Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Η σκιά Τραμπ – ΔΝΤ στην υπόθεση του ελληνικού χρέους



Του Γ. Αγγέλη - Capital.gr

Kαι η µονοµερής ενέργεια της έκτακτης βοήθειας στους συνταξιούχους να µην είχε υπάρξει, κάποια άλλη αφορµή θα είχε... βρεθεί για να καθυστερήσει την ανακοίνωση των µέτρων άµεσης εφαρµογής για το χρέος..." µετά την "αρθρογραφία" Τόµσεν. Την άποψη αυτή διατύπωσε, απαντώντας σε σχετικό ερώτηµα του "Κ", αρµόδιος παράγοντας που εµπλέκεται στην υπόθεση των µέτρων για την αναδιάρθρωση του χρέους. Σηµειώνει ότι "η αντίδραση των αγορών" στην περίπτωση ανακοίνωσης των βραχυπρόθεσµων µέτρων χωρίς να υπάρχει κάποιου είδους απόφαση που να δίνει απαντήσεις για τη βιωσιµότητα του χρέους "θα µπορούσε να αποβεί αρνητικά καθοριστική" για τα ίδια τα µέτρα. Στο Εurοgroup και στο EWG υπάρχει έντονη ανησυχία για το τι θα συµβεί στα µέτρα αν αυτά ανακοινωθούν (µετατροπή των επιτοκίων σε σταθερά) και ακολουθήσει η δηµοσίευση έκθεσης "Μη βιωσιµότητας" του χρέους από το ΔΝΤ.

Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε αχρήστευση κάθε πράξης διασφάλισης χαµηλών σταθερών επιτοκίων στη θέση των κυµαινόµενων από τον ESM...

Επιπλέον, θα έβαζε εξαρχής απαγορευτικό στη δυνατότητα ένταξης των ελληνικών οµολόγων στο πρόγραµµα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αχρηστεύοντας τις συνέργειες στις οποίες ποντάρει τόσο ο ESM όσο και το ΥΠΟΙΚ (ΟΔΔΗΧ) όσον αφορά τη δηµιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος, στο οποίο οι αγορές θα µπορούσαν να δώσουν τις προσδοκώµενες χαµηλές τιµέςγια σταθερά επιτόκια "ανταλλαγής" στο ελληνικό χρέος.

Τι έγινε τη Δευτέρα το βράδυ

Στο πλαίσιο αυτής της ανησυχίας και, κυρίως, µετά τη δηµοσίευση του άρθρου Τόµσεν στις 12 Δεκεµβρίου, το γερµανικό ΥΠΟΙΚ, κάνοντας χρήση σχετικού κανονισµού του EWG (δυνατότητα να εκφραστούν αντιρρήσεις µε status vetoσε ορισµένο χρονικό διάστηµα µετά τη συνεδρίαση), δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ (12/12) την επιφύλαξή του για το έκτακτο επίδοµα στους συνταξιούχους που λίγο πριν είχε ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση...

Η κίνηση αυτή τη Δευτέρα το βράδυ, και ενώ εξέπνεε το χρονικό διάστηµα για να εκφραστούν αντιρρήσεις, από την πλευρά του εκπροσώπου του γερµανικού ΥΠΟΙΚ δροµολόγησε το προσωρινό "πάγωµα" της διαδικασίας που θα οδηγήσει στην ανακοίνωση των µέτρων, για το οποίο άρον-άρον ο πρόεδρος του Eurogroup ανακοίνωσε ότι θα εξεταστεί από το EWG.

Στο µεταξύ, βέβαια, η προσωρινή εκτίµηση των "θεσµών", αν και αυστηρή έναντι της Αθήνας, αναγνωρίζει ότι το επίδοµα δεν οδηγεί σε αστοχία το πρόγραµµα, αναγνωρίζοντας, έτσι, έµµεσα τη "νοµιµότητα" της πρωτοβουλίας. Όµως η τελική απόφαση θα ληφθεί στο επόµενο EWG και είναι προφανές, πλέον, ότι θα επηρεαστεί από το αν θα υπάρξει αλλαγή στάσης του ΔΝΤ ή το Ταµείο θα βγει επιθετικά πριν από το τέλος του έτους µε έκθεση για τη "µη βιωσιµότητα" του ελληνικού χρέους.

Σε αυτή την περίπτωση, θα αχρηστευθεί οποιαδήποτε σηµασία δροµολόγησης των "βραχυπρόθεσµων" µέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και θα εγκαταλειφθεί οποιαδήποτε προσδοκία ένταξης στο πρόγραµµα ποσοτικής χαλάρωσης.

Τράµπ και καθυστέρηση

Το στοιχείο που φαίνεται να αναδεικνύεται ως ισχυρό πλέον στην εικόνα της διαπραγµάτευσης είναι το στοιχείο µιας καθυστέρησης µέχρι να υπάρξει φόρµουλα συµβιβασµού µε το ΔΝΤ. Η καθυστέρηση αυτή συνδέεται µε την πρόθεση να εκφραστούν οι απόψεις Τράµπ στο ΔΣ του ΔΝΤ. Το χρονικό διάστηµα της καθυστέρησης αναµένεται να αγγίξει ή και να ξεπεράσει το πρώτο δίµηνο του 2017.

Αυτή η φόρµουλα δεν µπορεί να υποστηριχθεί παρά µόνο από ένα µοντέλο δέσµευσης της ελληνική κυβέρνησης για µέτρα "που θα διασφαλίζουν πειστικά" την επίτευξη των στόχων του προγράµµατος µεσοπρόθεσµα, ήτοι τουλάχιστον για µία πενταετία µετά το 2018. Η φόρµουλα αυτή προς το παρόν αποτελεί αντικείµενο διαµόρφωσης από τους "θεσµούς", έπειτα από εντολή του τελευταίου Eurogroup, και θα ακολουθήσει τη λογική ενός µηχανισµού ανάλογου του ισχύοντος "κόφτη", µε τη διαφορά ότι θα έχει ισχύ µετά το πρόγραµµα και θα είναι περισσότερο "ισχυρός", όπως έχει απαιτήσει το ΔΝΤ.

Κάτι τέτοιο, όµως, είναι αµφίβολο αν µπορούν να το αντέξουν και να το ενσωµατώσουν οι πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης, γεγονός που γεννά περιπλοκές τις οποίες δεν φαίνεται ότι έδωσε τη δυνατότητα να ξεπεραστούν η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου