Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Οι διαπραγματεύσεις τιμών στα φάρμακα ξεκίνησαν στην Κρήτη



Το παράδειγμα της 7ης υγειονομικής περιφέρειας δείχνει την αξιοποίηση των συστημάτων πληροφορικής σε συνδυασμό με διαπραγματεύσεις ως την αποδοτικότερη διαχείριση των πόρων - Στο 40% τα γενοσημα και 46% τα εκτός πατέντας πρωτότυπα

Διαπραγματεύσεις τιμών αντί για διαγωνισμούς διάλεξε η Κρήτη για την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων των δομών υγείας της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ενώ αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες που δίνει και στα 8 νοσοκομεία της περιφέρειας το ηλεκτρονικό σύστημα με το οποίο νοσοκομεία και κέντρα υγείας διασυνδέονται μεταξύ τους.

Το αποτέλεσμα εμφανίζεται απόλυτα αποδοτικό, και δίνει τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου της "διαδρομής" των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας, έχοντας στη διάθεση των γιατρών αλλά και της διοίκησης των μονάδων υγείας το προφίλ του ασθενούς, τις ανάγκες του, καθώς επίσης και το κόστος του κατά τη διαδικασία αποκατάστασης της υγείας του.

Το παράδειγμα της Κρήτης, παρουσιάστηκε στο 12ο Συνέδριο για τη διοίκηση, τα οικονομικά και τις πολιτικές της υγείας, από τον διευθυντή του φαρμακευτικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων δρ. Λεωνίδα Τζίμη.

Τα 8 νοσοκομεία της Κρήτης είναι διασυνδεδεμένα μεταξύ τους από το 2010 και βρίσκονται σε αναμονή για τη διασύνδεσή τους και με το υπουργείο Υγείας, όταν ολοκληρωθούν όλα τα πληροφοριακά συστήματα των υπολοίπων νοσοκομείων της χώρας. Το νοσοκομείο Χανίων καλύπτει πληθυσμό 157.000 κατοίκων με δυναμικότητα 560 κλινών.

Τα φάρμακα, έχουν κωδικοποιηθεί για όλες τις δομές υγείας της 7ης περιφέρειας με ενιαία κωδικοποίηση, ενιαία παραμετροποίηση παραστατικών, κοινή διαχείριση προμηθευτών, σαφή αποτύπωση της οικονομικής διαχείρισης, αυτόματες παραγγελίες φαρμάκων βάσει των ορίων ασφαλείας και αποστολή με email των παραγγελιών των φαρμάκων.

Υπάρχει ξεχωριστή απεικόνιση των ατομικών συνταγών ασθενών οπουδήποτε κι αν βρεθεί ο ασθενής και στο σύστημα εμφανίζεται αναλυτικά το φαρμακευτικό ιστορικό του με μια Ενιαία Καρτέλα Ασθενούς, προσβάσιμη από όλα τα Νοσοκομεία της 7ης ΥΠΕ
Το σύστημα παρέχει επίσης τη δυνατότητα άντλησης στατιστικών δεδομένων, για τις αγορές του νοσοκομείου ανά μήνα, τις αγορές επίσης ανά μήνα, αλλά και τις αγορές φαρμάκων κατά το σύστημα κατηγοριοποίησης ATC.

Η διαδικασία διαπραγμάτευσης
Με τα δεδομένα αυτά, με πρόσκληση του Διοικητού του Γ.Ν.Χανίων οι φαρμακευτικές εταιρίες καλούνται να προσφέρουν εκπτώσεις για επιλεγμένες φαρμακευτικές ουσίες και φαρμακοτεχνικές μορφές, με σκοπό να επιλεγούν τα φθηνότερα σε κάθε περίπτωση. Γίνεται η επιλογή, από Επιτροπή του ΓΝΧ των τριών καλύτερων προσφορών για κάθε ουσία και φαρμακοτεχνική μορφή. Δεν γίνεται διαδικασία διαγωνισμού-διαπραγμάτευσης με τη νομική έννοια, δεν υπάρχουν οι δεσμεύσεις ενός διαγωνισμού και η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν οδηγεί σε σύναψη συμβάσεων. Εντούτοις, ακολουθούνται αδιάβλητες διαδικασίες, με κλειστούς φακέλους και υποβολή προτάσεων σε CD και όχι USB disk.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του νοσοκομείου, οι εκπτώσεις κυμαίνονται από 5,26% μέχρι 91,07%, αναδεικνύοντας τις διαπραγματεύσεις σε ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των διοικήσεων των νοσοκομείων, έναντι χρονοβόρων και ατελέσφορων διαδικασιών.

Βάσει των διαθέσιμων δεδομένων, το νοσοκομείο δαπανούσε το 2009 περίπου 16,5 εκ. ευρώ το χρόνο σε φάρμακα, ενώ σήμερα η φαρμακευτική του δαπάνη περιορίζεται στα 8,5 εκ. δηλαδή περίπου στο μισό.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται περισσότερο είναι κυτταροστατικά, αντιβιοτικά, ρευματολογικά, καρδιολογικά, ερυθροποιητίνες, αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά κλπ.

Γενόσημα στο 40%

Το 73% αυτών υπολογιζόμενα σε αξίες είναι πρωτότυπα και το 27% γενόσημα. Λαμβάνοντας υπόψιν όμως και τις απώλειες πατέντας, τότε τα γενόσημα καταλαμβάνουν το 40% του όγκου των χρησιμοποιούμενων φαρμάκων και το 15% της αξίας, τα πρωτότυπα εκτός πατέντας το 46% του όγκου και το 13% της αξίας και τα πρωτότυπα με πατέντα το 13,41% του όγκου και το 72% της αξίας.

Το 2009 τα γενόσημα καταλάμβαναν το 81,5% του όγκου και το 37% της δαπάνης του νοσοκομείου και τα πρωτότυπα το 18,4% των τεμαχίων και το 62% της δαπάνης.

Στις προτάσεις του, ο κ. Τζίμης συμπεριέλαβε την εξαντλητική χρήση εργαλείων πληροφορικής, σε συνδυασμό με διαπραγματεύσεις τιμών έναντι χρονοβόρων διαγωνισμών, αποζημίωση των φαρμάκων υψηλού κόστους βάσει αποτελεσματικότητας και καθημερινή παρακολούθηση των φαρμακοοικονομικών δεικτών για την αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων προς όφελος των ασθενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου