Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Π. Κουρουμπλής: Πρώτα απ' όλα, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας



Ο νέος υπουργός Υγείας παρουσιάζει στο «Βήμα» τις προτεραιότητές του

Με πολλές περγαμηνές στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, τόσο από την πλευρά του συνδικαλιστή όσο και του γενικού γραμματέα, ο βουλευτής Β' Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής αναλαμβάνει τα ηνία του απαιτητικού υπουργείου Υγείας.


Μιλώντας προς «Το Βήμα» δηλώνει ότι ο τομέας ο οποίος αποτελεί πρώτη του προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τόσο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών όσο και την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων. Μεγάλο βάρος θα δώσει στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, καθώς και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Για τον τελευταίο έχει δηλώσει ότι ανάμεσα στους στόχους του είναι η ενίσχυσή του με προσωπικό προκειμένου να αναδειχθεί σε αξιόπιστο ευρωπαϊκό κέντρο.

Έλεγχος σε διαγωνισμούς

Για τη φαρμακευτική πολιτική επαναλαμβάνει ότι θα βασίζεται στην τόνωση της εγχώριας παραγωγής και των γενόσημων φαρμάκων, ενώ για τους διαγωνισμούς της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας λέει ότι θα ελεγχθούν όλοι από την αρχή.

Ο κ. Κουρουμπλής είναι δρ κοινωνικών επιστημών και δικηγόρος. Έχει εκλεγεί τρεις φορές βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠαΣοΚ, ενώ το 2012 εξελέγη δεύτερος στη Β' Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτικοποιήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια στη Σχολή Τυφλών (έχασε τω φως του σε ηλικία 10 ετών από έκρηξη γερμανικής χειροβομβίδας), ενώ στη συνέχεια εισήχθη με πανελλήνιες εξετάσεις στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1974 συμμετέχει ενεργά στους αγώνες του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος.

Την περίοδο 1976-1981 επικέντρωσε την προσπάθειά του στην οργάνωση της κοινωνικής εξέγερσης των τυφλών με κεντρικά αιτήματα το δικαίωμα στη μόρφωση, την αξιοπρέπεια και την κατοχύρωση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων. Συγκρούστηκε με τους κατεστημένους μηχανισμούς του κράτους, της Εκκλησίας και των διαχειριστών της φιλανθρωπίας και διώχθηκε με τον Νόμο 4000.

Την περίοδο 1993-1996 διετέλεσε γενικός γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας.

Να σημειωθεί ότι για την κοινωνική του δράση ο κ. Κουρουμπλής τιμήθηκε πολλές φορές από ελληνικούς και διεθνείς φορείς (Ίδρυμα Μ. Στασινοπούλου, Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, Λέσχη Υγείας της Ευρώπης κ.ά.).

Το 2006 η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε σε αναγνώριση των κοινωνικών και πολιτικών του αγώνων με σκοπό την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους και μίας ανθρώπινης κοινωνίας. Το 2012 βραβεύτηκε στο Μέγαρο Rayburn του Κογκρέσου των ΗΠΑ από το Ευρω-Αμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών (EAWC) για τη θέληση και την επιμονή που έχει επιδείξει στο κοινωνικό του έργο.

Ανδρέας Ξανθός: Υπέρμαχος του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων

Ο κ. Ανδρέας Ξανθός ήταν αρκετά δημοφιλής στο χώρο της Υγείας και δη της περίθαλψης από παλιά. Επί πολλά μαχόταν για διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα των Νοσοκομείων και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ΕΣΥ, ως νοσοκομειακός γιατρός και πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ του Νομού Ρεθύμνου. Έτσι, είναι πολύ πιθανόν ο δύσκολος χώρος των Νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης να είναι μέρος των αρμοδιοτήτων που θα αναλάβει ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας. 

Ο κ. Ξανθός έχει διατελέσει Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΣΥΝ και μέλος της ΚΠΕ. Συμμετείχε στις Νομαρχιακές εκλογές του 2006 με την Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών και στις βουλευτικές εκλογές του 2009 ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Tον Οκτώβριο του 2010 ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης στο νομό Ρεθύμνου με τον συνδιασμό Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη κ. Γεώργιο Σταθάκη. Εκλέχτηκε πρώτη φορά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούνιο του 2012.

2 σχόλια:

  1. υπ΄ όψιν υπουργείου υγείας.

    Διάβασα το δημοσίευμα στο δίκτυο με τις γενικές γραμμές για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην υγεία.
    Θέλω να εξειδικεύσω για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) τις θέσεις του συλλόγου οικογενειακών γιατρών, που έχει ήδη αδρανήσει , λόγω συνταξιοδότησης.
    Η βάση της ΠΦΥ είναι ο οικογενειακός γιατρός , στα περισσότερα σοβαρά συστήματα υγείας. Στην χώρα μας ο θεσμός λειτουργούσε, από το 1977, σε κάποιο τμήμα σφαλισμένων στο ΙΚΑ. Ο θεσμός δεν επεκτάθηκε.
    Η πρόταση είναι:
    Οι ασφαλισμένοι επιλέγουν οικογενειακό γιατρό την προτίμησής τους, μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός 2.500 ασφαλισμένοι ανά γιατρό. Κατά το δυνατόν , η σύνθεση του πλήθους των 2.500 είναι ισορροπημένη ηλικιακά. Στην πράξη αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε 25-30 επισκέψεις ημερησίως, ώστε δεν απαιτείται ραντεβού, ο γιατρός δηλαδή είναι διαρκώς προσβάσιμος, χωρίς ουρές.Οι ασφαλισμένοι επισκέπτονται τον γιατρό τους και δεν τον παρακάμπτουν διαφορετικά δεν απολαμβάνουν τις εκπτώσεις του συστήματος.
    Οικογενειακός ιατρός είναι ο Παθολόγος και ο ειδικότητας Γενικής ιατρικής. Ασφαλώς και μπαίνει θέμα αξιολόγησης που είναι σημαντικό αλλά είναι ζήτημα άλλης συζητήσεως.
    Προτιμητέον ο γιατρός εργάζεται στο ιατρείο του ώστε να είναι πλησίον των ασφαλισμένων , επί πεντάωρο. Η τελευταία μισή ώρα είναι για κατ΄οίκον επισκέψεις. Μετά το ωράριο μπορεί να ασκεί ιδιωτικό ιατρείο.
    Τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν είναι ότι ο γιατρός ελέγχει τον ρυθμό χορηγήσεως φαρμάκων αλλά και παρακλινικών εξετάσεων, αλλά και ελέγχεται από το σύστημα στην άσκηση των καθηκόντων του.

    (Τώρα ο ασφαλισμένος πηγαίνει όπου θέλει, όποτε θέλει και απαιτεί ότι θέλει χωρίς κανένα έλεγχο. Έτσι γίνονται άσκοπες εξετάσεις, οι ασφαλισμένοι δεν παρακολουθούνται, μένουν αρρύθμιστοι οι χρονίως πάσχοντες, παθαίνουν επιπλοκές και εισάγονται στα νοσοκομεία αυξάνοντας την δημόσια δαπάνη υγείας.)

    Αν ο κάθε ασφαλισμένος καταβάλει, εκ των εισφορών του, 15€ τον χρόνο, με 2.500 ανά γιατρό στον γιατρό αντιστοιχούν 3.750€ μεικτά μηνιαίως. Η τετραμελής οικογένεια επιβαρύνεται με 60€ τον χρόνο.
    Να είστε βέβαιοι ότι , ο υψηλά αμειβόμενος γιατρός προστατεύει το σύστημα, που θα λειτουργεί έτσι οικονομικότερα. Κανείς δεν διακινδυνεύει υψηλόμισθη θέση.
    Αν πιστεύετε ότι θα στηθεί σύστημα με χαμηλά αμειβομένους γιατρούς το σύστημα θα παραμένει πολυδάπανο αναποτελεσματικό και μίζερο.
    Γιατί υψηλή αμοιβή . Οι χώρες στις οποίες θέλουμε να ανήκουμε αμείβουν τον γιατρό έτσι ώστε να μην χρειάζονται φακελάκι. Ήδη νέοι πτυχιούχοι ιατρικής κατευθύνονται προς τα εκεί.
    Ακόμα ο γιατρός έχει 6 χρόνια βασικών σπουδών , 5-6 χρόνια ειδικότητας, ανάγκη διαρκούς εκπαίδευσης δηλαδή κατοχή της σημερινής γνώσης της επιστήμης (παρακολούθηση σε συνέδρια , μελέτη , συνδρομές σε ιατρικά sites κ.λ.π. δηλαδή δαπάνες). Επί πλέον το αίτημα ιατρικής συνδρομής απαιτεί ικανοποίηση ΤΩΡΑ, δηλαδή ο γιατρός, πρακτικά , δεν έχει ωράριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΑ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΡΟΛΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ Ο ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ?ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΙ ΣΤΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ(ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΟΠΩΣ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ-ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ ΚΛΠ).ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΟΕΙΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ.ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΤΟ.ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΝΑ ΑΝΤΙΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΣΧΕΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΥΓΕΙΑ.ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ Η ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ.ΕΙΔΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΙΚΑΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή