Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Οι κομβικές ημερομηνίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τις εκλογές



Από την επόμενη ημέρα των εκλογών τίθεται θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ποιές είναι οι κομβικές ημερομηνίες; 

Την αμέσως επόμενη ημέρα των εκλογών, δηλαδή αύριο Δευτέρα 26 Ιανουαρίου, θα δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όταν ο Πρόεδρος της Βουλής πάει τα αποτελέσματα των εκλογών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος θα δώσει την σχετική εντολή στον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Εάν το κόμμα αυτό έχει εξασφαλίσει αυτοδυναμία τότε ο αρχηγός του οφείλει να σχηματίσει κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν.

Εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος ξεκινά διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Στη διάθεσή του έχει τρεις ημέρες κι αν οι επαφές του δεν τελεσφορήσουν, τότε επιστρέφει την εντολή στον Πρόεδρο κι αυτός με τη σειρά του την δίνει στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος.

Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι και τον τρίτο αρχηγό και στην περίπτωση που δεν προκύψει θετικό αποτέλεσμα ο Πρόεδρος συγκαλεί σε σύσκεψη τους αρχηγούς όλων των κομμάτων που θα έχουν αντιπροσώπευση στη Βουλή σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση και κυβέρνηση προτού οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές.

Στο ενδιάμεσο όμως “τρέχουν” και οι υπόλοιπες διαδικασίες, ανεξαρτήτως των διερευνητικών εντολών.

Έτσι στις 5 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η σύγκλιση της επόμενης Βουλής, ώστε να γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών.

Για την προεδρική εκλογή από την επόμενη Βουλή πιθανές είναι τρεις ημερομηνίες. Η πρώτη πιθανή ημερομηνία είναι η 7η ή 8η Φεβρουαρίου. Για την πρώτη ψηφοφορία εκλογής ΠτΔ χρειάζονται 180 ψήφοι. Εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάμε στην δεύτερη ψηφοφορία. Για την δεύτερη αυτή ψηφοφορία δεν απαιτείται διαφορά πέντε ημερών από την προηγούμενη, οπότε δεν αποκλείεται η δεύτερη ψηφοφορία να πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα, δηλαδή 8 ή 9 Φεβρουαρίου. Σε αυτή την ψηφοφορία χρειάζονται 151 ψήφοι για την εκλογή ΠτΔ.

Αν και στην δεύτερη ψηφοφορία δεν εκλεγεί Πρόεδρος, τότε θα γίνει και τρίτη ψηφοφορία, μετά από πέντε ημέρες, δηλαδή στις 14 Φεβρουαρίου, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία, ακόμα και με την ψήφο 120 βουλευτών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου