Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA
Οι πολίτες, και δη οι φτωχότεροι εξ ημών, θα πληρώσουν σε πρώτη φάση το «μάρμαρο». Σε δεύτερο επίπεδο, οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές και για την Φαρμακοβιομηχανία καθώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια συρρίκνωσης των εσόδων της και οι ελλείψεις είναι προ των πυλών…
Μετά την καταστροφική διασύνδεση των δαπανών για το φάρμακο με το συρρικνούμενο ΑΕΠ της χώρας, τις αρνητικές λίστες, τις οριζόντιες μειώσεις τιμών στα φάρμακα ήρθε φέτος να "απογειώσει" την κατάσταση και ο κλειστός προϋπολογισμός στο νοσοκομειακό φάρμακο.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, "στην ήδη βεβαρημένη «κλινική εικόνα» των δημοσίων δαπανών για την υγεία στη χώρα – η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα είναι κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο –έρχονται να προστεθούν και τα νέα προτεινόμενα μέτρα του υπουργείου Υγείας για τη φαρμακευτική πολιτική. Η τυχόν εφαρμογή τους συνεπάγεται ολέθριες διαστάσεις, που αγγίζουν την ανθρωπιστική και κοινωνική απειλή. Οι Έλληνες ασθενείς χάνουν με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα στην ελπίδα που η εξέλιξη της επιστήμης προσφέρει σε όλο τον σύγχρονο κόσμο, δικαίωμα που δεν είχε χαθεί μέχρι σήμερα".
Τα νέα μέτρα θα παρεμποδίζουν την πρόσβαση των βαρέως και χρονίως πασχόντων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, επιβραδύνοντας, έως και πάνω από 4 χρόνια, την είσοδο νέων και σημαντικών φαρμάκων στη χώρα. Αυτό γιατί θα εισέρχονται στην αγορά εφόσον αποζημιώνονται σε 14 χώρες της ΕΕ (εκ των οποίων οι 7 θα πρέπει να συμμετέχουν στο εθελοντικό σύστημα αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας-HTA). Έως πέντε χρόνια καθυστέρησης για ασθενείς, που μια καινοτόμος θεραπεία μπορεί να είναι και η μοναδική τους ελπίδα, είναι καταδίκη. Οι ασθενείς αυτοί δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου".
Σε δεύτερο επίπεδο, υπάρχει πάντα η σοβαρή πιθανότητα να πληγούν σε τέτοιο βαθμό κάποιες φαρμακευτικές επιχειρήσεις που να αναγκαστούν να κάνουν από μειώσεις προσωπικού στην χώρα μας, ως να μην φέρνουν όλα τους τα φάρμακα ή σε μεγάλες ποσότητες.
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός διαμήνυσε πάντως ότι δεν κλείνει την πόρτα και είναι ακόμα ανοιχτός σε διάλογο με την Φαρμακοβιομηχανία που έχει και λύσεις και προτάσεις, όπως είναι να στραφούν οι μηχανισμοί προς τον έλεγχο του όγκου της συνταγογράφησης...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου