Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

To κυβερνητικό Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βάση για το νέο σύστημα ΠΦΥ θα αποτελέσουν οι δημόσιες μονάδες υγείας που υπάρχουν ήδη και υπολειτουργούν, δηλαδή οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ/ΠΕΔΥ και τα κέντρα υγείας. 

Στην αρχική φάση της συγκρότησης των δομών ΠΦΥ, θα αξιοποιηθούν επίσης και άλλες δομές που ήδη λειτουργούν υποκαθιστώντας το έλλειμμα υπηρεσιών που θα έπρεπε να παρέχονται από το δημόσιο σύστημα υγείας, όπως δημοτικά ιατρεία, ΚΑΠΗ, κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, με τελικό στόχο το δίκτυο παροχής εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών να αποκτήσει ενιαία μορφή ως πυλώνας του ΕΣΥ. Άμεσα στελεχώνονται ανάλογα με τις ανάγκες οι υπάρχουσες μονάδες του ΕΟΠΥΥ/ ΠΕΔΥ και των κέντρων υγείας με ιατρικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό. 

Τα εργαστήρια που υπάρχουν επαναλειτουργούν στη μέγιστη δυναμικότητά τους. Μια αρκετά καλή εικόνα των αναγκών στην πρώτη φάση μπορεί να προέλθει από τα στατιστικά στοιχεία των μονάδων του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ. Η σχέση εργασίας όλων των νεοπροσλαμβανομένων εργαζομένων θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (Π.Α.Α.). Θα περιλαμβάνει αξιακό σύστημα εισδοχής και ανέλιξης των επιστημόνων και λοιπών εργαζομένων του, καθώς και έλεγχο του, όπως και της διοίκησης και των οικονομικών του με λαϊκό έλεγχο οργανωμένο σε τοπικό επίπεδο. 

Οι προηγούμενοι τύποι εργασιακών σχέσεων με “υβριδικό” χαρακτήρα δοκιμάστηκαν για χρόνια και απέτυχαν αφού εγγενώς και με πολλούς τρόπους υποσκάπτουν το δημόσιο φορέα. 

Οι οποιεσδήποτε συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα ξεκινούν από μηδενική βάση. Για τις εξετάσεις οι οποίες δεν είναι δυνατόν να καλύπτονται από τις δημόσιες δομές και για όσο διάστημα θα ισχύει αυτό, θα υπάρξουν συμβάσεις με ιδιωτικά εργαστήρια, με ορθολογική τιμολόγηση με βάση τη διεθνή και ελληνική εμπειρία και πλαφόν αριθμού εξετάσεων ανά εργαστήριο, που θα διασφαλίζει το μικρό εργαστήριο από την άλωση της αγοράς από το μεγάλο ολιγοπωλιακό κεφάλαιο. 

Όσον αφορά στις συμβάσεις με τους ιδιώτες κλινικούς γιατρούς, θα πρέπει, ανάλογα, να υπάρχουν, στο βαθμό που είναι απαραίτητες για την κάλυψη των αναγκών που δεν καλύπτονται ακόμα από τις δημόσιες δομές, στη λογική μιας μορφής συλλογικής σύμβασης με όρους που θα συμφέρει το κοινωνικό σύνολο. 

Υπάρχει επίσης άμεση ανάγκη ανάπτυξης και ενίσχυσης του ΕΚΑΒ με απαιτούμενες προσλήψεις ιδιαίτερα για τους διασώστες από τη δεξαμενή των αποφοίτων του ΙΕΚ διασωστών και ανανέωσης του στόλου των οχημάτων του. Η αυτονόητη ηλεκτρονική διασύνδεση και έλεγχος ολόκληρου του συστήματος θα τεθεί σε εφαρμογή, ξεκινώντας από το ήδη υπάρχον σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και επεκτείνοντας το. Εισάγεται η Κάρτα Υγείας την οποία αποκτούν όλοι ανεξάρτητα ασφαλιστικής κάλυψης, αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι ή να εγγραφούν στο σύστημα. 

Η χρήση της είναι καθολική για όλους τους κατοίκους της χώρας. Παρέχει το δικαίωμα πρόσβασης σε όλες τις υπηρεσίες και συμπεριλαμβάνει και το συνολικό ιατρικό ιστορικό του κατόχου. Παράλληλα δρομολογείται το ταχύτερο, η σύνταξη ενός συνολικού «χάρτη υγείας» που θα καθορίσει τις ανάγκες ανάπτυξης του συστήματος και θα ορθολογικοποιήσει την κατανομή των πόρων.


1 σχόλιο:

  1. Οι ενστολοι,δικαστικοι,ειδαν αποκατασταση των μισθων τους,με τους ιατρους ΕΣΥ τι γινεται;αυτοι δεν χρειαζονται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή