Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Οι 3 καυτές πατάτες του Κουρουμπλή


Από σήμερα αναλαμβάνει υπουργός Υγείας ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Του ευχόμαστε καλή δύναμη. Θα τη χρειαστεί δότι στους ώμους του θα πέσει ένα μεγάλο μέρος από την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που εξήγγειλε προεκλογικώς ο ΣΥΡΙΖΑ. Στα χέρια του επίσης πέφτουν τρεις καυτές πατάτες…


Ξεκινώ από τον ΕΟΠΥΥ. Όπως έμαθα σήμερα ο πρόεδρος του κ. Δημ. Κοντός έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση της νέας ηγεσίας. Μένει να δούμε φυσικά πόσο γρήγορα θα αντικατασταθεί και φυσικά το πρόσωπο, που θα επιλέξει η νέα κυβέρνηση.

Θυμίζω πάντως ότι με βάση τον ισχύοντα νόμο (που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν τήρησε) ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να επιλεγεί με διεθνή προκήρυξη και θα είναι πενταετούς θητείας. Εικάζω ότι η νέα κυβέρνηση θα αλλάξει το νόμο και θα επιλέξει κάποιο πολιτικό πρόσωπο.

Γενικότερα, έχει σημασία να δούμε αν η νέα κυβέρνηση θα τολμήσει να αλλάξει τη διοικητική δομή του ΕΟΠΥΥ, η οποία έχει βασιστεί στο παλαιολιθικό μοντέλο του ΙΚΑ της δεκαετίας του ’50. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί το δημόσιο οργανισμό με το μεγαλύτερο προϋπολογισμό, από τον οποίο εξαρτάται πλέον η υγεία όλων των Ελλήνων.

Σε οικονομικό επίπεδο, ο οργανισμός λέει ότι έκλεισε φέτος χωρίς να δημιουργήσει νέες οφειλές. Αυτό βέβαια έγινε, διότι είχε κλειστό προϋπολογισμό και όπου είχαμε υπερβάσεις (φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλεία στον ιδιωτικό τομέα) εφαρμόστηκε το μέτρο του claw back. Δίχως αυτό θα είχαμε πάλι υπερβάσεις περίπου κατά 600-800 εκατ. ευρώ.

Επίσης, τον Αύγουστο αλλά και το Δεκέμβριο, ελήφθησαν μέτρα ελέγχου των διαγνωστικών εξετάσεων και φαρμάκων, που φαίνεται ότι αποδίδουν. Ενώ λοιπόν στο επίπεδο των δαπανών, η κατάσταση δείχνει να ελέγχεται, δεν ισχύει το ίδιο σε εκείνο των εσόδων. Έγκυρες πληροφορίες μου αναφέρουν ότι τους τελευταίους μήνες, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν απέδωσαν στον ΕΟΠΥΥ όσα όφειλαν. 

Ειδικότερα, το Δεκέμβριο από τα 340 εκατ. ευρώ, που έπρεπε να αποδοθούν στον ΕΟΠΥΥ, ο οργανισμός έλαβε μόλις 220 εκατ. Το 2014, επί συνόλου 3,87 δις, που είχαν προϋπολογιστεί, τελικώς ο ΕΟΠΥΥ έλαβε 3,55 δις. Είχαμε δηλαδή μία τρύπα ύψους περίπου 220 εκατ. ευρώ.

Τον Ιανουάριο, που τελειώνει σε 3-4 ημέρες, ο ΕΟΠΥΥ έλαβε 87 εκατ. από τον ΟΠΑΔ, 10 εκατ. από τον ΟΓΑ και 5 εκατ. από το ΕΤΑΑ. Δηλαδή, το ΙΚΑ δεν έχει αποδώσει ούτε ένα ευρώ και όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μία τρύπα ύψους τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ! Συνεπώς, τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ θα είναι η πρώτη καυτή πατάτα για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Φυσικά, μένει να δούμε τι θα γίνει με τον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κρύψει στο προεκλογικό του πρόγραμμα ότι στόχος του είναι η δημιουργία ενός Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Δηλαδή, πρακτικά, θα έχει συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα μόνο για υπηρεσίες, που δεν μπορεί να παρέχουν οι δημόσιες υπηρεσίες.

Εδώ γεννώνται πολλά ερωτήματα: Θα ενισχυθούν τα δημόσια εργαστήρια του πρώην ΙΚΑ και θα κοπούν οι συμβάσεις με τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα; Θα καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία και θα κοπούν οι συμβάσεις με τις ιδιωτικές κλινικές; 

Αν πράγματι είναι αυτές οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης, τότε είναι βέβαιο ότι θα έχουμε κραχ στον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Κακά τα ψέματα, λόγω της οικονομικής κρίσης, τα τελευταία χρόνια, η βιωσιμότητα του ιδιωτικού τομέα είναι σε άμεση συνάρτηση με τον ΕΟΠΥΥ…

Τα ίδια ισχύουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που είναι η δεύτερη καυτή πατάτα. Σήμερα, τα ΠΕΔΥ του Άδωνι Γεωργιάδη πνέουν τα λοίσθια και πρακτικά πρωτοβάθμιες υπηρεσίες λαμβάνονται μόνο από τους ιδιώτες συμβεβλημένους και μη γιατρούς και τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα ή κλινικές.

Στο σημείο αυτό υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα. Από την 1-1-2015, οι μονάδες των πρώην ΙΚΑ και νυν ΠΕΔΥ έχουν περάσει στην αρμοδιότητα των Υγειονομικών Περιφερειών, οι οποίες είναι προφανές ότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. Εδώ καλά καλά δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τα νοσοκομεία… 

Το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για το θεσμό του οικογενειακού γιατρού και την ενίσχυση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με την πρόσληψη γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ιδιώτες γιατροί θα οδηγηθούν σε αφανισμό…

Εδώ θα επαναλάβω ότι ο μέσος πολίτης δεν ενδιαφέρεται αν ο γιατρός, που θα τον εξυπηρετεί ανήκει στο ΙΚΑ ή στον ΕΟΠΥΥ, είναι δημόσιος ή ιδιώτης. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να είναι καλός γιατρός και το κόστος να καλύπτεται από τον ασφαλιστικό του φορέα. Όμως, πολύ φοβάμαι ότι με δημόσιους υπαλλήλους γιατρούς δεν μπορούμε να έχουμε υψηλές απαιτήσεις…

Πάντως, στην Πορτογαλία οργανώθηκε τα τελευταία χρόνια πλήρες δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με οικογενειακούς γιατρούς, δημόσιους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και θεωρώ πιθανόν να υιοθετηθεί το μοντέλο αυτό από την νέα κυβέρνηση. 

Άφησα για το τέλος, την τρίτη πατάτα, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Θεωρώ πως είναι ο τομέας στον οποίο οι κυβερνήσεις της περιόδου 2009-2014 απέτυχαν πλήρως να προχωρήσουν σε κάποια δομική αλλαγή. Το μόνο που έγινε είναι η οριζόντια και συχνά τυφλή περικοπή δαπανών. 

Και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού οι περισσότεροι κομματικοί διοικητές ήταν άσχετοι. Αλλά και όσοι ήξεραν, δεν είχαν τα εργαλεία για να δράσουν αποτελεσματικά. Ελάχιστα νοσοκομεία διαθέτουν σύγχρονα, πληροφοριακά συστήματα και προσωπικό για να τα αξιοποιήσει. 

Μεγάλο μέρος των προμηθειών των νοσοκομείων εξακολουθούν να γίνονται με απευθείας αναθέσεις, αφού νοσοκομεία και ΔΥΠΕ αδυνατούν να ολοκληρώσουν τους διαγωνισμούς. Όλες οι outsourcing υπηρεσίες, όπως καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη γίνονται χωρίς διαγωνισμό, ενώ στα περισσότερα νοσοκομεία ο ιατρικός εξοπλισμός δεν συντηρείται γιατί δεν υπάρχουν συμβόλαια συντήρησης. Χάος…

Μένει να δούμε αν η νέα κυβέρνηση θα τολμήσει. Θα τολμήσει να προχωρήσει σε αξιολόγηση των δημοσίων νοσοκομείων και του προσωπικού, ώστε να κατανείμει οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους εκεί που υπάρχει ανάγκη. Διότι ναι, υπάρχει έλλειψη προσωπικού από καίριες υπηρεσίες του ΕΣΥ. 

Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχουν υπηρεσίες, οι οποίες κάααααθονται. Χειρουργοί που κάνουν ένα ή δύο χειρουργεία το μήνα! Κλινικές ολόκληρες που δέχονται ελάχιστα περιστατικά… Στοιχεία πλέον υπάρχουν επαρκή από το ESYnet για να ληφθούν αποφάσεις….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου