιος καταγράφουν αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης στα 2,338 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, παρά τη μείωση του αριθμού των δικαιούχων. Στο κάδρο προστίθεται και η εικόνα κατάρρευσης των εσόδων τους τελευταίους μήνες του 2014, παρά και τη θετική ανταπόκριση των οφειλετών στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων που «τρέχει» από τα μέσα Νοεμβρίου 2014. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, κατά το τέλος του 2015, όταν στα ήδη μεγάλα ελλείμματα προστεθεί κόστος 540 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στην πληρωμή της 13ης σύνταξης σε όσους λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ.

Ολα τα παραπάνω, φαίνεται πως θορύβησαν τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Ρωμανιά, ο οποίος σε τηλεοπτικές του δηλώσεις εκτίμησε ότι ενώ έως και τον Φεβρουάριο δεν υπάρχει πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων, τον Μάρτιο τα πράγματα θα είναι «λίγο σφικτά». Εσπευσε βέβαια να προσθέσει ότι μέχρι τότε θα βρεθεί λύση. Την εύλογη ανησυχία που προκάλεσαν τα λόγια του κ. Ρωμανιά επεδίωξε να διαλύσει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης, ο οποίος δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση εγγυάται για τις συντάξεις, όποια προβλήματα προκύψουν θα αντιμετωπιστούν και δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις. Αλλά και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας, αργότερα, επιδίωξε να καθησυχάσει τους ασφαλισμένους, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να μη χορηγηθούν ή να μειωθούν συντάξεις. Αντίστοιχα, καθησυχαστικές ήταν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δ. Μάρδα, σύμφωνα με τις οποίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν προκύπτει κανένα πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων.

Αυτό που προσπάθησε να περιγράψει ο κ. Ρωμανιάς δεν είναι τίποτε άλλο από τον μόνιμο πονοκέφαλο των ανθρώπων που διαχειρίζονται το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης, τα τελευταία χρόνια. Η σημαντική μείωση της κρατικής επιχορήγησης, η δραματική αύξηση της ανεργίας και η παράλληλη μείωση των μισθών, περιόρισαν τα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών, τόσο, ώστε η έγκαιρη καταβολή των συντάξεων να επιτυγχάνεται κάθε φορά, πραγματικά την τελευταία στιγμή. Είναι ενδεικτικό ότι ο ΟΑΕΕ, μόλις πριν από δύο ημέρες εξασφάλισε το απαιτούμενο ποσό των 255 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των συντάξεων Φεβρουαρίου (θα γίνει την 1η Φεβρουαρίου). Αντίστοιχα, το ΙΚΑ, όπως κάθε μήνα, για να καλύψει τη δαπάνη για τις συντάξεις Φεβρουαρίου, προχώρησε σε δανεισμό 100 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του Δημοσίου και των Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, ενώ έβαλε «ενέχυρο» ομόλογα που διαθέτει, ύψους 150 εκατ. ευρώ και τα μετέτρεψε σε repos για να καλύψει τα 250 εκατ. ευρώ που χρειαζόταν.

2 σχόλια:

  1. Οι μαθητευόμενοι μάγοι της Κουμουνδούρου θα τινάξουν την μπάνκα στον αέρα με αυτά που λένε από τη στιγμή που "άρπαξαν" την εξουσία! Αυτή τη φορά όμως δεν έχω ακούσει κανέναν να αναφέρεται στο γεγονός ότι δεν έχουν με το μέρος τους την απόλυτη πλειοψηφία του λαού όπως κατηγορούσαν στο παρελθόν τις άλλες κυβερνήσεις. Τώρα κλείνουν τα μάτια τους και τα στόματά τους στο ότι τους έχει ψηφίσει το 36% ενώ το 64% των ψηφισάντων δεν τους έχει ψηφίσει. Και αν βάλουμε και τους Έλληνες που δεν ψήφισαν τότε πρέπει να πάνε να φουντάρουν στη λίμνη Κουμουνδούρου. Δημοκράτες της φακής και της λεκτικής απάτης των ψευδών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ γρηγορα βγαζεις συμπερασματα κ.φωστηρα.

      Διαγραφή