Πρέπει όμως και οι φαρμακευτικές εταιρείες και κυρίως οι πολυεθνικές να συνειδητοποιήσουν ότι η διαπραγμάτευση μιας κοινωνικά αποδεκτής τιμής αποζημίωσης των καινοτόμων φαρμάκων είναι πλέον επιλογή χωρίς επιστροφή, αναφέρει ο υπουργός Υγείας.
IATRONET.GR
Ανεξέλεγκτη είναι σήμερα η ένταξη καινοτόμων φαρμάκων στη θετική λίστα αποζημίωσης από τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Ο “κλειστός” προϋπολογισμός για τα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ επιβαρύνεται κάθε χρόνο από την κυκλοφορία και την αποζημίωση νέων καινοτόμων και ακριβών φαρμάκων, τα οποία εντάσσονται στη θετική λίστα χωρίς να προηγείται μέχρι σήμερα έλεγχος από μηχανισμό αξιολόγησης (HTA) και διαπραγμάτευση τιμής.
Πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι να λειτουργήσει ένα έγκυρο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο προετοιμάζεται από ειδική επιτροπή και να επιταχυνθεί η διαδικασία της επιτροπής διαπραγμάτευσης.
Τα παραπάνω ανέφερε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας στις αιτιάσεις του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), σχετικά με τις επικείμενες παρεμβάσεις στην τιμολόγηση των φαρμάκων.
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, μέχρι να ολοκληρωθούν οι παραπάνω παρεμβάσεις, προωθούνται μέτρα τα οποία θα αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό “φίλτρο” στην έγκριση κυκλοφορίας των καινοτόμων φαρμάκων, με βάση την αποζημίωσή τους σε περισσότερες χώρες της Ευρώπης και με έκπτωση που να ανταποκρίνεται στη δύσκολη δημοσιονομική θέση της χώρας.
Ο υπουργός Υγείας αμφισβητεί την καταγγελία του ΣΦΕΕ για καθυστέρηση ένταξης των νέων θεραπειών στο ελληνικό σύστημα, σημειώνοντας πως είναι εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία που τεκμηριωμένα έχει θεραπευτικό όφελος και βελτιώνει την ποιότητα ζωής.
Ταυτόχρονα – σημειώνει – θα διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας και του ασφαλιστικού συστήματος.
Κόφτης
Ο κ. Ξανθός υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει ούτε “κόφτης ελπίδας”, ούτε “φαρμακευτική φτωχοποίηση”, ούτε “πόλεμος”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το προεδρείο του ΣΦΕΕ.
Η κυβέρνηση – αναφέρει – έχει εξασφαλίσει την αντιμετώπιση της υγειονομικής φτώχειας στη χώρα.
Όλοι οι ασφαλισμένοι λαμβάνουν απρόσκοπτα τα φάρμακα που έχουν ανάγκη. Ήδη, 274.000 ανασφάλιστοι έχουν πάρει το 2016 τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, εκ των οποίων οι 82.000 που πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο της ακραίας φτώχειας με μηδενική συμμετοχή.
Διάλογος
Το υπουργείο Υγείας προτίθεται να συνεχίσει το θεσμικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους στην αγορά φαρμάκου και θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο συνεννόησης πριν την οριστικοποίηση των μέτρων.
“Πρέπει όμως και οι φαρμακευτικές εταιρείες και κυρίως οι πολυεθνικές να συνειδητοποιήσουν ότι η διαπραγμάτευση μιας κοινωνικά αποδεκτής τιμής αποζημίωσης των καινοτόμων φαρμάκων είναι πλέον επιλογή χωρίς επιστροφή”, καταλήγει ο υπουργός Υγείας.
Δημ.Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου