Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΙΣ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ "ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΦΑΡΜΑΚΩΝ, ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ" , ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΥΠ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΟΠΥΥ

  1. Ο Ιατρικός κόσμος εκφράζει την απόλυτη διαφωνία του στις συνεχείς περικοπές των δημόσιων δαπανών για την υγεία που επιβάλλονται με τα διαδοχικά μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. Οι καταστροφικές και ανελαστικές περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη θα περιορίσουν το δικαίωμα των πολιτών σε ελεύθερη πρόσβαση σε επιστημονικά αποτελεσματική αγωγή με βάση τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού και θα επιβαρύνουν οικονομικά τους ασθενείς. Η περικοπή των κονδυλίων για τις εφημερίες θα οδηγήσει σε κατάρρευση το εφημεριακό σύστημα των Δημόσιων Νοσοκομείων με απρόβλεπτες συνέπειες για τους πολίτες. Τα απροσδιόριστα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ υπονομεύουν την αποτελεσματική του λειτουργία πριν καν αρχίσει να λειτουργεί.
  2. Επαναλαμβάνουμε την κατηγορηματική θέση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, όπως αυτή καθορίστηκε από ομόφωνες αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων. Κανένας γιατρός με ατομική σύμβαση με τους απαράδεκτους όρους που ορίζει η εγκύκλιος λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. Ζητάμε οι αρμόδιοι να αποδεχτούν άμεσα την έναρξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που θα καθορίσει όρους αμοιβής, απασχόλησης, ασφάλισης, ελέγχου αλλά και δικαιωμάτων όσων γιατρών επιθυμούν να συμβληθούν.
  3. Επιμένουμε στην ανάγκη ολοκληρωμένου, φιλικού στον χρήστη, ασφαλούς και αξιόπιστου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αναγραφής εξετάσεων.
Δεν δεχόμαστε τον συνεχή σκόπιμο διασυρμό του Ιατρικού Σώματος προς αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά προβλήματα.
Απαιτούμε την αποφασιστική συμμετοχή και παρέμβαση του Π.Ι.Σ. και των Ιατρικών Συλλόγων στον έλεγχο με βάση επιστημονικά κριτήρια.
Αντιδρούμε στην εκβιαστική επίκληση της δυνατότητας αφαίρεσης του δικαιώματος συνταγογράφησης και αναγραφής εξετάσεων από όλους τους γιατρούς, κάθε φορά που ο Ιατρικός Κόσμος δεν συναινεί στην Κυβερνητική Πολιτική.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να χρησιμοποιούν το σύστημα με αίσθημα επιστημονικής και κοινωνικής ευθύνης.
  1. Διαφωνούμε με την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του κατά τις απογευματινές ώρες. Αν το μέτρο των 150 επιπλέον επισκέψεων είναι υποχρεωτικό θυμίζει «επίταξη» των ιατρείων και θα αντιταχθούμε σθεναρά. Αν προσφέρεται σαν «αντίδωρο» στις εξευτελιστικές αποδοχές των μισθωτών του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ δεν δεχόμαστε την συμμετοχή των γιατρών πριν οι όροι καθοριστούν με Συλλογική Σύμβαση. Άλλωστε είναι φανερό πως η συγκεκριμένη ρύθμιση αποδεικνύει την αποτυχία προσέλκυσης γιατρών στον κυβερνητικό ΕΟΠΥΥ και θέλει να ξεπεράσει την αντίσταση του Ιατρικού Σώματος στα σχέδια εξαφάνισης των αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων.
  2. Σε σχέση με την αναγραφή γενοσήμων αυτό που ενδιαφέρει γιατρούς και κοινωνία είναι η διασφάλιση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας των σκευασμάτων και ο σεβασμός της ιατρικής επιλογής. Σε σχέση με την υποχρεωτική αναγραφή της δραστικής ουσίας ο Υπουργός ομολογεί πως ο ίδιος διαφωνεί αλλά «επιμένει» η τρόικα! Όμως με τέτοιες λογικές δεν ασκείται υπεύθυνη πολιτική στον τομέα της υγείας, απλά γίνονται λογιστικές τακτοποιήσεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Μ. ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΣ                                                Κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου