Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Κατάφεραν να διαλύσουν το ΙΚΑ



«Μπαλάκι» μεταξύ ανευθυνότητας, κακού σχεδιασμού, τοπικών συμφερόντων και ενδεχομένως πολιτικών ανταγωνισμών, γίνονται οι ασθενείς του ΙΚΑ βλέποντας την ποιότητα και ποσότητα των ιατρικών υπηρεσιών που τους προσφέρει το ίδρυμα να φθίνει ολοένα και περισσότερο.

Με τον νεοσύστατο ΕΟΠΠΥ να αναλαμβάνει ολόκληρο το κομμάτι της περίθαλψης και στο ΙΚΑ να παραμένουν μόνο τα όσα αφορούν διοικητικά θέματα συντάξεις κλπ, το τοπίο παραμένει θολό, σε ότι αφορά την λειτουργία των υποκαταστημάτων και την επαρκή στελέχωσή τους.

Στα πρόθυρα της πλήρους αποδιοργάνωσης βρίσκεται το ΙΚΑ Μαρκόπουλου, μετά την συστηματική, όπως καταγγέλλεται, αποστελέχωση που έχει υποστεί από ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. 

Αν και το υποκατάστημα περιθάλπει σχεδόν 40.000 ασθενείς τον χρόνο, καλύπτοντας τις ανάγκες μίας περιοχής που εκτείνεται από την Λούτσα και το Πόρτο Ράφτη μέχρι την Κερατέα και το Λαύριο, διαθέτει μόνο έξι ιατρούς, αντί των δώδεκα που προβλέπει το οργανόγραμμα.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, σε μία περιοχή με 30-40.000 μόνιμους κατοίκους, και πολλαπλάσιους παραθεριστές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ότι μέχρι πρόσφατα δεν διέθετε ελεγκτή, τα χρέη του οποίου εκτελεί σήμερα μία οδοντίατρος. Ο δε διευθυντής του παραρτήματος είναι αναγκασμένος επί τέσσερις ημέρες την εβδομάδα να εξετάζει ασθενείς και στο γειτονικό παράρτημα Κορωπίου.


Το πλήρως εξοπλισμένο οφθαλμιατρείο παραμένει έρημο, αφού δεν υπάρχει οφθαλμίατρος.
Το πλήρως εξοπλισμένο οφθαλμιατρείο παραμένει έρημο, αφού δεν υπάρχει οφθαλμίατρος.
Σημαντικές ειδικότητες, όπως αυτή του οφθαλμιάτρου ή του δερματολόγου, παραμένουν κενές, ενώ αυτή του ορθοπεδικού καλύπτεται μία μόνο φορά την εβδομάδα. Αποσπασμένοι ιατροί Νευρολόγοι, Χειρούργοι, Γαστρεντερολόγοι και Παιδίατροι, επισκέπτονται το ΙΚΑ Μαρκόπουλου μόνο δύο φορές την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να προκαλείται συνωστισμός και να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς, οι οποίοι αναγκάζονται να διανύουν απόσταση 30 χιλιομέτρων πηγαινέλα μέχρι το Κορωπί.

Τους 40.000 ασθενείς τον χρόνο, καλείται να περιθάλψει μία μόνο νοσηλεύτρια, η οποία εκτελεί και χρέη γραμματειακής υποστήριξης, λόγω έλλειψης διοικητικών υπαλλήλων, παρ΄όλο που το οργανόγραμμα προβλέπει θέση γραμματέως.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι το ΙΚΑ Μαρκόπουλου στεγάζεται σε καινούργιο κτίριο, και τα ιατρεία είναι πλήρως εξοπλισμένα, διαθέτει μάλιστα τον μοναδικό θάλαμο Ακουογράμματος στην περιοχή Μεσογείων, ο οποίος όμως δεν λειτουργεί αφού δεν υπάρχει γιατρός ΩΡΛ.

Οι κάτοικοι του Δήμου Μαρκόπουλου και εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες  υπογραφές, με αίτημα την αποκατάσταση των ιατρείων Μαρκόπουλου.

Ο δήμαρχος Σωτήρης Μεθενίτης μιλώντας στη zougla.gr περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση της υγειονομικής περίθαλψης στην περιοχή.


Οι λίστες της ταλαιπωρίας και του αίσχους

Εντύπωση προκαλεί το σύστημα που ακολουθείται για να κλείνουν ραντεβού οι ασθενείς, το οποίο εκτός από σκωπτικά σχόλια, προκαλεί θλίψη και οργή, αφού αρμόζει μάλλον σε αναπτυσσόμενη τριτοκοσμική χώρα.

Έρημο παραμένει και το γραφείο πληροφοριών, αφού δεν υπάρχει γραμματέας. Οι ασθενείς δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού τηλεφωνικά, και γράφουν το όνομά τους σε μία αυτοσχέδια λίστα αναμονής.
Έρημο παραμένει και το γραφείο πληροφοριών, αφού δεν υπάρχει γραμματέας. Οι ασθενείς δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού τηλεφωνικά, και γράφουν το όνομά τους σε μία αυτοσχέδια λίστα αναμονής.
Δεδομένου ότι το ΙΚΑ Μαρκόπουλου, όπως και αυτό του Κορωπίου, δεν εντάσσεται στο σύστημα προγραμματισμένων ραντεβού μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 184, οι ασθενείς πρέπει να ακολουθήσουν έναν πρωτοφανή τρόπο για να εξεταστούν: στις 6:30 το πρωί γράφουν το όνομά τους σε έναν αυτοσχέδιο κατάλογο που βρίσκεται αναρτημένος στην πόρτα των ιατρείων με πινέζα ή κολλητική ταινία, μαζί με ένα στυλό που κρέμεται από ένα σπάγκο, μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός-όριο των 25 ασθενών. Μετά φεύγουν, και ξανάρχονται την ώρα που υπολογίζουν ότι πάνω-κάτω θα έλθει η σειρά τους! Το ίδιο σύστημα ισχύει και για τα απογευματινά ιατρεία, μόνο που το χαρτί με τα ονόματα, αναρτάται στις 12:30 το μεσημέρι! 

«Αν θελήσω να με εξετάσει οφθαλμίατρος πρέπει στις 6:30 το πρωί να πάω από το Μαρκόπουλο στο Κορωπί, να γράψω το όνομά μου στην λίστα, να επιστρέψω στο Μαρκόπουλο, και στις 11 ή 12 το μεσημέρι όταν έλθει η σειρά μου, να ξαναπάω να με δει ο γιατρός. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ταξιδέψω 60 χιλιόμετρα, δύο φορές πήγαινε- έλα Μαρκόπουλο-Κορωπί για μία απλή ιατρική εξέταση», λέει με αγανάκτηση στην zougla.gr, συνταξιούχος κάτοικος της περιοχής. Η απόσταση αυτή γίνεται πολλαπλάσια όταν πρόκειται για κατοίκους, του Λαυρίου ή της Κερατέας, περιοχές που επίσης πάσχουν από υποστελέχωση ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε γειτονικά υποκαταστήματα.


Από τον Άννα στον Καϊάφα


Στο σύγχρονο κτίριο του ΙΚΑ Μαρκόπουλου πολλά ιατρεία παραμένουν κενά, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού.
Στο σύγχρονο κτίριο του ΙΚΑ Μαρκόπουλου πολλά ιατρεία παραμένουν κενά, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού.
H zougla.gr μίλησε αρχικά με τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ο οποίος δήλωσε αναρμοδιότητα για θέματα στελέχωσης των ιατρείων, λέγοντας ότι το ζήτημα πλέον αποτελεί αρμοδιότητα του νεοσύστατου ΕΟΠΥΥ.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης, μιλώντας στη zougla.gr, αναγνώρισε το πρόβλημα, πετώντας όμως το «μπαλάκι» πίσω στην προηγούμενη διοίκηση, τόνισε  ότι ο οργανισμός μόλις έχει ιδρυθεί και ακόμη δεν έχουν γίνει ακόμη αποσπάσεις ή ακόμη περισσότερο προσλήψεις προσωπικού.



Και ενώ το υποκατάστημα του ΙΚΑ Μαρκόπουλου αδυνατεί να περιθάλψει επαρκώς τους ασθενείς της περιοχής, με τα υπερσύγχρονα ιατρεία να παραμένουν κενά λόγω υποστελέχωσης, για το ενοίκιο του κτιρίου το ελληνικό δημόσιο κατέβαλε 42.373,59 ευρώ μόνο για το τελευταίο τρίμηνο 2011, δηλαδή 14.000 ευρώ το μήνα, όπως αποδεικνύει και το επίσημο έγγραφο.


Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου