Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Αντίμετρα υγείας και απασχόλησης οι αλλαγές στο Φάρμακο


Πυρ ομαδόν από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις – μέλη του ΣΦΕΕ εναντίον των νέων μέτρων που ετοιμάζει η Αριστοτέλους για το Φάρμακο. Οι συνέπειες από τις αλλαγές στην υγεία των πολιτών, αλλά και σε θέσεις εργασίας αναμένονται καταστροφικές, τονίζει ο κλάδος, που ετοιμάζει την αντεπίθεση του, την ώρα που έντονες ανησυχίες εκφράζουν και οι Σύλλογοι Ασθενών.

Σύμφωνα με το ΣΦΕΕ, τα σχεδιαζόμενα μέτρα, τα οποία είχε αποκαλύψει το Virus ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου (εδώ), θα πλήξουν κυρίως βαρέως και χρονίως πάσχοντες, όπως οι ογκολογικοί ασθενείς, που έχουν μεγάλη και επιτακτική ανάγκη για καινοτόμες θεραπείες. Εκτιμάται ότι καινοτόμες θεραπείες θα κάνουν έως και 4 χρόνια να φθάσουν τον Έλληνα ασθενή, ενώ υπάρχει κίνδυνος να μη φθάσουν ποτέ στην ελληνική αγορά.

Κάποια φάρμακα θα έρχονται με το σταγονομετρο, μέσω ΙΦΕΤ. Όταν, όμως, θα χρειάζονται 50 θα έρχονται 3 για λίγους, σε όποια τιμή και αν βρεθεί, χωρίς clawback και rebate.

“Οι Έλληνες πολίτες υποβαθμίζονται σε πολίτες 2ης κατηγορίας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Π. Αποστολίδης.

Με στόχο μια γρήγορη εξοικονόμηση, η Αριστοτέλους φαίρεται να προωθεί δύο βασικές προϋποθέσεις για την εισαγωγή νέων θεραπειών. Τα φάρμακα θα πρέπει να αποζημιώνονται σε 14 χώρες της ΕΕ, εκ των οποίων οι 7 θα πρέπει να συμμετέχουν στο εθελοντικό σύστημα αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας (HTA), ενώ θα εισαχθεί ένα νέο “καπέλο” για τις νέες θεραπείας το οποιο εκτιμάται ότι φθάσει το 25 %. Με το νέο αυτό rebate η συνολική επιβάρυνση των νέων φαρμάκων θα αγγίξει το 60% (rebate όγκου 20% + rebate 25% των νέων φαρμάκων + clawback 17% μέσος όρος).

“Δεν θα μας φταίει κανείς άλλος αν δυσχαιρένει η πρόσβαση των ασθενών έως και 4 χρόνια. Θα φταίμε εμείς με τις αποφάσεις που λαμβάνουμε”, τόνισε ο κ. Αποστολίδης. Όπως σημείωσε, οι παρεμβάσεις στην τιμολόγηση δεν επηρέασαν τους όγκους. Αντιθέτως, η ζήτηση σε φάρμακα έχει αυξηθεί τα χρόνια της κρίσης (από 4,5 εκατ./μηνιαίως το 2009 σε 6,5 εκατ./ μηνιαίως το 2016).

Σε μια διαρκώς μειούμενη φαρμακευτική δαπάνη, με τιμές μεταξύ των χαμηλότερων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αυξημένες εκπτώσεις και επιστροφές χαμένος θα αποδειχθεί ο Έλληνας ασθενής αλλά και η απασχόληση.

Η ασφυκτική και αυθαίρετη φαρμακευτική δαπάνη και η αδυναμία εξορθολογισμού της, σημαίνει πως τις πραγμάτικες ανάγκες στο τέλος καλούνται να καλύψουν οι ίδιοι οι ασθενείς, με τη μέση συμμετοχή τους να έχει εκτιναχθεί στο 26% (2015) από 9% το 2009, αλλά και οι φαρμακευτικές εταιρίες, οι οποίες, μέσω clawback και rebate, έχουν φθάσει να καλύπτουν τη χρήση ενός στα τέσσερα φάρμακα. Απλά να αναφέρουμε ότι το εξωνοσοκομειακό clawback έχει αυξηθεί κατά 42.3%το Α’ εξάμηνο του 2016, από το αντίστοιχο του 2015, ενώ το νεοεισαχθέν νοσοκομειακό clawback ανήλθε σε € 140 εκατ. (41% της δαπάνης) και φαίνεται ότι θα διπλασιαστεί έως το τέλος του έτους.

Συνολικά σε clawback και rebate η φαρμακευτική αγορά αναμένεται να καταβάλλει στο τέλος του έτους πάνω απο 990 εκατ. ευρώ, όταν το κράτος θα καταβάλει συνολικά 2,515 δισ. ευρώ.

Η ανάγκη περιορισμού των επιβαρύνσεων φαίνεται και από τη ανάληψη της μνημονιακής δέσμευσης για περιορισμό του clawback κατά 30% το 2017 και άλλο τόσο το 2018.

Λιγότερα φάρμακα και τοξικό επιχειρηματικό περιβάλλον αναμένεται να οδηγήσει σε περιορισμό των υπαρχουσών θέσεων εργασίας και της δημιουργίας νέων, αλλά και συνθηκες αποεπένδυσης.

“Ουσιαστικά μετακυλίεται το clawback στο rebate, για να επιτευχθεί η μείωση.Όπωςοι μοναχοί του μεσαίωνα βαφτιζαν το κρέας ψάρι”, σημείωσε με νόημα ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κ. Παναγούλιας, ξεκαθαρίζοντας πως κανένας κλάδος δεν μπορεί να αντέξει να επιστρέψει το 25% με 30% των πωλήσεων του κάθε χρόνο.

Υπάρχει διαφορά απόψεων με τον Υπουργό για τη συνεισφορά της καινοτομίας, σύμφωνα με τον Jim Sage, πρόεδρο του Pharma Innovation Forum.

Κ. Παναγούλιας, Π. Αποστολίδης, J. Sage

Όπως εξήγησε είμαστε λίγο πριν το επόμενο κύμα καινοτομίας, το οποιο, όμως, είναι αμφίβολο αν θα φθάσει στις “ακτές” της Ελλάδας. “Οι ασθενείς δεν θα έχουν πρόσβαση σε σωτήριες νέες θεραπείες, οι γιατροί θα δυσκολεύονται να θεραπεύσουν τους ασθενείς τους, θα μείνουν πίσω στις ιατρικές εξελίξεις, ενώ τα μέτρα θα εμποδίσουν και τις επενδύσεις σε κλινικές έρευνες, που θα μπορουσαν να συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη”, εξήγησε.

“Καμία καινοτόμα εταιρία δεν θα φέρει επενδύσεις σε μια χώρα που δεν εκτιμά και σέβεται τη σημασία της καινοντομίας. Με αυτό χάνονται θέσεις, τόσο υπάρχοντες όσο και νεότερες”, τόνισε ο κ. Sage διευκρινίζοντας πως αυτές δεν ειναι θεωρητικές επιπλοκές.

Αντίστοιχα προβλήματα προέκυψαν στην Κύπρο όπου εισήγαγαν rebate στα νέα προϊόντα στο 1/3 του ποσοστού που εξετάζει το Υπουργείο Υγείας, υποστήριξε, τονίζοντας την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές, που θα δημιουργήσουν χώρο για την καινοτομία, “Στη χώρα όλοι θυσίασαν κάτι, συντάξεις, μισθό, επιθυμίες. Τώρα, όμως, συζητάμε για τη θυσία της υγείας της χώρας”, κατέληξε.

“Ευελπιστουμε, αν προχωρήσει η κυβέρνηση στη θεσμοθέτηση των εν λόγω μέτρων, ότι θα έχει στη συνέχεια δεύτερες σκέψεις και θα λάβει αντισταθμιστικά μέτρα”, ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολ. Παπαδημητρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, ΣΦΕΕ αλλά και ο ευρωπαϊκός αντίστοιχος φορέας η EFPIA εξετάζουν και το ενδεχόμενο νομικών κινήσεων.

Βέβαια, τα μέλη του Συνδέσμου υπογράμμισαν πως έχουν καταθέσει έγκαιρα στο Υπουργείο Υγείας εφικτές, κοστολογημένες, και δοκιμασμένες με επιτυχή αποτελέσματα λύσεις αλλά ποτέ δεν συζητήθηκαν.

“Θέλει να χαθούν όσα η ελληνική κοινωνία πέτυχε τις τελευταίες δεκαετίες στο επίπεδο της υγείας; Θέλει η Ελλάδα να συγκρίνεται με χώρες που γεωγραφικά δεν ανήκουν στην Ευρώπη; Η Ελλάδα της κρίσης θέλει να στηρίξει έναν κλάδο που αποδεδειγμένα στηρίζει την αναπτυξιακή προοπτική της; Αν ναι απαιτούνται άλλες πολιτικές. Έστω και την ύστατη στιγμή, αυτές οι αλλαγές δεν πρέπει να υλοποιηθούν”, σημειώνει ο κ. Αποστολίδης.

Τις ανησυχιες των φαρμακευτικών εταιριών συμμερίζονται και αρκετοί Σύλλογοι Ασθενών, καθώς ένας μετά τον άλλον μεταφέρουν την αγωνία των μελών τους για τον ορατό κίνδυνο να αποκλειστουν από σημαντικές νέες θεραπείες (εδώ και εδώ). Τελευταία, ήρθε η επιστολή της ΕΛΕΑΝΑ προς τον Υπουργό Υγείας, όπου σημειώνουν πως τα νέα μέτρα θα επιδεινώσουν την πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες τους γλυτώνουν από αναπηρίες και τους βοηθούν να έχουν μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ζωή και καθημερινότητα (εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου